«Η ΕΕ και οι δυτικοί κύκλοι δεν κατάφεραν να δείξουν αποφασιστική στάση. Όλοι δίνουν πολλές συμβουλές στην Ουκρανία. Με συμβουλές δεν μπορείς να φτάσεις κάπου. Τι κάνατε; Τι θα κάνετε; Έχετε κάνει κάποιο βήμα;» δήλωσε ο Erdogan μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ συμπλήρωσε «Σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συζητήσουμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε. Αλλιώς, με πολλές καταδίκες και πολλές συμβουλές, δεν πρέπει να μετατρέψουμε την κατάσταση σε τσιμπούσι όπως του Καραγκιόζη με τον Χατζηαβάτη! Η Δύση που μέχρι σήμερα έδινε συμβουλές, συνεχίζει να κάνει το ίδιο».
Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τον Βόσπορο
Η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται σε δυσμενή θέση, καθώς πιέζεται να λάβει θέση στην ουκρανική κρίση, κάτι που ξορκίζει ο Erdogan. Άλλωστε, ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, θα μπορούσε να αποτελέσει απόδειξη ότι η στήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία θα... μείνει στα λόγια.
«Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Καζακστάν.
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του σε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων στο Καζακστάν, ο Cavusoglu είπε για τη Σύμβαση του Μοντρέ ότι «εάν αποδεχτούμε νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων σύμφωνα με τις εξελίξεις».
Ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για αυτό το θέμα και τόνισε ότι τα άρθρα είναι αρκετά σαφή και ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν η κρίση μεταξύ των δύο χωρών θεωρείται πόλεμος (με την εμπλοκή Τουρκίας). «Σε έναν πόλεμο στον οποίο η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη. Όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά», ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Σε ερώτηση εάν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως πόλεμος (με εμπλοκή Τουρκίας), ο Cavusoglu είπε ότι «οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω σε αυτό. Αν δεχτούμε νομικά την εμπόλεμη κατάσταση, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων ανάλογα με τις εξελίξεις».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, ωστόσο, ότι «υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν ζητηθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα πλοία των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο, τότε πρέπει να επιτραπεί. Ακόμα κι αν το απαγορεύουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα. Όσο υπογραφόταν το συμβόλαιο της η Ρωσία είχε καταφέρει να προσθέσει αυτό το άρθρο υπέρ της. Αυτά τα ρυθμίζουν τα άρθρα 19, 20 και 21.Στο τέλος λέει πως αν θέλει το πλοίο της παράκτιας χώρας να περάσει με ένα αίτημα επιστροφής στη βάση του, αυτό επιτρέπεται».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών