Οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της ευρωζώνης λόγω των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού και επίταση της ενεργειακής κρίσης
Οι αγορές προετοιμάζονται για περαιτέρω αναταραχή καθώς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στην Ασία εν μέσω των εντεινόμενων οικονομικών επιπτώσεων από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και την απάντηση της Δύσης μέσω της επιβολής κυρώσεων, συμφωνα με το Reuters την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.
Τα ρωσικά ομόλογα σε σκληρό νόμισμα
Το ρωσικό ρούβλι θα βρεθεί στο επίκεντρο, μαζί με τα συνήθη ασφαλή νομισματικά καταφύγια όπως το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο είχε κέρδη έναντι του ευρώ .
Τα ομόλογα σε σκληρό νόμισμα από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα παρακολουθούνται στενά μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από σημαντικούς οίκους αξιολόγησης την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, όπως και μια σειρά από αγορές - από το πετρέλαιο και το σιτάρι μέχρι τα ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές.
Επιστροφή στο δολάριο;
«Ασφαλή καταφύγια θα υπάρξουν πιθανότατα στο τρέχον περιβάλλον», δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής για τις EMEA Markets στην BNY Mellon.
«Στα νομίσματα, σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το γεν και το ελβετικό φράγκο δεν ξεπέρασαν ουσιαστικά τις συνήθειες επιδόσεις, επομένως θα επικεντρωθούμε απλώς στη ζήτηση δολαρίων προς το παρόν».
Η συνέπειες των κυρώσεων
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κλίκάκωσαν την απάντησή τους καθώς ο Vladimir Putin διέταξε να προχωρήσει η στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας, ανακοινώνοντας σχέδια για κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Μόσχας και αποκοπή διαφόρων ρωσικών τραπαζών από το κρίσιμο σύστημα SWIFT.
Αυτό προστίθεται σε προηγούμενες κινήσεις κατά των μεγαλύτερων τραπεζών και περιορισμούς στα ομόλογα της χώρας.
Οι ισοτιμίες
Το ευρώ υποχώρησε περίπου 1% έναντι του δολαρίου στο 1,12160 δολάρια, ενώ το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,5% την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.
Το ιαπωνικό γεν, ένα παραδοσιακό καταφύγιο, κέρδισε έναντι του δολαρίου, ενώ το νόμισμα της Νορβηγίας βυθίστηκε καθώς ξεκίνησε τη διαδικασία ρευστοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της.
Στα ΑΤΜ οι Ρώσοι
Οι εικασίες επιτάθηκαν ότι το ρωσικό νόμισμα θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω στις παγκόσμιες αγορές καθώς οι πολίτες στη Ρωσία έσπευσαν να πάρουν στα χέρια τους τα πράσινα νομίσματα και η BP κινήθηκε να εκχωρήσει τις μετοχές της στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.
«Θα περιμέναμε ότι τα ρωσικά ομόλογα και το νόμισμα θα συνεχίσουν να πέφτουν», δήλωσε η Kathy Jones , στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab.
«Περιμένουμε επίσης πίεση στο ευρώ λόγω της οικονομικής ζημίας που μπορεί να προέλθει από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και την πιθανή μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών».
Ρωσικές τράπεζες
Τράπεζες στη Ρωσία πρόσφεραν συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου-ρουβλίου πολύ υψηλότερες από το επίπεδο του 83, όπου η αγορά έκλεισε την Παρασκευή 25/2.
Οι τιμές διέφεραν πολύ την Κυριακή 27/2 , από 98,08 ρούβλια ανά δολάριο στην Alfa Bank έως 99,49 ρούβλια στην Sberbank PJSC, 105 στην VTB Group και 115 στην Otkritie Bank στις 3:30 μ.μ. στη Μόσχα.
Προς πλήρη κατάρρευση
Η επιβολή κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είναι πιθανό να έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στο τραπεζικό της σύστημα, δήλωσε η Elina Ribakova,, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος για το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, πριν ανακοινωθεί ο τελευταίος γύρος κυρώσεων.
«Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε καταρρεύεις τραπαζών και σε δολαριοποίηση, με απότομο sell off, εξαφάνιση των συναλλαγματικών αποθεματικών -- και, πιθανώς, πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών