Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος παρά τις απαιτήσεις της Μόσχας να δεσμευτεί το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μην επεκταθεί περαιτέρω προς τα σύνορά του, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εν μέσω επιδείνωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, ο κορυφαίος πολιτικός του Βερολίνου είπε ότι «η Ρωσία έχει κάνει το ζήτημα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ casus belli», καθιστώντας το ουσιαστικά πρόσχημα για πόλεμο εάν πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η θέση είναι «ένα παράδοξο γιατί δεν υπάρχει σχετική απόφαση στην ημερήσια διάταξη».
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο Scholz, μια επίθεση στην Ουκρανία θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος» με υψηλό «πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό κόστος».
Απειλή πολέμου στην Ευρώπη
«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…), αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Olaf Scholz από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τονίζοντας, ότι "ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί»
Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Scholz, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα" και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, "κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα".
Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυή τη στιγμή.
Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι "περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν.
Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς", ανέφερε, τόνισε ωστόσο ότι και το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό στο διάλογο.
Η Γενοκτονία στο Ντονμπάς και η απάντηση της Ρωσίας
Νωρίτερα ο κ. Scholzδήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες.
«Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία.
Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος, γεγονός πυροδότησε μια οργισμένη αντίδραση από τον Ρώσο ΥΠΕΞ Sergei Lavrov.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Gitanas Nauseda περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς και έκρινε την δήλωση του καγκελάριου απαράδεκτη.
«Δεν είναι δουλειά των γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Η εισβολή
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διατάξει εισβολή στη γείτονά της, επικαλούμενοι αναφορές ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα κοινά σύνορα.
Το Κρεμλίνο αρνείται σταθερά ότι έχει επιθετικές προθέσεις και έχει απορρίψει αναφορές αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ως «υστερία».
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει κατηγορήσει προηγουμένως το ΝΑΤΟ ότι παραβιάζει τη δέσμευσή του να μην επεκταθεί στον πρώην σοβιετικό χώρο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
«Κοιτάξτε τώρα τι συνέβη.
Μας εξαπάτησαν.
Ορμητικώς.
Καταφωρά.
Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται.
Βρίσκονται στην Πολωνία.
Έχουν επιθετικά όπλα εκεί.
Για αυτό μιλάω», είπε.
Το δικαίωμα επιλογής
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας,Jens Stoltenberg, επέμεινε ότι δεν δόθηκαν ποτέ τέτοιες διαβεβαιώσεις και υποστήριξε ότι έχει μια «πολιτική ανοιχτών θυρών».
Τα αιτήματα της Μόσχας για γραπτές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχόταν άλλα πρώην σοβιετικά κράτη και θα απέφυγε από δραστηριότητα στο έδαφος των γειτόνων της απορρίφθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, με δυτικούς αξιωματούχους να λένε μόνο ότι θα διαπραγματευθούν θέματα διαφάνειας και μείωσης των όπλων σε προσπάθεια να ηρεμήσουν οι σπειροειδείς εντάσεις.
Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο, η Ulrike Demmer, τότε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel, είπε ότι «όπως γνωρίζετε, όσον αφορά τα νέα μέλη, το ΝΑΤΟ ακολουθεί γενικά μια πολιτική ανοιχτών θυρών», είπε.
«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής και τις δικές της πολιτικές ανάγκες.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν προβλέπονται περαιτέρω βήματα προς την ένταξη της».
www.bankingnews.gr
Scholz (Γερμανία): Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να δεχτεί ως μέλος την Ουκρανία, οπότε θα ήταν «σοβαρό λάθος» μια επίθεση
Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Scholz, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα" και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, "κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα"
Σχόλια αναγνωστών