Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι κυρώσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών δεν θα επηρεάσουν τη ρωσική οικονομία

Γιατί οι κυρώσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών δεν θα επηρεάσουν τη ρωσική οικονομία
«Η Κίνα μπορεί κάλλιστα να πει: Θα αγοράσουμε πετρέλαιο στην ελεύθερη αγορά και αν είναι από τη Ρωσία, γιατί όχι;».
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να επιβάλουν ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά τα Μόσχας αν ο Ρώσος πρόεδρος προχωρήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποκλείοντας σε βασικά ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες την πρόσβαση σε συναλλαγές στο αμερικανικό δολάριο και στις παγκόσμιες αγορές για διεθνές εμπόριο, εξαγωγές ενέργειας και χρηματοδότηση.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν να αποκλείσουν μια οικονομία με ΑΕΠ 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το παγκόσμιο εμπόριο και δεν είναι σαφές πόση πίεση μπορεί τελικά να ασκήσει η Δύση στη Ρωσία, ακόμη και αν όλες οι χώρες κινηθούν μαζί.
Μια ανασκόπηση των στοιχείων για το παγκόσμιο εμπόριο από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ δείχνει πάντως ότι από το 2014, που είχαν επιβληθεί μικρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της Ρωσίας.
Οι νέες κυρώσεις λοιπόν μπορεί να οδηγήσουν τη Ρωσία να προσπαθήσει να αυξήσει περαιτέρω τους εμπορικούς της δεσμούς με χώρες που δεν συναλλάσσονται με δολάρια, προκειμένου να παρακάμψει τα δυτικά μέτρα, δήλωσε ο Harry Broadman πρώην διαπραγματευτής εμπορίου των ΗΠΑ εμπορίου και αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας με εμπειρία στην Κίνα και τη Ρωσία.
«Το πρόβλημα με τις κυρώσεις, ειδικά στο βαθμό που η Ρωσία είναι παραγωγός πετρελαίου, είναι ότι προκαλούν διαρροή από το σύστημα», δήλωσε ο Broadman.

Δύσκολο να πλήξουν οι κυρώσεις μια χώρα παραγωγό πετρελαίου

«Η Κίνα μπορεί κάλλιστα να πει: Θα αγοράσουμε πετρέλαιο στην ελεύθερη αγορά και αν είναι από τη Ρωσία, γιατί όχι;».
Στο πλαίσιο ενός εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο Πρόεδρος Joe Biden, όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας αποτελεί στόχο για περαιτέρω κυρώσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι πάνω από το 80% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας και το ήμισυ των συναλλαγών της γίνεται σε δολάρια.
Ο Biden, ανακοινώνοντας τις πρώτες κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ότι θα «λάβει ισχυρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι το κόστος των κυρώσεων μας θα πληρωθεί από τη ρωσική οικονομία, και όχι τη δική μας».
Αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων πετρελαίου, φυσικού αερίου, χαλκού, αλουμινίου, παλλαδίου και άλλων σημαντικών εμπορευμάτων στον κόσμο.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα 8 ετών, που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί το 2014.
Το 2020 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 1,9% του παγκόσμιου εμπορίου, έναντι 2,8% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Με βάση το ΑΕΠ της το 2020 κατατάχθηκε 11η σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως, μεταξύ Βραζιλίας και Νότιας Κορέας.
Μια ανασκόπηση των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας, δείχνει ότι «η εξάρτηση της Ρωσίας από το εμπόριο έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια».
Οι εξαγωγικοί προορισμοί έχουν επίσης αλλάξει
.
Η Ρωσία πλέον εισάγει και εξάγει περισσότερο  στην Κίνα

Πριν 10 χρόνια κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της Ρωσίας ήταν η Ολλανδία, λόγω του εμπορίου πετρελαίου, αλλά τώρα πια είναι η Κίνα. Αντίθετα, οι εξαγωγές της Ρωσίας στη Γερμανία και τη Βρετανία διατηρήθηκαν ενώ οι εισαγωγές της από τη Λευκορωσία αυξήθηκαν.
Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής για τη Ρωσία από όπου εισάγει τα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, παιχνίδια, κλωστοϋφαντουργικά, είδη ένδυσης ηλεκτρονικά κλπ.
Το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές της Ρωσίας έχει αυξηθεί από το 2014, ενώ της Γερμανίας έχει μειωθεί σημαντικά.
Αντίθετα, οι εξαγωγές της Ουκρανίας στην Κίνα μειώθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ της Λευκορωσίας δεν άλλαξαν ιδιαίτερα.
Οι βασικές εξαγωγές της Ουκρανίας στη Ρωσία το 2020 ήταν οξείδιο του αλουμινίου, σιδηροδρομικός εξοπλισμός, άνθρακας, χάλυβας και ουράνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης