H Αυστραλία έχει κοπεί στα δυο από τα έκτακτα μέτρα για τον Covid 19
H επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αυστραλία έχει διχάσει τη χώρα μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του μέτρου.
Αυτός ο διχασμός έχει προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου έξω από το Παλαιό Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, προς υποστήριξη του «Convoy to Ottawa», του κινήματος διαμαρτυρίας του Καναδά που ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών αλλά έλαβε πολιτικές διαστάσεις και έχει στραφεί κατά του Καναδού πρωθυπουργού.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που υποστηρίζεται με ενθουσιασμό από τις πολιτικές ελίτ των δύο μεγάλων κομμάτων και το ιατρικό κατεστημένο, αφαιρεί από τους ανθρώπους την ελευθερία να λαμβάνουν οι ίδιοι αποφάσεις σχετικά με την ευημερία τους.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί κομμάτι μιας κατακερματισμένης σειράς έκτακτων μέτρων που επιβάλλονται στους ανθρώπους με αυταρχικό τρόπο.
Οι μη εμβολιασμένοι υπόκεινται σε ειδική μεταχείριση που εισάγει διακρίσεις, απαγορεύοντας τους μεταξύ των άλλων, την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη νομική αμφισβήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Οι Αυστραλοί ταξιδεύουν στο Λονδίνο, αλλά όχι μέσα στη χώρα τους
Αυτός ο ατυχής διχασμός αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά στις διαφορετικές τοποθετήσεις που υιοθέτησαν πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Alan Joyce, και ο πρωθυπουργός Scott Morrison.
Ο Joyce δήλωσε, με αμφιλεγόμενο τρόπο, ότι η Δυτική Αυστραλία άρχισε να μοιάζει με τη Βόρεια Κορέα – τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του στο συνεχές κλείσιμο των συνόρων ης πολιτείας το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο αλλά ότι δεν μπορούν ακόμα να ταξιδέψουν μέσα στη χώρα τους, υποδεικνύοντας έτσι ότι κάτι λάθος υπάρχει στην Αυστραλία και το πολιτικό της σύστημα.
Ο Joyce είπε ότι "μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα και επ' αόριστον, εκτός αν αποκτήσουμε ένα σχέδιο να αρχίσουμε να ζούμε με τον COVID και να ανοίξουμε στην υπόλοιπη χώρα".
Η σύγκριση της Δυτικής Αυστραλίας με τη Βόρεια Κορέα, την οποία έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Quantas μπορεί να ενέχει έναν βαθμό υπερβολής, αλλά δηλώνει μια ξεκάθαρη απογοήτευση.
Απογοήτευση μετά την ακύρωση του ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων
Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Marc McGowan είχε ανακοινώσει ότι θα άνοιγε τα σύνορα στις 5 Φεβρουαρίου, όμως στη συνέχεια πήρε πίσω την υπόσχεση του, με το σκεπτικό ότι θα ήταν ανεύθυνο να ανοίξουν τα σύνορα γιατί η μετάλλαξη Omicron εξαπλώθηκε σε όλη την ανατολική πλευρά της Αυστραλίας και εύκολα θα μπορούσε να διαχυθεί και στη Δυτική και να δημιουργήσει πρόβλημα στα νοσοκομεία.
Ακολούθως βγήκε ο πρωθυπουργός Scott Morrison, και σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο 6PR υποστήριξε ότι ο McGowan είχε δίκιο που ανέβαλε το άνοιγμα των συνόρων και ότι υποστήριξε αν πήρε αυτήν την απόφαση, προφανώς την πήρε επειδή έχει υπόψη του πόσους κραδασμούς μπορεί να απορροφήσει το σύστημα υγείας της Δυτικής Αυστραλίας, και ότι αργότερα, θα καταργήσει τους περιορισμούς.
Οι απόψεις που εκφράζονται από τους Joyce και Morrison αποκαλύπτουν διαφορετικά και αμοιβαία αποκλειόμενα συμφέροντα. Ο Joyce ανησυχεί για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου κλεισίματος των συνόρων στον τουρισμό και την επιθυμία της Qantas να επαναλάβει τις πτήσεις της προς την Ουάσιγκτον. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα επωφεληθεί πολιτικά δηλώνοντας την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό της Δυτικής Αυστραλίας στην απόφασή του να κρατήσει κλειστά τα σύνορα.
Συντρίβεται το Φιλελεύθερο Κόμμα
Το εκλογικό σώμα της Δυτικής Αυστραλίας, στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2021, συνέτριψε το Φιλελεύθερο Κόμμα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός ίσως ελπίζει ότι το εκλογικό σώμα θα καλωσορίσει τα σχόλιά του και θα ξαναψηφίσει το Φιλελεύθερο Κόμμα στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2022.
Ωστόσο, η προσέγγιση του Αυστραλού πρωθυπουργού Morrison, εκτός και αν πιστεύει ειλικρινά ότι το κλείσιμο των συνόρων έχει κάποιο αποτελέσματα, αποκαλύπτει έλλειψη πολιτικού θάρρους και πολιτικών αρχών. Κι αυτό γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι σε τελική ανάλυση υπεύθυνη για όλες τις κανιβαλιστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους πρωθυπουργούς των πολιτειών στον αγώνα τους κατά του COVID-19.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Κοινοπολιτεία είχε τη συνταγματική εξουσία να επιβάλει μια ενιαία, εθνική προσέγγιση σε όλες τις πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας, ώστε να μην κλείνουν τα σύνορα ανάμεσα στις πολιτείες της χώρας, ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλα lockdown, ώστε να μην πλήττονται τόσο δραματικά οι βιομηχανίες του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Ο λαός της Αυστραλίας έχει βιώσει μέτρα που αναπαράγουν τις χειρότερες υπερβολές της Κίνας
Αλλά ενώ το Κοινοβούλιο της Κοινοπολιτείας έχει τη νομοθετική εξουσία να εκδίδει νόμους σχετικά με την «καραντίνα», απέφυγε να αναλάβει αυτή την ευθύνη και μεταβίβασε τις σχετικές αρμοδιότητες στις πολιτείες, επιλογή που είχε ως συνέπεια ο πληθυσμός της Αυστραλίας να βιώσει άκρως καταπιεστικά μέτρα, τα οποία αναπαράγουν τις χειρότερες υπερβολές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με κλείσιμο συνόρων, lockdown, αναρίθμητα έκτακτα μέτρα και ια διαρκή ενστάλαξη του φόβου στους ανθρώπους.
Ενός φόβου που τροφοδοτείται από τα μέσα ενημέρωσης τα οποία προβάλουν διαρκώς τους κινδύνους που συνδέονται με τον ιό και τους θανάτους που προκλήθηκαν από μολύνσεις. Ενώ εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της νόσου ποτέ δεν εξετάστηκαν ούτε έγιναν αποδεκτές από τους πολιτικούς και ιατρικούς μανδαρίνους.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης ενδεχομένως να έχουν μετατρέψει αμετάκλητα την Αυστραλία σε μια διαιρεμένη χώρα. Η αδυναμία να ταξιδέψουν οι Αυστραλοί ελεύθερα στη χώρα τους είναι ένα παράδειγμα αυτής της διαίρεσης. Είναι καιρός να ανοίξουν τα σύνορα της Δυτικής Αυστραλίας στην υπόλοιπη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών