Με τις αγορές να βρίσκονται ακόμη σε σοκ λόγω της Lagarde και τα ιταλικά ομόλογα σε αποδόσεις που φωνάζουν «νέα δημοσιονομική κρίση είναι προ των πυλών» (+1,7%), πληθαίνουν οι αναλύσεις που κάνουν λόγο για επαναβαθμονόμηση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο.
Ωστόσο, αυτό που θορύβησε τους επενδυτές ήταν η φράση «όχι προς πάσα κατεύθυνση» μετά το ρηθέν «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, «είναι λογικό να μην αποκλειστεί μια αύξηση επιτοκίων φέτος» και ότι «είναι δυνατός ο τερματισμός της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο».
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι πλέον ανοιχτή σε αύξηση επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο - αφού η Lagarde είπε ότι η αγορά ομολόγων θα πρέπει να τελειώσει πρώτα πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων - κάτι που ωστόσο εξακολουθεί να την τοποθετεί αρκετά πίσω από την καμπύλη, καθώς η αγορά τώρα προεξοφλεί περίπου δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, το Reuters επιβεβαιώνει την αναφορά του Bloomberg ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ «βλέπουν αλλαγή πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει», προσθέτοντας ότι μια «μεγάλη μειοψηφία» των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ήθελε αλλαγή ρότας αρχής γενομένης από τη σημερινή συνάντηση
Ξεχωριστά, σε ένα report που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα λεπτά, ο αναλυτής συναλλάγματος της Deutsche Bank, Γιώργος Σαραβέλος, αναθεώρησε την πτωτική άποψή του για το ευρώ και γράφει ότι το pivot της ΕΚΤ είναι εδώ και ότι είναι τώρα η ώρα να αγοράσει κανείς ευρώ.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνουν το εξής:
Επικυρώνεται η απελευθέρωση της καμπύλης των ευρωπαϊκών επιτοκίων φέτος και η ΕΚΤ μετατρέπεται σε μια ζωντανή κεντρική τράπεζα.
Όχι όσο η Bank of England
Πάντως, σε πρώτο επίπεδο, αντίθετα με την Bank of England, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο 0,5%, η Eυρωπαϊκή Ένωση δεν επεφύλασσε εκπλήξεις, καθώς ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο του 2022, στο 5,1%, γεγονός που έκανε τις αγορές να προεξοφλούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της τελευταίας δεκαετίας, η ΕΚΤ απλά φρέσκαρε τη δέσμευσή της περί την απόσυρση των μέτρων τα οποία είχαν ληφθεί για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης.
Το ΔΣ επανέλαβε ότι θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων το 2022, τερματίζοντας πλήρως το τρέχον QE πριν αυξήσει το κόστος δανεισμού…
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωση και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τα επιτόκια καταθέσεων και κύριας αναχρηματοδότησης παρέμειναν στο -0,5% και 0%, αντίστοιχα, όπως αναμενόταν…
Όμως, στην προσεκτική διατύπωση των ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής κρύβονται νοήματα που πρέπει αφού αποκωδικοποιηθούν να τύχουν μεγάλης προσοχής.
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η φράση κλειδί «όχι προς πάσα κατεύθυνση» μετά το ρηθέν «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%».
Επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή άρση των μέτρων, η ΕΚΤ υπογραμμίζει την εντεινόμενη απόκλιση από την πιο επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που είναι εν εξελίξει σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η θέση της ΕΚΤ σηματοδοτεί επίσης ότι η Φρανκφούρτη επιμένει στα όπλα που χρησιμοποιεί για τον αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος, όπως λέει, θα υποχωρήσει μόλις το κόστος της ενέργειας και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδας εξαλειφθούν.
Πάντως, οι τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 5,1% τον Ιανουάριο – υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον στόχο για πληθωρισμό 2%.
Παρά λοιπόν την επιβλητική επιμονή της ΕΚΤ, η αγορά λέει ότι η κεντρική τράπεζα κάνει λάθος: ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ επιμένει ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανη φέτος, οι αγορές χρήματος προβλέπουν αύξηση 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τον Ιούλιο και 30 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.
Η αντίδραση των ομολόγων
Το… χτύπημα για τις αγορές ομολόγων ήταν με τον τρόπο αυτό διπλό, ειδικά για τα βρετανικά ομόλογα.
Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,12 μονάδες στο 1,37% - το υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Αντιστοίχως, η απόδοση του γερμανικού bund σκαρφάλωσε 0,11 μονάδες στο 0,14%.
Το αμερικανικό 10ετές ανέβηκε 0,07 μονάδες στο 1,83%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.
www.bankingnews.gr
Ερμηνεύοντας την ΕΚΤ… συντόμως η αύξηση επιτοκίων - Η φράση - κλειδί της Lagarde που τα αλλάζει όλα από τον Μάρτιο
Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, «είναι λογικό να μην αποκλειστεί μια αύξηση επιτοκίων φέτος» και ότι «είναι δυνατός ο τερματισμός της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο».
Σχόλια αναγνωστών