Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός για την Ιρλανδία

Σφίγγει ο κλοιός για την Ιρλανδία
Παρόλο που η δημοπρασία της Ιρλανδίας χτες χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη, ο πρωθυπουργός της χώρας δεν φαίνεται να έχει πείσει την αγορά ότι το σχέδιο διάσωσης των Ιρλανδικών τραπεζών δε θα βυθίσει εκ νέου τον προϋπολογισμό της χώρας σε νέα ελλείμματα.
Η Ιρλανδία κατέβαλε χτες για την έκδοση 10ετών ομολόγων το μεγαλύτερο επιτόκιο από το 1997, καθώς η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προσδιορίσει το ποσό που θα χρειαστεί η  Anglo Irish Bank για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Η αγορά ανησυχεί, επισημαίνουν οι αναλυτές που έχουν στο μυαλό τους τις εκτιμήσεις του οίκου Standard & Poor's ότι η εκ νέου διάσωση της  Anglo Irish Bank θα χρειαστεί περί τα 35 δισ. ευρώ, ή το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Το πιθανότερο είναι η ιρλανδική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές προϋπολογισμού, σε μία εποχή που οι Ιρλανδοί φαίνεται να έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους από τα μέτρα λιτότητας.
Θα είναι εξαιρετικά οδυνηρά για τους Ιρλανδούς να δεχτούν επιπλέον μέτρα, παρατηρεί η Citigroup. Τα όρια έχουν στενέψει σημαντικά. Δεν είναι σαν την Ελλάδα που έχει περιθώρια, προσθέτει. Οι αποδόσεις του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου έχουν αυξηθεί κατά 126 μονάδες βάσης από τις 10 Αυγούστου, όταν και η Κομισιον ενέκρινε την παροχή βοήθειας προς την Anglo Irish. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσε στα μέσα ενημέρωση έκθεση της Barclays η οποία θεωρεί ότι η Ιρλανδία θα ακολουθήσει το δρόμο του ΔΝΤ όπως και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης