Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού έθεσε σε νέα βάση την υγειονομική κρίση, φέρνοντας τρία νέα στοιχεία: πρωτόγνωρους αριθμούς κρουσμάτων, την υποπαραλλαγή BA.2 και ένα debate για την ενδημική πορεία του ιού και το τέλος της πανδημίας.
Με αυτές τις συνθήκες και χωρίς να έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο την παραλλαγή, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επανεξατάζουν το μίγμα των περιορισμών κρίνοντας πολλά μέτρα περιττά. Η Ιταλία, η Ελβετία και η Φινλανδία πρόκειται να ακολουθήσουν τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία, χαλαρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στη δημόσια ζωή.
Η Νορβηγία χαλάρωσε επίσης τους περισσότερους κανόνες της.
Χαλαρώνει τα μέτρα η Ελβετία
Η Ελβετία άρχισε σήμερα 2/2/2022 να χαλαρώνει τους περιορισμούς της πανδημίας, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η ιδιαιτέρως μεταδοτική παραλλαγή Omicron θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι κανόνες καραντίνας και η οδηγία για τηλεργασία θα λήξουν αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, προτάθηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε διαβουλεύσεις με τις περιφερειακές αρχές που θα διαρκέσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου. Η τελική απόφαση για το τι θα γίνει αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου.
«Η κυβέρνηση έχει σημειώσει μια θετική εξέλιξη στα νοσοκομεία: παρά τους υψηλούς αριθμούς ρεκόρ στις μολύνσεις, δεν έχει υπάρξει υπερβολικός φόρτος και η εισαγωγή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μειωθεί περαιτέρω», ανέφερε η κυβέρνηση.
Μπορεί επίσης να αρθεί το μέτρο απομόνωσης πέντε ημερών για όσους βρίσκονται θετικοί στην COVID-19, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι υψηλοί αριθμοί μολύνσεων είχαν ως αποτέλεσμα το μέτρο αυτό να χάσει την αξία του.
Ξεκινά η άρση περιορισμών και στη Φινλανδία
Και η Φινλανδία θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Omicron, σκοπεύοντας στην άρση όλων των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τα Χριστούγεννα ανάγκασαν πολλά εστιατόρια, καθώς και πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και να αναβάλουν εκδηλώσεις.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επιτρέψει στα εστιατόρια να παραμένουν ανοικτά έως τα μεσάνυχτα και να άρει τους περιορισμούς για τις δημόσιες συναθροίσεις από τις 14 Φεβρουαρίου, είπε η Marin προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η Marin είπε ότι οι αριθμοί των νοσηλειών έχουν σταθεροποιηθεί και παρουσιάζουν ακόμα και ενδείξεις μείωσης. Η ίδια είπε ότι οι περιορισμοί χρειάζεται να παραμείνουν σε ισχύ για δύο ακόμα εβδομάδες, ούτως ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η επιδημία στις γειτονικές Νορβηγία και Δανία.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει επισήμως το ‘διαβατήριο’ της COVID-19 που χρησιμοποίησε από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο επέτρεπε την είσοδο σε δημόσιους χώρους μόνο σε εμβολιασμένους ή σε ανθρώπους με πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Τα lockdowns δεν απέτρεψαν τους θανάτους
Τα lockdown που επιβλήθηκαν στο πρώτο πανδημικό κύμα δεν είχαν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των θανάτων, δείχνει αμερικανική μελέτη, την οποία υπογράφουν γνωστοί επικριτές των περιοριστικών μέτρων.
Το κλείσιμο της οικονομίας, ο περιορισμός στο σπίτι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μειώνουν τη θνησιμότητα κατά μόλις 0,2% κατά μέσο όρο, εκτιμά η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι τα lockdown «πρέπει να απορριφθούν ως εργαλείο της πολιτικής για την πανδημία», δεδομένου ότι έχουν μικρή αποτελεσματικότητα ενώ παράλληλα επιφέρουν «τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» Steve Hanke, εκτιμά ότι το κλείσιμο συνόρων δεν είχε πρακτικά κανένα αποτέλεσμα, καθώς υπολογίζεται ότι μείωσε τους θανάτους κατά μόλις 0,1%.
Κλείσιμο σχολείων
Το κλείσιμο των σχολείων βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό, με μείωση των θανάτων κατά 4,4%, ενώ πλέον αποτελεσματικό μέτρο κρίνεται το κλείσιμο της εστίασης με μείωση κατά 10,6%. Σύμφωνα με τους τρεις συντάκτες της μελέτης, η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο κλείσιμο των μπαρ.
Η μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.
Οι ερευνητές αρχικά συνέλεξαν 18.590 προηγούμενες έρευνες, από τις οποίες επέλεξαν μόλις 24 για την τελική ανάλυση.
Η επιλογή ενός τόσο μικρού μέρους της διεθνούς βιβλιογραφίας αποτελεί σημαντικό περιορισμό της μελέτης, αφού οι ερευνητές θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι επιλέγουν όποια δεδομένα τους συμφέρει για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.
Από τη μετα-ανάλυση αποκλείστηκε για παράδειγμα μελέτη στο Nature που εκτιμούσε ότι τα lockdown έσωσαν πάνω από τρία εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής Hanke, o οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων στην Ασία, τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι γνωστός επικριτής των lockdown και στηρίζει με αναρτήσεις του στο Twitter τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων.
‘Εχει μάλιστα χαρακτηρίσει «φασιστικούς» τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Ποιες χώρες διστάζουν
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ενιαία στάση στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να διαφοποιείται σημαντικά, για παράδειγμα.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δείξει ελάχιστη διάθεση να χαλαρώσει τα μέτρα που απαγορεύουν στους ανεμβολίαστους να εισέλθουν σε εστιατόρια, κινηματογράφους και καταστήματα μη βασικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, τα κρούσματα δεν θα φτάσουν στην κορύφωσή τους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Όπως και η Γερμανία, το Βέλγιο παραμένει πιο προσεκτικό, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και όρια στα εστιατόρια και τα μπαρ.
Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι τα ποσοστά νοσηλείας θα μειωθούν αρκετά ώστε να επιτρέψουν χαλάρωση αργότερα αυτόν τον μήνα.
Επίσης, η Αυστρία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική επιβολής προστίμων σε άτομα που δεν επιθυμούν να κάνουν εμβόλιο, αν και οι περιορισμοί στην πρόσβασή τους σε καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια θα καταργηθούν σταδιακά τον Φεβρουάριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών