Τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών του Donetsk και του Luhansk που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές εξέτασε κατά την έκτακτη και δημόσια συνεδρίαση του το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας μεγάλης στρατιωτικής σύρραξης.
Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό.
Κίνδυνος μείζονος σύρραξης
Ο ΟΗΕ εκφράζει «λύπη» για την διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στο Donbas και διατυπώνει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «μείζονος» σύρραξης.
«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες.
Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία» ανέφερε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις του ΟΗΕ, Rosemary DiCarlo, αναφέροντας πως «τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Ρωσία: Δεν θα επιτρέψουμε λουτρό αίματος
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης είπε πως η Ρωσία δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει «λουτρό αίματος» στο Donbas.
«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης.
Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Donbas», είπε ο Vasily Nebenzya, τονίζοντας πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.
Επιπλέον, προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ουκρανία: Αμετάβλητα τα σύνορά μας
Την θέση ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας διατύπωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Sergey Kislitsa.
Όπως είπε, το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής».
Κίνα: Αυτοσυγκράτηση
Η Κίνα κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση.
Ο Κινέζος πρέσβης, Zhang Jun υποστήριξε πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.
Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας.
ΗΠΑ: Ανοησίες Ρωσίας
Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Linda Thomas Greenfield χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».
Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,
Ο πρεσβευτής της Αλβανίας διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο» ενώ ο Ινδός πρέσβης εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση».
Η Μ. Βρετανία αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω», η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία ενώ η Κένυα μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του.
Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών