Η ΕΚΤ οφείλει να εξετάσει την «άνευ προηγουμένου» αύξηση στις τιμές των κατοικιών όταν έρθει η στιγμή να επανεξετάσει το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού και να αποφασίσει το πόσο γρήγορα θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Isabel Schnabel.
«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό.
Αν συμπεριληφθεί αυτή [η αύξηση του κόστους ιδιοκτησίας κατοικίας], θα είχε ουσιαστική επίδραση στον μετρούμενο πληθωρισμό, ιδιαίτερα στον πυρήνα του, όπου το βάρος των κατοικιών που κατοικούνται από ιδιοκτήτες είναι μεγαλύτερο.
Πρέπει να είναι μέρος των γενικών μας εκτιμήσεων» ανέφερε η κυρία Schnabel.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης κατοικίας, η αύξηση στις τιμές θα είχε αντίκτυπο 0,6 ποσοστιαίων μονάδων στον πυρήνα του πληθωρισμού τρίτου τριμήνου (στο 1,4%), εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ευρωζώνη δεν περιλαμβάνει το κόστος απόκτησης ενός σπιτιού στα στοιχεία του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η ΕΚΤ είπε πέρυσι ότι θα ξεκινήσει μια πολυετή διαδικασία ενσωμάτωσης του κόστους στέγασης.
Μέχρι τότε θα εξετάζει δείκτες τιμών, όπως ένας δείκτης τιμών κατοικιών.
Πάντως, ακόμη και χωρίς την πρόσφατη ετήσια άνοδο 8,8% στις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη, η Schnabel είπε ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο σε νέο υψηλό 5,1% και η πτώση της ανεργίας στο ιστορικό χαμηλό του 7% αποτελεί σημάδι κινδύνου.
Ως εκ τούτου, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, αναμένεται να αυξήσει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια (κοντά στον στόχο του 2%) – κάτι που θα σημάνει τον τερματισμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE) ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός δεν θα εδραιωθεί στις προσδοκίες γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σπείρα μισθών-τιμών», προειδοποίησε η Isabel Schnabel, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον αντίκτυπό τους στις τιμές της ενέργειας και στην ευρύτερη οικονομία, προσθέτοντας ότι μια πιθανή σύγκρουση είναι απίθανο να επιταχύνει την απόσυρση μέτρων τόνωσης».
Τέλος, η Schnabel είπε ότι η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σοβαρές μετατοπίσεις της αγοράς που οδηγούν σε κατακερματισμό», ενώ πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν χαμηλά, παρά το ράλι στις αποδόσεις.
«Ακόμη και αν οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων προσαρμοστούν προς τα πάνω, τα μέσα επιτόκια του χρέους των χωρών θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη αναμένεται ακόμη να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη.
«Σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η αύξηση των αποδόσεων δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία» καταλήγει.
www.bankingnews.gr
Schnabel: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει την αύξηση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, είπε ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο σε νέο υψηλό 5,1% και η πτώση της ανεργίας στο ιστορικό χαμηλό του 7% αποτελεί σημάδι κινδύνου
Σχόλια αναγνωστών