Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kρεμλίνο: Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με το Κίεβο τους όρους παράδοσης - Καταδίκη από τις χώρες του G7

Kρεμλίνο: Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με το Κίεβο τους όρους παράδοσης - Καταδίκη από τις χώρες του G7
Υπάρχει ακόμη έδαφος για διπλωματία...

Στην καταδίκη της γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν τα περισσότερα κράτη παγκοσμίως, με τις χώρες του G7 να καλούν «τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την αιματοχυσία, να αποκλιμακώσει αμέσως και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ηγετών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. 
Απο την άλλη, έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ε.Ε. για να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε.
Aπό τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodimyr Zelenskiy δηλώνει ότι η Ουκρανία προτείνει στη Ρωσία την επιστροφή στον δρόμο της ειρήνης.
«Η Ουκρανία δεν διάλεξε τον δρόμο του πολέμου, ωστόσο προτείνει την επιστροφή στον δρόμο της ειρήνης» δήλωσε την Πέμπτη (24/02).
Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εmmanuel Macron, για πρόσθετες «σκληρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης του «μπλοκαρίσματος» της Μόσχας από το SWIFT.

 

Ο Putin ζητάει από το Κίεβο να παραδοθεί

Ετοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Dmitry Peskov, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.  
Nωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στον διάλογο. 
Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 74 χερσαίες εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. 

Οι κυρώσεις της Μεγάλης Βρετανίας

Κυρώσεις ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει το «μεγαλύτερο και πιο αυστηρό» πακέτο οικονομικών κυρώσεων που «έχει δει ποτέ η Ρωσία», είπε ο Johnson. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ό,τι καλύτερο» για να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Θα δημιουργήσουμε μια νέα μονάδα για να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων και αυτά των Ρώσων Ολιγαρχών που ''δε θα μπορούν πουθενά να κρυφτούν''», τόνισε. 
Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και επιβάλλεται πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη VBT, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.
Θα υπάρξουν όρια στο ποσό που μπορούν να έχουν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Βρετανίας, με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων να επεκτείνεται σε περίπου 100 ακόμη άτομα.
Συζητείται, επίσης, όπως είπε ο Johnson να αποκοπεί η Ρωσία από το σύστημα Swift.
Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα για να αποκόψουμε τη ρωσική οικονομία. Σε κάθε εθνικό forum θα καταδικάζουμε αυτή τη σφαγή στην Ουκρανία», προσέθεσε και τόνισε ότι παρόμοια μέτρα θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία.
Τέλος, περιγράφοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για έναν «αιματοβαμμένο επιτιθέμενο που πιστεύει στην αυτοκρατορική κατάκτηση», ενώ είπε ότι ο Putin ήταν «πάντα αποφασισμένος να επιτεθεί στον γείτονά του, ό,τι κι αν κάναμε», προσθέτοντας ότι «ο Putin θα μείνει καταδικασμένος στα μάτια του κόσμου και της ιστορίας. Δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαρίσει το αίμα της Ουκρανίας από τα χέρια του.

Ανακοίνωση G7

Οι χώρες της G7 καταδίκασαν από κοινού την Πέμπτη τη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία, μετά από μια συνάντηση που συγκλήθηκε λίγες ώρες μετά την έναρξη της εισβολής.
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την αιματοχυσία, να αποκλιμακώσει αμέσως και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ηγετών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Η δήλωση δεν περιέγραφε ρητά τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναλάβουν οι χώρες της G7, αλλά πολλές από αυτές προετοιμάζουν αυστηρές κυρώσεις για τη Ρωσία.
Εκτός από την εισβολή της Πέμπτης, οι χώρες εξέφρασαν επίσης οργή για την «απόφαση του Ρώσου Προέδρου Putin στις 21 Φεβρουαρίου να αναγνωρίσει τις αυτόνομες οντότητες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ως «ανεξάρτητα» κράτη, καθώς και για την απόφασή του να στείλει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτά».
Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν την οργή τους και στη Λευκορωσία, επικρίνοντας «τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».  

Putin: H Ρωσία δεν πρέπει να αποδιωχθεί από την παγκόσμια οικονομία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε: «Δεν πρόκειται να βλάψουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα του οποίου είμαστε μέλη», κατά τη σημερινή συνάντηση με Ρώσους επιχειρηματικούς ηγέτες, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι μας θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να μην εκδιώξουν έξω από αυτό το σύστημα».
Σημειώνεται πως η Δύση προετοιμάζει βαριές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας ενώ έχει ήδη χτυπήσει πλήθος ολιγαρχών. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης