Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία… ισοδυναμούν με αυτοκτονία.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι λάθος αφού ποτέ ένας πόλεμος δεν έλυσε δομικά προβλήματα αλλά εξίσου λάθος είναι η στοχοποίηση της Ρωσίας.
Η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η ηγεσία της ΕΕ φαίνεται ακόμη πιο ενοχλημένη για αυτό το αποτέλεσμα από ότι η ηγεσία των ΗΠΑ
Το μπερδεμένο χάος
Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ εξαρτάται πολύ από την ενέργεια της Ρωσίας και οι υφιστάμενες κυρώσεις παρεμποδίζουν το εμπόριο ΕΕ και Ρωσίας που υφίσταται εδώ και χρόνια.
Η Ευρώπη είναι απίστευτα ευάλωτη σε κάθε μορφή σοκ προσφοράς και ζήτησης καθώς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα κλυδωνίζεται.
Δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σε αυτά τα ζητήματα.
Επομένως, το ερώτημα τώρα είναι, εάν η Ευρώπη στοχοποιεί τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και την ικανότητα των τραπεζών της ΕΕ να συναλλάσσονται για να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα που εξάγονται;
Η απάντηση πρέπει να είναι ότι αυτό ακριβώς ήθελαν από την αρχή.
Στις ΗΠΑ το ονομάζουν «αυτοκτονία αστυνομικού».
Είναι σαν κάποιος θέλει να πεθάνει και διαπληκτίζεται με έναν αστυνομικό για να τον εξαναγκάσει να τον πυροβολήσει.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG των ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το τέλος του 2022.
Μήπως μέρος του όλου παιχνιδιού γύρω από την Ουκρανία αφορούσε τον πετρελαϊκό τομέα των ΗΠΑ να επωφεληθεί από την τρέχουσα αδιέξοδη κατάσταση στην Ουκρανία;
Φυσικά.
Αυτή είναι μια δευτερεύουσα εξέλιξη σε αυτή την πολύ περίπλοκη ιστορία.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αντιπαράθεση σχετικά με την Ουκρανία, την οποία η Ρωσία θέλει να τελειώσει.
Οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ είναι σίγουρα ένα από αυτά, αλλά τα μεγαλύτερα ζητήματα αφορούν το μέλλον του ΝΑΤΟ, την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και το ποιος θα τα ελέγχει.
Το όλο σκηνικό είναι μια μάχη μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας έναντι της ΕΕ για την ασφάλεια όσο και για τη μακροχρόνια αντιπάθεια των ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.
Αυτά τα ζητήματα, φυσικά, είναι όλα αλληλένδετα.
Για τις ΗΠΑ ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια τεράστια ευκαιρία να προωθήσουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.
Εδώ διακυβεύονται μελλοντικές συμβάσεις όπλων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οι επιθυμίες της Γαλλίας να γίνει σημαντικός παίκτης στις ευρωπαϊκές πωλήσεις όπλων.
Η Ρωσία, χρησιμοποιείται και στοχοποιείται ως ο κακός της Ευρώπης για να προωθήσει τις εσωτερικές ευρωπαϊκές και «αγγλικές» πολιτικές ατζέντες που έχουν να κάνουν περισσότερο με αλλαγές στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής.
Η ερμηνεία, μάχη για τα χρήματα και την ενέργεια είναι μια σημαντική παράμετρος, αλλά το τοπίο ασφάλειας στην Ευρώπη μέχρι το 2030 είναι και θα είναι πολύ διαφορετικό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ.
Σπρώχνει τους πάντες σε σύγκρουση για τους δικούς της εγωιστικούς και ιστορικούς λόγους, οι ΗΠΑ προσκολλώνται σε ξεπερασμένες πολιτικές θεωρίες σχετικά με τον έλεγχο της Ευρώπης και μπαίνουν σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, επιτυγχάνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Πόσο πιθανό είναι οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν τώρα να ελέγξουν τις οδούς του διαμετακομιστικού εμπορίου που διέρχονται από την Ουκρανία;
Θα χρησιμοποιηθεί η αφήγηση της «ρωσικής εισβολής» ως πρόσχημα για να γίνει αυτό;
Οι οδοί του διαμετακομιστικού εμπορίου μέσω της Ουκρανίας στο μυαλό της ρωσικής ηγεσίας είναι κρίσιμοι.
Ο Putin ανέφερε ότι για την ανοικοδόμηση του Donbass και της Ουκρανίας θα απαιτηθούν 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε 30 χρόνια.
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο αυτών των διαδρομών διέλευσης, εμπορίου και καυσίμων η Ρωσία εύλογα θα διακόψει ευχαρίστως το φυσικό αέριο μέσω αυτών, καθώς κοστίζει χρήματα στην Gazprom για να μεταφέρει φυσικό αέριο.
Ο Putin έδωσε εντολή στην Gazprom να κρατήσει αυτούς τους αγωγούς γεμάτους με φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να ανανεώσει το συμβόλαιο διέλευσης με την Ουκρανία όταν λήξει τον Δεκέμβριο του 2024
Μπορούν οι ΗΠΑ να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης;
Σε ποιο βαθμό μπορούν πράγματι οι ΗΠΑ να παράσχουν ασφάλεια στην Ευρώπη στην ενέργεια;
Η συνολική παραγωγή LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ για το 2022 είναι 11,5 bcf ανά ημέρα, που είναι 115 bcm ετησίως ή περίπου η δυναμικότητα του Nordstream 1 και 2 μαζί.
Υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα 55 bcm (το μέγεθος του Nordstream 2) στο σύστημα των ΗΠΑ για να τροφοδοτήσει μια νέα αγορά στην Ευρώπη;
Όχι, όταν η ζήτηση αυξάνεται περισσότερο από 6% ετησίως με τάση αύξησης καθώς η πανδημία τελειώνει.
Η ζήτηση για ευρωπαϊκό LNG είναι τόσο υψηλή που οι προμηθευτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν τεράστιες ευκαιρίες. Με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να τερματίζει τους περιορισμούς του COVID-19 για να αποτρέψει την πολιτική αναταραχή, η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω σε ενέργεια.
Επιπλέον, το αμερικανικό LNG είναι πολύ πιο ακριβό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό είναι απλώς ένα γεγονός.
Οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα πάνε εκεί όπου η προσφορά είναι η υψηλότερη και με τις τρομερές μελλοντικές προοπτικές της Ευρώπης, τη μαζική αύξηση του δημοσίου χρέους και την έλλειψη οικονομικού δυναμισμού, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο φυσικό αέριο.
Αυτός ήταν ο λόγος για τις τιμές - σοκ στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, ο ανταγωνισμός για περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου ανέβασε τις τιμές, παρά την αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει χωρίς τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό;
Όχι.
Απλώς δεν είναι δυνατό, ειδικά με τη Γερμανία να κλείνει αποτελεσματικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες το 2022.
Ο μεγάλος νικητής θα είναι στην πραγματικότητα η Γαλλία βραχυπρόθεσμα, η οποία θα μπορεί να πουλήσει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία σε εξωφρενικές τιμές χάρη στο τεράστιο πυρηνικό της αποτύπωμα.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η Γερμανία ακολουθεί την πολιτική τάση απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθυστερώντας την πιστοποίηση του Nordstream2 με την ελπίδα ότι μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα στην Ουκρανία.
Η πολιτική της Γερμανίας, υποταγή στις ΗΠΑ ή επαναξιολόγηση σχέσεων με την Ρωσία;
Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει επιλέξει κακώς.
Αυτό δείχνει πόσο έκπληκτη ήταν ακόμη και η Ευρώπη από το μέγεθος και την κλίμακα της στρατηγικής Putin στην Ουκρανία.
Οι αντιδράσεις σήμερα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι σκληρότατες καθώς κατηγορούν τον Putin ότι τους υποσχέθηκε ότι δεν εισβάλλει στην Ουκρανία και τελικά κήρυξε πόλεμο.
Γνωρίζοντας τις πολιτικές Putin, η ΕΕ πιθανότατα έσπασε κάποια άλλη παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας
Κινδυνεύει και πάλι η μοίρα του Nord Stream 2 λόγω Ουκρανίας;
Δεν είναι πιθανό.
Η υποψηφιότητα του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom αποδεικνύει ότι αυτή είναι η ανταμοιβή του.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας είναι τόσο υψηλό που εστιάζουν στο εμπόριο.
Ανεξάρτητα από τα πακέτα κυρώσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή, εάν ο κόσμος θέλει αυτό που πουλάει η Ρωσία, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσει τη Ρωσία με τους όρους της, όχι τους δικούς τους.
Για παράδειγμα, η πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τις πωλήσεις φυσικού αερίου για άλλα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και να διευθετήσουν το εμπόριο σε ευρώ μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί εάν η ΕΕ υπερβεί εδώ τις κυρώσεις για την Ουκρανία.
Εάν η ΕΕ προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους των υφιστάμενων συμβάσεων που επί του παρόντος διακανονίζονται σε ευρώ χάρη στις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν, η Ρωσία θα πει απλώς, δεν πειράζει, πληρώστε μας σε ρούβλια.
Και μετά ας δούμε τι θα γίνει μετά από αυτό.
Το δίδαγμα εδώ είναι ότι οι ισολογισμοί έχουν σημασία.
Η Ρωσία είναι καθαρή, με χαμηλό χρέος, υψηλά αποθεματικά, πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών και τρεχουσών συναλλαγών και σημαντικό περιθώριο πολιτικών για την κεντρική της τράπεζα να ανταποκριθεί στις κυρώσεις.
Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσία, στοχεύοντας το ρούβλι υπό αυτές τις συνθήκες.
Είναι το LNG μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του φθηνότερου ρωσικού φυσικού αερίου;
Η αγορά δεξαμενόπλοιων LNG τελούν σε καθεστώς χάους αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό θα επανέλθει στην κανονικότητα σύντομα.
Όταν βλέπεις τις τρέχουσες συνθήκες σε μια αγορά όπως αυτή των πλοίων μεταφοράς LNG, αρνητικές τιμές ημερήσιας ναύλωσης, δεν είναι βιώσιμη κατάσταση.
Επομένως, είναι μόνο μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Μακροπρόθεσμα, οι υψηλές τιμές ενέργειας για την Ευρώπη είναι απλώς μια προεξόφληση της δυνητικής ανάπτυξης, ή στην περίπτωση της Ευρώπης, ανάκαμψης.
Ελλείψει μαζικών δαπανών από την ΕΕ, για την οποία δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κανένα λογικό χρονικό πλαίσιο, το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης χωρίς το Nordstream 2 και τον αγωγό East Med από το Ισραήλ, είναι ζοφερό.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε σοκ στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές καθώς η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, δίνοντας περαιτέρω έμφαση στο ευρώ και στην ικανότητα της Ευρώπης να πληρώσει για τις εισαγωγές που πραγματοποιεί.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα....
Τώρα που τα πράγματα εξελίσσονται στην Ουκρανία πολύ πέρα από αυτό που πίστευαν όλοι αρχικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του πολιτικού σώματος στην ΕΕ, το ερώτημα τώρα είναι εάν ο πόλεμος των κυρώσεων πόσο θα κλιμακωθεί.
Όλα εξαρτώνται από το αν η ΕΕ αποφασίσει να καταστρέψει την οικονομία της κάνοντας αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν αυτοκτονία αστυνομικού.
Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για σοκ στην οικονομία της, εάν επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και κλείσουν τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται με τις τράπεζές τους.
Πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία.…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών