Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίεβο και Οδησσός στο στόχαστρο της Ρωσίας - Σύντομα ο 4ος γύρος συνομιλιών - Aντίθετη η Γερμανία σε εμπάργκο ενέργειας

Κίεβο και Οδησσός στο στόχαστρο της Ρωσίας - Σύντομα ο 4ος γύρος συνομιλιών - Aντίθετη η Γερμανία σε εμπάργκο ενέργειας
Έξι ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους πολίτες του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Σούμι και της Μαριούπολης ανακοίνωσε η Ρωσία - Αντιδράσεις Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Michaylo Podoliak, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Podoliak ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Ωστόσο, ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.
Ο Leonid Slucski από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Slucski.
Παράλληλα, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.
«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Leonid Slucski μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.
«Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη.
Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο»
, πρόσθεσε.
Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Vladimir Medinsky, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας.
«Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσει εάν δεν επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για την Ουκρανία είτε μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είτε μέσω του πολέμου, ο πόλεμος έχει εισέλθει στη 12η ημέρα του, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά.
Οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη του Κίεβου και της Οδησσού, όπου οι πολίτες και ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζονται για τις μεγαλύτερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ συνεχές είναι το σφυροκόπημα σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Χάρκοβο, στο Μικολάγιεφ και στη Μαριούπολη, η οποία εδώ και μια εβδομάδα βομβαρδίζεται ανελέητα.
Εκτιμάται πως περίπου 200.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί μόνο στη Μαριούπολη, με τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να βρίσκονται στα καταφύγια χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση και ενώ και τα τρόφιμα τους τελειώνουν.
Οι προσπάθειες για την εκκένωση της πόλης μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που είχαν συμφωνήσει Ουκρανία και Ρωσία έπεσαν στο κενό, καθώς κατέρρευσε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του να ανοίξει νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των πόλεων του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Μαριούπολης και της Σούμι από τον άμαχο πληθυσμό.
Η πρόβλεψη όμως ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για το Κίεβο και για το Χάρκοβο θα οδηγούν τους άμαχους Ουκρανούς σε Ρωσία και Λευκορωσία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου που απέρριψε την πρόταση με τους χιλιάδες άμαχους να μένουν... στον αέρα.
Πάντως, και παρά το διαρκές «σφυροκόπημα» του ρωσικού στρατού, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως έχουν τον έλεγχο των ουκρανικών πόλεων, με εξαίρεση την Χερσώνα, η οποία τελεί ήδη υπό το ρωσικό έλεγχο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστηρίζει πως η Ουκρανία θα αντισταθεί μέχρι τέλους και ζητά από τη Δύση να τον ενισχύσει είτε με μαχητικά είτε με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αιτήματα πάντως που απορρίπτει – μέχρι στιγμής – με το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει καταφέρει να ενώσει χερσαία τις ανατολικές περιοχές του Donbass με την Κριμαία, εξασφαλίζοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας ενώ η κίνηση για κατάληψη της Οδησσού, θα σημάνει τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.
10_9.jpg
8_16.jpg
Scholz: Ουσιαστικής σημασίας oι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, όχι σε κυρώσεις

Ουσιαστικής σημασίας" χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Olaf Scholz και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
"Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…)
Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία", τόνισε ο κ. Scholz, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, "αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο".
"Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη.
Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία", παραδέχθηκε.
Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
"Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους.
Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο κ. Scholz.
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια.
Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες.
"Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά", σημείωσε ο κ. Lindner και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.
Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.

Σύγκρουση και για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους - Εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι

Αδυναμία εύρεσης έστω και της ελάχιστης συνεννόησης έτσι ώστε να καταφέρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στις πόλεις που δέχονται το σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού να τις εκκενώσουν με ασφάλεια επιδεικνύουν Κίεβο και Μόσχα.
Σήμερα Δευτέρα 7/3, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως προτείνει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε οι κάτοικοι του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Σούμι και της Μαριούπολης να μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από τις πόλεις.

Σε Ρωσία, Λευκορωσία οι άμαχοι από το Κίεβο και το Χάρκοβο

Η πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προβλέπει ότι οι άμαχοι από το Κίεβο θα οδηγηθούν στη Λευκορωσία και αυτοί από το Χάρκοβο θα κατευθυνθούν στη Ρωσία.
Όσον αφορά τους άμαχους από τη Μαριούπολη – εκτιμάται ότι περίπου 200.000 πολίτες είναι εγκλωβισμένοι - και τη Σούμι, αυτοί θα οδηγηθούν σε άλλες ουκρανικές πόλεις. 

Έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι 

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα ενώ δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.
Επιπλέον, ένας ακόμα διάδρομος θα ξεκινά από το Χάρκοβο ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ ενώ δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι, ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ και ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία. 

Αντίδραση Ουκρανίας 

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία χαρακτήρισε παντελώς ανήθικη την πρόταση της Ρωσίας, με την αντίδραση να εστιάζει στο ότι η ρωσική πρόταση προβλέπει πως οι άμαχοι από το Κίεβο και το Χάρκοβο θα κατευθυνθούν στη Ρωσία και στη Λευκορωσία.
«Θα έπρεπε να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να αφήσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν στην ουκρανική επικράτεια.
Αυτή είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία.
Ο πόνος των ανθρώπων χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα» υποστήριξε ο Alexey Arestovich, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος υποστήριξε πως οι Ουκρανοί θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν πού θα πάνε, αν και τους συμβούλευσε να μην καταφύγουν στη Ρωσία.
map_15.JPG

Χαμηλές οι προσδοκίες και από τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες και από τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 7/3 και πάλι στην πόλη Μπρεστ, στη δυτική Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Στις προηγούμενες συνομιλίες οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση των πόλεων από τους αμάχους, αν και τα τελευταία 24ωρα οι προσπάθειες για την κατάπαυση πυρός έπεσαν στο κενό με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται.
Σημειώνεται πως σήμερα Δευτέρα 7/3 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως προχωρά σε κατάπαυση πυρός έτσι ώστε οι άμαχοι από το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Σούμι και τη Μαριούπολη να μπορέσουν να εκκενώσουν τις πόλεις τους.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι άμαχοι από το Κίεβο και το Χάρκοβο θα οδηγηθούν προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αντίστροφη μέτρηση για το Κίεβο 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Αν και αναφέρεται πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες 48 ώρες, οι Ουκρανοί εκτιμούν πως ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται προκειμένου να εξαπολύσει την επίθεση στο Κίεβο.
Τις τελευταίες ώρες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα βόρεια του Κιέβου, στα περίχωρα του Χοστόμελ ενώ η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου.
Ήδη, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνγκα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα, κατέστρεψαν την Κυριακή 6/3 την αεροπορική, στρατιωτική βάση Starokostiantyniv (Σταροκοστιαντίνιβ) στην Ουκρανία, αλλά και το περιφερειακό αεροδρόμιο Vinnytsia , περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου. 

Επίθεση και στην Οδησσό 

Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση και στην Οδησσό.
Ήδη ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει την πόλη Μικολάγιεφ, η οποία αποτελεί την τελευταία πόλη πριν την Οδησσό, ενώ οι πολίτες στήνουν οχυρωματικά έργα και έχουν ναρκοθετήσει την παραλιακή ζώνη της πόλης έτσι ώστε να αποτρέψουν μια αμφίβια αποβατική ρωσική δύναμη.
«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού;
Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος κάλεσε το ρωσικό λαό να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις πολιτικές του Κρεμλίνου.

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο 

Υπό σφοδρό βομβαρδισμό τελεί εδώ και ημέρες και το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Πάντως, και παρά τις τεράστιες καταστροφές, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ακόμα έχουν τον έλεγχο της πόλης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Donetsk και του Luhansk όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.
Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι.

 

 Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

Υπό πολιορκία τελεί η Μαριούπολη, στην οποία εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί 200.000 άμαχοι.
Η πόλη βομβαρδίζεται εδώ και 6 ημέρες, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται στα καταφύγια χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση και ενώ τα τρόφιμα εξαντλούνται.
Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί της Κυριακής 6/3, «διακόπηκε» με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
06_6.jpg

Τουλάχιστον 364 άμαχοι νεκροί 

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν.
07_7.jpg

Πυρά Zelensky στη Δύση

Πυρά στη Δύση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος επέκρινε τη σιωπή της για την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο Zelensky σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.
«Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (...) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».
Χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».
Ο Zelensky σημείωσε ότι χιλιάδες εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές και ότι βρίσκονται σε πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.
«Το θράσος των εισβολέων είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία δεν αρκούν», έκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
0_14.JPG

Putin σε Macron: Δεν θα σταματήσω

Την θέση ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει για την Ουκρανία είτε μέσω του πολέμου είτε μέσω της διπλωματίας διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σε επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron.
Ο Macron διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας - όπως την αποκάλεσε ο Putin - αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς».
Επιπλέον, ο Putin είπε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχεύει τους άμαχους αναφέροντας πως είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις».
Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ δήλωσε «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.
01_23.JPG
Γερμανία: Δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ατζέντα του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
«Επίσης, κατέστησα σαφές στην Ρωσία και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή δηλαδή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.
«Είπα δημόσια ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας σήμερα », πρόσθεσε.
«Αυτό το κατάλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος».
03_2.jpg
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Για άλλη μια φορά θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα 7/3 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατεπειγόντως, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας.
Η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης στις 22:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε χωρίς να επιθυμεί να κατονομαστεί.
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική να διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη,- κάτι που δεν έγινε- θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ που σημείωσαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή που δεν κατονομάστηκε.
Τελικά η Γαλλία, σύμφωνα με αρκετές πηγές, αποφάσισε μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης