Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικοί αναλυτές: Πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας

Τραπεζικοί αναλυτές: Πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας
Τι δήλωσαν διαχειριστές και αναλυτές μεγάλων διεθνών τραπεζών στο Reuters ότι περιμένουν για τις αγορές μετά τις τελευταίες ξελίξεις στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι "μετοχές" έκαναν βουτιά ενώ τα ομόλογα και τα εμπορεύματα κινήθηκαν ανοδικά, μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, προς τα ρωσικά στρατεύματα να λάβουν θέσεις μέσα στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Να όμως τι δήλωσαν αναλυτές και διαχειριστές περιουσιακών κεφαλαίων που ρώτησε το Reuters σχετικά με το πώς περιμένουν να κινηθούν οι αγορές τις επόμενες μέρες

Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος, Spartan Capital Securities, Νέα Υόρκη

Οι εξελίξεις απλά παρατείνουν τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά. Συνεπάγονται αρνητικό αίσθημα και έτσι ακόμη και τα θετικά νέα πάνε πίσω.
Συμπερασματικά ο παράγοντας του φόβου παραμένει αυξημένος και μέχρι να έχουμε κάποια σαφέστερη εικόνα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ή όχι ο Putin, η αγορά θα παραμείνει σε κατάσταση σύγχυσης και αστάθειας.
Και με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αυξάνονται οι αβεβαιότητες των αγορών, καθώς το άλλο ερώτημα είναι, πώς θα το αντιμετωπίσει η Fed;
Εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται και να πηγαίνουν πάνω από τα 100 δολάρια και να παραμείνουν εκεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό.
Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτό το γεωπολιτικό πρόβλημα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι θα κάνει η Fed.
Έτσι, μέχρι να συμβούν όλα αυτά τα πράγματα, βραχυπρόθεσμα απλά πάμε, και στην αγορά θα υπάρχει υψηλή μεταβλητότητα που δεν θα καταλήγει πουθενά.

Elsa Lignos, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής, RBC Capital Markets

Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί από την έκταση των κυρώσεων που θα επιβάλει η Δύση.
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν δύο επιλογές – της μετριοπαθούς προσέγγισης, που θα προσπαθήσει να σηματοδοτήσει μια αποκλιμάκωση – κι αυτό είναι που οι αγορές «θέλουν» να δουν - ή μια πιο σταθερή προσέγγιση, που θα δηλώνει ότι δεν θα επιτραπεί στον Putin να διαλύσει κομμάτι-κομμάτι την Ουκρανία.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν το σχέδιό τους για κυρώσεις...
Η αντίδραση των ΗΠΑ είναι ίσως πιο σημαντική.
Αυτό συνοψίζεται στο πώς θα απαντήσουν στο ερώτημα αν η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο Donbass αποτελεί «εισβολή» ή όχι. Ο Blinken ακόμη έχει στο πρόγραμμα τη συνάντηση με το Lavrov μετά από δυο μέρες στη Γενεύη.

Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων, UBS Global Wealth Management

Αν και πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε τελική αξιολόγηση σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνουν οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου στην Ουκρανία, εξακολουθούμε να είμαστε της άποψης ότι ο σοβαρός
κίνδυνος – που είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο σημείωμά μας - το ενδεχόμενο να υπάρξει πολεμική σύγκρουση και διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα -- εξακολουθεί ακόμη να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Οι τοποθετήσεις στα εμπορεύματα και τις μετοχές ενεργειακών εταιρειών αποτελούν μια καλή επιλογή που θα βοηθήσει τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τους κινδύνους του χαρτοφυλακίου τους. Οι τιμές της ενέργειας ενδέχεται να αυξηθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία κι αυτό να συμβεί ακόμη κι αν επικρατήσει ψυχραιμία, αλλά τελικά έχουμε αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά.

Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς μετοχών, JP Morgan

Αν και η πορεία της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας παραμένει ασαφής και μπορεί να φέρνει βραχυπρόθεσμα υψηλή μεταβλητότητα, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τις μετοχές.
Η υπερβολικά περιοριστική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μείζον σφάλμα, ειδικά εάν ο οικονομικός κύκλος συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Από την άλλη μεριά όμως η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να κάνει τη Fed να καθυστερήσει λίγο τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της και τις κυβερνήσεις να παρατείνουν τα δημοσιονομικά προγράμματα.

Sean Darby, Στρατηγικός Αναλυτής Μετοχών, Jefferies

Αν και η κλιμάκωση των εντάσεων είναι ανεπιθύμητη, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τις παγκόσμιες οικονομικές μεταβλητές.
Η αρχική αντίδραση στη δήλωση του Προέδρου Putin ήταν η καταγραφή του άμεσου κινδύνου, με το ανοδικό ράλι στις τιμές του πετρελαίου.
Η αίσθησή μας είναι ότι η πτώση των μετοχών οφείλονταν σε προηγούμενο λάθος υπολογισμού που πίστευε ότι η Ρωσία θα απέσυρε τα στρατεύματά της.
Η ρωσική οικονομία είναι ισχυρή, με αποθέματα ρεκόρ συναλλαγματικών διαθεσίμων, σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού (8,7% τον Ιανουάριο), και μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 20% του ΑΕΠ της.
Το ουκρανικό νόμισμα έχει δεχθεί πιέσεις πρόσφατα, ενώ οι αποδόσεις των ουκρανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν με την κρίση, αλλά όχι τόσο πολύ όσο κατά την προσάρτηση της Κριμαίας.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης