Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία συζητά για ένα μοντέλο «εκτός του ΝΑΤΟ» αλλά όχι για την εδαφική της ακεραιότητα στις διαπραγματεύσεις (7/3)

Η Ουκρανία συζητά για ένα μοντέλο «εκτός του ΝΑΤΟ» αλλά όχι για την εδαφική της ακεραιότητα στις διαπραγματεύσεις (7/3)
Η Ουκρανία θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δηλώνει το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 7/3 σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά και το Κίεβο θέτει τις δικές του κόκκινες γραμμές.
Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε την Κυριακή (6/3) ένας Ουκρανός διαπραγματευτής μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.
Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.

Δεν συζητά το ΝΑΤΟ

«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν» την ένταξη της Ουκρανίας, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», είπε ο David Arakhamia, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Έκκληση Zelensky στον  ρωσικό λαό

Ο ηγέτης της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απηύθυνε έκκληση απευθείας στον ρωσικό λαό να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο Κρεμλίνο, λέγοντας ότι στοιχεία από αιχμαλωτισμένους δείχνουν πως η εισβολή είχε σχεδιαστεί.
Προτρέποντάς τους να μην μείνουν σιωπηλοί, είπε ότι είναι καιρός να «νικήσουν το κακό» και επέμεινε ότι δεν ήταν απλώς ένας αγώνας για την ειρήνη στη χώρα του, αλλά η δική τους ελευθερία.
Ο Zelensky έκανε τη δραματική έκκληση καθώς η επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας εισήλθε στην 11η ημέρα της.
Ο Zelensky υποστήριξε πως ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια.

«Θα μας σκοτώσουν όλους σιγά - σιγά»

Επίσης ανέφερε, πως ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Zelensky σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.
«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.
«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Μάλιστα άσκησε κριτική στη Δύση, πως εάν δεν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης σημαίνει, πως θέλει να «μας σκοτώσουν όλους σιγά – σιγά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης