H προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα εσχάτως έχουν καλλιεργήσει τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση που θα επίλυε τις διαφορές.
Πάνω σε αυτό το σενάριο δηλαδή αναζήτησης λύσης στο Ουκρανικό οι αγορές χτίζουν προσδοκίες και η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια θα πρέπει να αποδοθεί ακριβώς σε αυτή την προσδοκία.
Υπάρχουν αρκετές αποχρώσες ενδείξεις ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θα μπορούσαν να επιτύχουν ένα ελάχιστο συμβιβασμό διευθετώντας τις διαφορές και επαναφέροντας την ηρεμία μετά το χάος των τελευταίων εβδομάδων.
Η ρωσική εισβολή πυροδότησε κυρώσεις, πυροδότησε τον ενεργειακό πόλεμο και όλοι οι εμπλεκόμενοι, Ρωσία, Ευρώπη και ΗΠΑ ζημιώνονται… οπότε εύλογα αργά ή γρήγορα θα επικρατούσε η λογική.
Τα σημεία σύγκλισης
Το πρώτο βήμα το πραγματοποίησε ο Zelensky ο πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος ξεκάθαρα εγκατέλειψε σχέδια για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το καθεστώς της Donbass στα ανατολικά της Ουκρανίας και της Κριμαίας που ούτως ή άλλως βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Από την άλλη πλευρά το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας για πρώτη φορά ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αμφισβητήσει τον Zelensky.
Τι πέτυχε η Ρωσία;
Ο μεγάλος νικητής αυτού του χάους είναι η Ρωσία.
Γιατί;
1)Η Ουκρανία έχει εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έχει δίκιο, το ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να επιδιώκει προς ανατολάς επέκταση, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντιδράσει η Ρωσία όσο η βορειοατλαντική συμμαχία πλησιάζει στα ρωσικά σύνορα.
2)Λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και σε άλλες χώρες της περιοχής που θα εξέταζαν ένταξη στο ΝΑΤΟ, μην διανοηθείτε…
Ήδη η Σουηδία απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.
3)Η πολιτική του ανίκανου πολιτικού Biden του αμερικανού Προέδρου που πάσχει από άνοια, έχει εντείνει το ψυχροπολεμικό κλίμα.
Έχει δίκιο ο Trump ότι εάν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ η Ρωσία δεν θα εισέβαλλε στην Ουκρανία κυρίως γιατί θα είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την εξ ανατολών επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο σχεδιασμός εξ ανατολών είναι προκλητικός και η αιτία του δράματος.
4)Στην Ουκρανία η Ρωσία έχει πετύχει 100% τους επιχειρησιακούς στόχους, μετά την Κριμαία, ελέγχει πλήρως την περιοχή Donbass.
Επίσης ελέγχει τον νότιο άξονα που είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Η κατάληψη του Κίεβου είναι μια συμβολική πράξη επειδή είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά δεν έχει στρατηγική σημασία.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποκάλυψε σχέδιο αποτροπής επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Donbass.
5)Η Δύση δεν αντιμετώπισε στρατιωτικά την Ρωσία αλλά μόνο με οικονομικές κυρώσεις που ενώ αρχικά έπληξαν την ρωσική οικονομία, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ κατά της Δύσης.
Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στις ΗΠΑ από την αύξηση του φυσικού αερίου το κόστος θα αυξηθεί κατά 3.000 ευρώ.
Ο ενεργειακός πόλεμος πλήττει καίρια την Ευρώπη.
Ότι θα φθάσει τα 140 ή 150 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μεταφράζεται σε ύφεση για τις οικονομίες της Ευρώπης.
6)Για την Ρωσία είναι αληθές υπάρχει πολύς οικονομικός πόνος, οι πολίτες δέχονται μεγάλες πιέσεις αλλά ανάλογες είναι οι πιέσεις και στην Δύση.
Όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, η Δύση νόμισε ότι θα γονατίσει την Ρωσία αλλά φαίνεται ότι οικονομικά γονατίζουν και η Ρωσία και η Δύση.
7)Ο Biden είναι όχι απλά άχρηστος, αλλά ανίκανος… όταν δηλώνει ότι για την αύξηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden αποδεικνύεται λίγος απέναντι σε αυτές τις μεγάλες εξελίξεις.
8)Η Ρωσία και ο Putin μπορεί να υποχρέωσαν σχεδόν όλον τον πλανήτη να συνταχθεί εναντίων τους αλλά στην πράξη… έχουν κερδίσει τον πόλεμο, απομένουν οι μάχες… ο πόλεμος έχει κριθεί και δεν αναφερόμαστε σε πόλεμο με στρατιωτική ορολογία αλλά στον οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και προσεχώς θα επισκιάσει και τον στρατιωτικό μέτωπο της Ουκρανίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών