Η Δύση θα χρειαστεί μια συντριπτική επίδειξη ενότητας για να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να αποφύγει μια "καταστροφική" εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, όπως μετέδωσε το Reuters.
O Johnson προέβη σε αυτές τις δηλώσεις πριν από την επίσκεψή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία κυριαρχεί η κρίση γύρω από την Ουκρανία και η ανησυχία της Δύσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλει στη γείτονά της.
"Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να αποφευχθεί η περιττή αιματοχυσία, αλλά αυτό θα απαιτήσει μια συντριπτική επίδειξη δυτικής αλληλεγγύης διαφορετική από οτιδήποτε έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία", δήλωσε ο Johnson σε γραπτή δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης.
Στην τριήμερη Σύσκεψη του Μονάχου, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, συμμετέχουν αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
"Θα προτρέψω για ενότητα απέναντι στην ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Και αυτή η ενότητα είναι απολύτως ζωτικής σημασίας εάν πρόκειται να αποτρέψουμε αυτό που νομίζω ότι θα ήταν μια απολύτως καταστροφική πράξη επιθετικότητας από τον Vladimir Putin", δήλωσε ο Johnson σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το γραφείο του Johnson δήλωσε ότι θα μεταφέρει παρόμοιο μήνυμα στην ομιλία του στη διάσκεψη, ενώ όσο θα βρίσκεται στο Μόναχο θα συναντηθεί επίσης με αρκετούς Ευρωπαίους εταίρους για να συζητήσει την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία κήρυξαν πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση το Σάββατο, μία ημέρα αφότου διέταξαν γυναίκες και παιδιά να απομακρυνθούν προς τη Ρωσία, επικαλούμενοι την απειλή επικείμενης επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία και η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα αρνείται ότι έχει σχέδια εισβολής.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει την Ουκρανία ότι θα στηρίξουν την ανεξαρτησία της, είπε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
"Πόσο κενές, πόσο ανούσιες και πόσο προσβλητικές θα ακούγονται αυτές οι λέξεις αν την ίδια στιγμή που κινδυνεύει η εθνική τους κυριαρχία και η ανεξαρτησία τους εμείς απλώς κοιτάζουμε από την άλλη;".
Αν οι χώρες της Δύσης δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ταϊβάν, σημείωσε.
"Δεν γνωρίζουμε απολύτως τις προθέσεις του προέδρου Putin, αλλά οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες.
Γι αυτό και πρέπει να στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας παρατεταμένης κρίσης.
Πρέπει μαζί να αρνηθουμε να φθαρούμε".
"Κάθε φορά που δυτικοί υπουργοί επισκέπτονται το Κίεβο διαβεβαιώνουμε τον λαό της Ουκρανίας και τους ηγέτες του ότι στηρίζουμε απολύτως την εθνική κυριαρχία τους και την ανεξαρτησία τους.
Αν η Ουκρανία κινδυνεύει το σοκ θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.
Και αυτός θα φτάσει μέχρι την ανατολική Ασία, μέχρι την Ταϊβάν.
Ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα βγαίνει σε καλό και ότι η ισχύς είναι σωστή", είπε ο Johnson.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του εδάφους της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχο της νήσου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το 1949.
Οι ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο να είναι έτοιμοι να στηρίξουν αλλήλους, σημείωσε ο Johnson.
"Αν ο (ρώσος) πρόεδρος (Vladimir) Putin θεωρεί ότι με αυτές τις ενέργειες μπορεί να απωθήσει το ΝΑΤΟ, θα ανακαλύψει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Αυτή η εμπειρία, όσο φρικτή και αν είναι, μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα για να ενώσει την ήπειρο", πρόσθεσε ο Johnson και υποστήριξε ότι πιθανή επίθεση στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.
Βρετανικές κυρώσεις
Την Τρίτη η Βρετανία δήλωσε ότι μπορεί να μπλοκάρει την δυνατότητα ρωσικών εταιρειών να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στο Λονδίνο και ψήφισε νομοθεσία για την διεύρυνση των κυρώσεων εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλλει στη Ουκρανία.
"Θα επιβάλουμε κυρώσεις εις βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα καταστήσουμε αδύνατον για αυτούς να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στις χρηματαγορές του Λονδίνου".
Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να σταματήσει να κινδυνεύει να εκβιάζεται, πρότεινε ο Johnson και προέβλεψε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα πληρώσει βαρύ στρατιωτικό τίμημα.
"Φοβάμαι ότι ένας 'κεραυνοβόλος πόλεμος' θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια μακρά και φρικτή περίοδος αντιποίνων, εκδίκησης και εξέγερσης. Και οι ρώσοι γονείς θα θρηνήσουν την απώλεια νεαρών ρώσων στρατιωτών".
www.bankingnews.gr
Johnson: Η Δύση χρειάζεται μια συντριπτική επίδειξη δυτικής αλληλεγγύης και ενότητας απέναντι στη Ρωσία
Θα προτρέψω για ενότητα απέναντι στην ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία
Σχόλια αναγνωστών