Τρεις πολύ σημαντικούς λόγους έχουν οι ρωσικές υπηρεσίες στο μυαλό τους προκειμένου να μην "κόψουν" τηλέφωνα και ίντερνετ στην Ουκρανία.
Παρόλο που ειδικοί στον κυβερνοχώρο αρχικά ανέμεναν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταργήσουν τουλάχιστον κάποιες συγκεκριμένες ουκρανικές τηλεφωνικές γραμμές καθώς και υπηρεσίες διαδικτύου, στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής, αυτό δεν έχει συμβεί αν και η Ρωσία -εκ πρώτης όψεως- ζημιώνεται από το γεγονός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy απευθύνεται στους συμπατριώτες του από τον λογαριασμό του στο Telegram.
Ουκρανοί hackers οργανώνονται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Απλοί Ουκρανοί πολίτες μοιράζονται επί τόπου φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφουν λεπτομερώς τον αντίκτυπο της καταστροφής από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, η Ρωσία έχει τρεις καλούς λόγους να απέχει από την απενεργοποίηση δικτύων τηλεφωνίας και ίντερνετ:
- Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να κρυφακούουν τηλεφωνικές κλήσεις και να παρακολουθούν email, καθώς και να συλλέγουν πληροφορίες για γεωγραφική τοποθεσία και άλλα δεδομένα.
- Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ουκρανικά εμπορικά δίκτυα για να επικοινωνεί
- Οι ρωσικές δυνάμεις δεν θέλουν να καταστρέψουν τις υποδομές διότι θα τις χρειαστούν αν καταφέρουν να κατακτήσουν την Ουκρανία.
«Εάν οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να κάνουν τοπικές διακοπές λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών, θα το κάνουν», αναφέρει ο James Lewis, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθυντής του προγράμματος στρατηγικών τεχνολογιών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Αλλά γενικά, θα θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα τηλέφωνα στο Κίεβο επειδή μπορούν να ακούσουν».
Ο Ariel Parnes, πρώην κορυφαίος ισραηλινός αξιωματούχος της κυβερνοκατασκοπείας, συμφωνεί: «φανταστείτε αν γνωρίζετε τους αριθμούς τηλεφώνου ορισμένων ανθρώπων ή ορισμένων ηγεσιών ή στρατιωτών και στρατευμάτων. Μπορείτε να δείτε την κίνηση. Μπορείτε να δείτε πού είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις».
Οι ρωσικές προσπάθειες διείσδυσης στα ουκρανικά δίκτυα έχουν γίνει ευκολότερες επειδή οι δύο χώρες χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες στα δίκτυά τους.
Επιπλέον, πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, οι περισσότεροι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας ανήκαν είτε σε Ρώσους είτε σε Ρωσο-Ουκρανούς επιχειρηματίες, δίνοντας στη Μόσχα την ευκαιρία να στηριχθεί στον ιδιωτικό τομέα για βοήθεια σε δίκτυα διείσδυσης, είπε ο Chris Kubecka, ειδικός στον κυβερνοπολέμο που ταξίδεψε στην Ουκρανία πριν από τη ρωσική εισβολή, προκειμένου να βοηθήσει στην προετοιμασία κατά ρωσικών απειλών στον κυβερνοχώρο.
bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών