Σχέδιο περιορισμού έως και κατά 80% των εισαγωγών φυσικού αερίου ή κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα από τη Ρωσία παρουσίασε την Τρίτη 8 Μαρτίου η Κομισιόν.
Όπως είχε προαναγγελθεί, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένος να χαράξει έναν δρόμο για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, περιορίζοντας τις ανάγκες εισαγωγών από τη Μόσχα κατά σχεδόν 80% μέσα στο 2022.
Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε, προτείνει βήματα όπως την εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Παράλληλα στοχεύει στην απεξάρτηση από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων της περιοχής πολύ πριν από το 2030 - νωρίτερα από προηγούμενες προβλέψεις.
Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία ήταν αισθάνονταν άβολα με την επένδυση που απαιτείται για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε αύριο ένα σχέδιο που θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο ήδη φέτος και μέσα σε χρόνια θα μας κάνει ανεξάρτητους από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Franz Timmermans, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δευτέρα βράδυ.
«Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό».
Tα μεγέθη... και οι όροι
Το μπλοκ των 27 μελών έχει επικριθεί έντονα για την υπερβολική εξάρτησή του από τη Ρωσία για ενέργεια - ειδικά στον απόηχο της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το 2021, η ΕΕ εισήγε περίπου το 45% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των αγορών αργού του μπλοκ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της περιοχής.
«Θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε σταδιακά τουλάχιστον 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χρήσης ορυκτού αερίου, που ισοδυναμεί με τον όγκο που εισάγεται από τη Ρωσία το 2021.
Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτής της μείωσης μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε ένα χρόνο, τερματίζοντας την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από έναν μόνο προμηθευτή» ανέφερε η Επιτροπή.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Timmermans, κατ' αρχάς προβλέπονται:
-Εισαγωγές LNG ύψους 60 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα προέλθει από βιοαέριο, υδρογόνο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και από εξοικονόμηση ενέργειας.
-Η Επιτροπή θέλει τα έθνη της ΕΕ να γεμίσουν τις «δεξαμενές» αερίου τους κατά τουλάχιστον 90% την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνο.
-Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις θα μπορούσαν να χαλαρώσουν για να στηρίξουν τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας (πρωτοβουλία REPOWER EU).
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια» δήλωσε η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τις εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κρίση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο οδήγησε το ενεργειακό κόστος σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες από τις επιπτώσεις της κρίσης ενώ οι τιμές εκτινάχθηκαν ξανά τη Δευτέρα.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα, ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού.
Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ θα συστήσει στα κράτη μέλη να αρχίσουν να εργάζονται τώρα για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.
Επιτάχυνση του Green Deal
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή ανέφεραν πως επιβάλλεται η επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η θωράκιση της οικονομίας από τις αυξήσεις τιμών.
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη στραφεί προς την ενίσχυση της προμήθειας LNG και φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Κομισιόν έδωσε προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη αναλυτικές οδηγίες για τον σχεδιασμό των μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων.
Προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους μέτρα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιβολή προσωρινής φορολογίας σε κέρδη ενεργειακών επιχειρήσεων.
www.bankingnews.gr
Kομισιόν: Σχέδιο για μείωση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου κατά 80% - Επιταχύνεται το Green Deal
Τα μέτρα προιωνίζονται άνοδο των τιμών...
Σχόλια αναγνωστών