Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το 2021, περισσότερο του αναμενόμενου: Αντί για 154% σε 150% ως προς το ΑΕΠ

tags :
Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το 2021, περισσότερο του αναμενόμενου: Αντί για 154% σε 150% ως προς το ΑΕΠ
Είναι ξεκάθαρη η σημασία της οικονομικής ανάπτυξης για τη σταδιακή μείωση του βάρους του χρέους
Σχετικά Άρθρα

Το χρέος της Ιταλίας μειώθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν το 2021, βοηθούμενο από το χαμηλό κόστος δανεισμού και την ταχύτερη οικονομική επέκταση των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το Bloomberg.
ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας ήταν καθοριστική για τη συγκράτηση της αύξησης του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος θα μπορούσε να είχε πέσει περίπου στο 150% στα τέλη του 2021", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, κατά την ομιλία του στο στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στην Πάρμα.
Το αποτέλεσμα "δείχνει ξεκάθαρα τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης για τη σταδιακή μείωση του βάρους του χρέους".
Αυτό ξεπερνά τις προηγούμενες εκτιμήσεις που προέβλεπαν χρέος στο 154% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2021 και είναι πολύ χαμηλότερο από το 156% του 2020.

Στόχος 4% ανάπτυξη για το 2022 παρά την άνοδο στις τιμές ενέργειας

Ο Visco επιβεβαίωσε πως ο στόχο ανάπτυξης για το 2022 παραμένει στο 4%.
Ο πρωθυπουργός Mario Draghi δήλωσε χθες Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ότι η ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει ένα νέο διάταγμα για τη χαλάρωση των λογαριασμών ενέργειας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντισταθμίσει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και μια πιθανή επιτάχυνση στην ανάκληση νομισματικών κινήτρων.
Η απαίτηση των επενδυτών premium να κατέχουν 10ετή ιταλικά ομόλογα έναντι ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2020.
"Καθώς η ανάκαμψη παγιώνεται, θα είναι ωστόσο απαραίτητο να εξισορροπηθεί η δομή των δημοσίων λογαριασμών σταδιακά και σταθερά για να αποφευχθούν εντάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων", δήλωσε ο Visco.
Η οικονομία της Ιταλίας πρόκειται να φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης