Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Covid και πληθωρισμός απειλή για την οικονομία, να αυξηθούν οι εμβολιασμοί - Βοήθεια 2,2 δισ. δολ. σε Ουκρανία

ΔΝΤ: Covid και πληθωρισμός απειλή για την οικονομία, να αυξηθούν οι εμβολιασμοί - Βοήθεια 2,2 δισ. δολ. σε Ουκρανία
Η Georgieva παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αποδείχτηκε «σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα»

Η πανδημία της Covid-19 παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva.
Η Georgieva ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αυξηθεί ο εμβολιασμός και να ενισχυθούν οι άμυνες κατά του νέου κορωνοϊού, εξηγώντας ότι με τέτοιες ενέργειες - σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων που εξετάζεται ή έχει ήδη ανακοινωθεί από Κεντρικές Τράπεζες - θα βοηθούσαν να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστούν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η πολιτική για την πανδημία είναι οικονομική πολιτική.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει και φέτος η Covid και οι αναταραχές που προκαλεί», είπε.
Η Georgieva παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αποδείχτηκε «σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα» απ’ όσο αναμενόταν αρχικά και ότι οι οικονομολόγοι είχαν υποτιμήσει τον αντίκτυπο της καθυστερημένης κατανάλωσης και των κλιματικών σοκ στις τιμές των τροφίμων.
Η Georgieva σημείωσε ότι σε 86 χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού δεν έχει φτάσει ακόμη τον στόχο του 40% του πληθυσμού.
Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος καταγράφονται ποσοστά εμβολιασμού μόλις 5%, ενώ στις πλούσιες φτάνουν το 70%.
«Γιατί είναι πρόβλημα αυτό;
Επειδή αυτό που κάνουμε είναι να συντηρούμε ένα πεδίο ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων παραλλαγών της Covid», είπε στο φόρουμ που οργάνωσε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. 

«Θα είμαστε εκεί»

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Georgieva είπε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν κάποιες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδίως εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.
«Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ για τις άλλες χώρες, ασφαλώς θα είμαστε εκεί.
H Georgieva έκανε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας», απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας.
«Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε.
Ζήτησε εξάλλου να υπάρξει μια «ρεαλιστική» προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς «αναπόφευκτα» θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.
Tέλος, η Georgieva υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης