Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street, στο επίκεντρο ενεργειακή κρίση και οι δηλώσεις Zelensky - Στο +0,1% ο S&P 500, o Dow +0,2%

Στάση αναμονής στη Wall Street, στο επίκεντρο ενεργειακή κρίση και οι δηλώσεις  Zelensky - Στο +0,1% ο S&P 500, o Dow +0,2%
Νευρικότητα στη Wall, λόγω της κρίσης στα εμπορεύματα...

Στάση αναμονής στη Wall Street την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εκρηκτική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και στο γεωπολιτικό ρίσκο που συνιστά το ουκρανικό πεδίο, το οποίο, από ό,τι φαίνεται, βαίνει σταδιακά προς αποκλιμάκωση.
Οι αυξανόμενες τιμές σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και πολύτιμα μέταλλα όπως το νικέλιο και το παλλάδιο τροφοδοτούν την ανησυχία για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια οξυμμένη περίοδο κινδύνου. 
«Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, οι εκρήξεις στις τιμές των εμπορευμάτων, η ανησυχία για τον πληθωρισμό και μια πολύ αβέβαιη προοπτική της Fed προκάλεσαν την έξαρση των φόβων για την ύφεση και την απότομη πώληση των μετοχών», δήλωσε ο Chris Senyek, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wolfe Research, σε σημείωμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +0,2%, στις 32.831 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει αύξηση +0,1%, στις 4.194 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κινείται στο +0,2%, στις 12.861 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 35 μονάδες 
 
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Chevron και της Exxon σημειώνουν άνοδο περίπου 1% έκαστη.
Επιπλέον, οι εταιρείας παραγωγής ρεύματος από ηλιακή και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας κινήθηκαν υψηλότερα καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου έστρεψε τα βλέμματα προς εναλλακτικές πηγές.
Η Enphase Energy και η SunPower σημειώνουν άνοδο άνω του 3% η καθεμία στις συναλλαγές πριν από την αγορά.

Στα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο ενισχύεται 8% στα 245,200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 9% στα 132 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +8,% και τα 129 δολ. το βαρέλι.
Παράλληλα, δεν έχει τέλος το ξέφρενο ράλι στις τιμές του νικελίου, καθώς έσπασε πρόσκαιρα το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.
Το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης των τιμών του μετάλλου.
H τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο.
Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00.
Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη νευρικότητα ωστόσο να παραμένει το βασικό χαρακτηριστικό, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκρηξη των τιμών στα εμπορεύματα.
Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν ύστερα από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς η Μόσχα προειδοποιεί ότι μπορεί να διακόψει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη.
Οι τράπεζες ενισχύονται κατά 1,7% αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησαν σε χαμηλό ενός έτους.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις προμήθειες αερίου μέσω του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα τέτοια απόφαση.
Οι φόβοι για σοβαρή έλλειψη στις προμήθειες οδήγησαν τις τιμές του brent στα 127 δολάρια το βαρέλι και τροφοδότησαν τις ανησυχίες για πλήγμα του πληθωρισμού στην οικονομική ανάπτυξη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 12.831 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 6.964 μονάδες.
Στις 6.048 μονάδες με πτώση 0,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,8%, στις 22.336 μονάδες.
 Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι ανακάμπτει στα 131,5 ανά δολάριο.

Στα ευρω-μάκρο της ημέρας, με ρυθμό 0,3% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ΄τρίμηνο του 2021, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 4,6%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ δ' τριμήνου 2021 αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια με ρυθμό +4,2%.
Για το σύνολο του έτους 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, μετά από -6,4% και -5,9% αντίστοιχα το 2020.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2021).
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% (μετά από +4,9% το προηγούμενο τρίμηνο).
Η Σλοβενία (+5,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+2,3%), Ισπανία και Ουγγαρία (+2,0%) και οι δύο.
Πτώση του ΑΕΠ καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-5,4%), στην Αυστρία (-1,5%), Γερμανία (-0,3%), Κροατία, Λετονία και Ρουμανία (όλες -0,1%). 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης