Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Κόψτε το διαδίκτυο στη Ρωσία! - «Αίτημα άνευ προηγουμένου» απαντά ο πατέρας του ίντερνετ

Ουκρανία: Κόψτε το διαδίκτυο στη Ρωσία! - «Αίτημα άνευ προηγουμένου» απαντά ο πατέρας του ίντερνετ
Οι διευθύνσεις e-mail θα σταματούσαν να λειτουργούν και οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων «μπλοκάρουν» ρωσικά μέσα ενημέρωσης όπως τα Russia Today και Sputnik (σ.σ. μόλις σήμερα Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 έβγαλε σχετική ανακοίνωση και το twitter), η ουκρανική κυβέρνηση, διά εκπροσώπου της, ζήτησε να διακοπεί και το ίντερνετ στη Ρωσία, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων.
Την περασμένη Δευτέρα (28/3/2022), η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το παγκόσμιο διαδίκτυο. Έστειλε, μάλιστα, σχετική επιστολή στον ICANN, τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ που επιβλέπει το παγκόσμιο σύστημα ονομάτων, τομέων και διευθύνσεων IP στο διαδίκτυο.
Την επιστολή υπέγραφε για λογαριασμό της Ουκρανίας ο Andrii Nabok, εκπρόσωπος της χώρας στην κυβερνητική-συμβουλευτική επιτροπή του ICANN. «Σας στέλνω αυτήν την επιστολή εκ μέρους του λαού της Ουκρανίας, ζητώντας να αντιμετωπίσετε την επείγουσα ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ρύθμισης DNS (Σύστημα Ονομάτων Τομέα), ως απάντηση στις επιθετικές της ενέργειες. προς την Ουκρανία και τους πολίτες της», έγραψε ο Nabok.
Ειδικοί στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου λένε ότι το αίτημα της Ουκρανίας, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποκόψει ουσιαστικά τη Ρωσία από το ίντερνετ, αφήνοντας τους ρωσικούς ιστότοπους χωρίς «σπίτι». Οι διευθύνσεις e-mail θα σταματούσαν να λειτουργούν και οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν. Η Ρωσία θα βρισκόταν ξαφνικά σε ένα «ψηφιακό νησί».
Αλλά οι ίδιοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι το αίτημα της Ουκρανίας θα εκπληρωθεί τελικά. Πρώτον, λένε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να δώσει στις αυταρχικές χώρες άδεια να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα. Και φέρνουν ως παράδειγμα την Κίνα που προσπάθησε να αποκλείσει τους πολίτες της από το ιντερνετ.
Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο ICANN θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια απόφαση ακόμα κι αν το ήθελαν πολλοί. Επιπλέον, πρόσθεσαν, η αποκοπή της Ρωσίας από τον υπόλοιπο ψηφιακό κόσμο μπορεί να δίνει στο Κρεμλίνο αυτό ακριβώς που θέλει: έναν πολίτη που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από το εξωτερικό.
«Το αίτημα της Ουκρανίας είναι άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Vint Cerf, που θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες του διαδικτύου».
«Είναι η πρώτη φορά απ’ όσο θυμάμαι που μια κυβέρνηση ζήτησε από τον ICANN να παρέμβει στην κανονική λειτουργία του συστήματος σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο Cerf στο CNN Business.
«Το διαδίκτυο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των σημαντικών επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολλών στοιχείων του οικοσυστήματος του», πρόσθεσε ο Cerf. «Η εκτέλεση αυτού του αιτήματος θα είχε αρνητικές συνέπειες σε πολλές διαστάσεις», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης