Την πεποίθησή του ότι είναι εύλογη μια πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, εξέφρασε στο Reuters ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της S&P Global.
Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει «προστατευτικά κεφαλαιακά αποθέματα», τα οποία μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η S&P ανέφερε ότι η χώρα μας διαθέτει ισχυρή ταμειακή θέση και έχει επιμηκύνει το προφίλ του χρέους της τα τελευταία χρόνια.
Yπενθυμίζεται πως σε έκθεσή της τις προηγούμενες ημέρες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης (Ratings) εκτιμά ανάπτυξη +5% το 2022, +4,4% το 2023 και +4,1% το 2024 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Standard & Poor’s.
Παράλληλα, θεωρεί πως το χρέος θα διαμορφωθεί το 2022 στο 171,3%, ενώ μέχρι το 2024 θα έχει πέσει στο 152,1%.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η μείωση των NPEs θα αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες εκτίμησης για πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου.
Σε αυτό το πλαίσιο, o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές και πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εάν η οικονομική της ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι αναμένεται και ισχυρότερη από αυτή την οποία θα σημειώσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, πιθανή ανοδική αξιολόγηση στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια αξιοσημείωτη μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα.
Από την άλλη, το outlook θα μπορούσε να μεταβληθεί επί τα χείρω (δηλαδή, stable) αν η οικονομία αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται ή λόγω μεγάλων και αρνητικών αποκλίσεων από τις τρέχουσεςδημοσιονομικές προβλέψεις του οίκου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών