Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρωσία) με Kuleba (Ουκρανία) στην Αττάλεια της Τουρκίας 10/3 – Χαμηλά οι προσδοκίες αλλά ανοίγει ο δρόμος για διπλωματική λύση

Lavrov (Ρωσία) με Kuleba (Ουκρανία) στην Αττάλεια της Τουρκίας 10/3 – Χαμηλά οι προσδοκίες αλλά ανοίγει ο δρόμος για διπλωματική λύση
O πήχης των προσδοκιών από την συνάντηση Lavrov με Kuleba παραμένει χαμηλά αλλά αποτελεί ένα βήμα για να διευθετηθεί το Ουκρανικό
Σχετικά Άρθρα

(upd) Κρίσιμη συνάντηση έχουν σήμερα 10 Μαρτίου 2022 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov με τον Ουκρανό ομόλογό του Kuleba, αποτελώντας την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας σε διπλωματικό forum, μετά από πρόσκληση του Erdogan του Τούρκου Προέδρου ο οποίος αναβαθμίζεται ξεκάθαρα στην περιοχή καθώς διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ρωσία και με την Ουκρανία.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Πολλοί διπλωματικοί κύκλοι αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη συνάντηση Lavrov με τον Ουκρανό ομόλογό του Kuleba.
Ωστόσο αποτελεί την αρχή μιας πιο επίσημης προσπάθειας ώστε να επιλυθεί το Ουκρανικό με διπλωματικό τρόπο.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων με την ρωσική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία που επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά η Ρωσία δεν έχει στείλει υπουργούς στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς.
Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, είχαν προηγηθεί ξεχωριστές συναντήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ.Cavusoglu με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov και τον Ουκρανό, Dmytro Kuleba.
132.jpg
126_1.jpg
123_3.jpg

Η Τουρκία… εκπροσωπεί και το ΝΑΤΟ

Στη συνάντηση των Lavrov και Kuleba θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ρωσία και την Ουκρανία.
Πρακτικά στο forum της Αττάλειας η Τουρκία εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα θεωρείται φιλική χώρα με την Ρωσία και Ουκρανία.

Τι αναφέρει η Ουκρανική πλευρά

Ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Kuleba επιβεβαίωσε σε βίντεο στο Facebook ότι θα συναντήσει τον Lavrov στις 10 Μαρτίου 2022, προειδοποιώντας ότι οι προσδοκίες του ήταν «περιορισμένες».
Επισήμανε ότι η επιτυχία των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από το «ποιες οδηγίες έχει πάρει ο Lavrov» από το Κρεμλίνο στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν εναποθέτω μεγάλες ελπίδες σε αυτούς, αλλά θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο» τις συνομιλίες, ανέφερε ο Kuleba

Η επίσκεψη στην Αττάλεια είναι το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Lavrov από τότε που η Ρωσία απομονώθηκε από τον δυτικό κόσμο με αυστηρές κυρώσεις.
Η συνάντηση είναι πιθανό να είναι τεταμένη αφού ο Kuleba σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο CNN περιέγραψε τον Lavrov ως τον «Ribbentrop της εποχής του» αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πως αναβαθμίζεται η Τουρκία και η ενεργητική ουδετερότητα της

«Εργαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτή την κρίση για να μην μετατραπεί σε τραγωδία», δήλωσε ο Erdogan.
«Ελπίζω ότι η συνάντηση μεταξύ των υπουργών θα ανοίξει το δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Η Τουρκία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Ουκρανίας και έχει προμηθεύσει τη χώρα με μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τα οποία η Ουκρανία τα χρησιμοποιεί ήδη στο πεδίο της μάχης.
Όμως η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει την ουδετερότητα και να κρατήσει τις καλές σχέσεις της και με τη Ρωσία.

Τι υποστηρίζουν οι Γερμανοί;

«Η ενεργητική ουδετερότητα πέτυχε να φέρει την Τουρκία στο επίκεντρο του διπλωματικού παιχνιδιού», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας.
Ο πόλεμος πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια βοηθάει, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ελπίδες για μια σημαντική εξέλιξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο διευθυντής του προγράμματος Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής για τη Μέση Ανατολή.

Επαφές Erdogan με Biden

Ο Erdogan έχει επίσης προγραμματιστεί να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στις 10 Μαρτίου 2022 σύμφωνα με την Τουρκική Προεδρία.
Το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι θα ήταν «μεγάλη έκπληξη» εάν οι συνομιλίες της Αττάλειας οδηγήσουν σε σημαντική πρόοδο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ωστόσο, πολλοί επιβραβεύουν την «τεράστια επιτυχία για την τουρκική διπλωματία» το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας «συμφωνούν να συναντηθούν αυτοπροσώπως σε ένα ουδέτερο έδαφος» της Τουρκίας.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό ακόμα κι αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Η Ουκρανία εγκαταλείπει  το ΝΑΤΟ 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky δεν επέμεινε στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός στον διάλογο για το καθεστώς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ με την Ρωσία.
Αναλυτικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος με φόντο την τριμερή των ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας και την Ουκρανίας στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν δηλαδή από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Ρωσία, δηλώνει έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Putin αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν εξαπολύσει τον πόλεμο.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ.
«Η Συμμαχία φοβάται ότι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Zelenksy δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Ανοιχτός στον διάλογο για Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ο Zelensky 

Ο Putin απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο». 
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας.
Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια
συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε. 
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη» συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».
«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Putin να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε. 

Τι πέτυχε όμως η Ρωσία μέχρι στιγμής;

Ο μεγάλος νικητής αυτού του χάους είναι η Ρωσία.
Γιατί;

1)Η Ουκρανία έχει εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έχει δίκιο, το ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να επιδιώκει προς ανατολάς επέκταση, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντιδράσει η Ρωσία όσο η βορειοατλαντική συμμαχία πλησιάζει στα ρωσικά σύνορα.

2)Λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και σε άλλες χώρες της περιοχής που θα εξέταζαν ένταξη στο ΝΑΤΟ, μην διανοηθείτε…
Ήδη η Σουηδία απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

3)Η πολιτική του ανίκανου πολιτικού Biden του αμερικανού Προέδρου που πάσχει από άνοια, έχει εντείνει το ψυχροπολεμικό κλίμα.
Έχει δίκιο ο Trump ότι εάν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ η Ρωσία δεν θα εισέβαλλε στην Ουκρανία κυρίως γιατί θα είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την εξ ανατολών επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο σχεδιασμός εξ ανατολών είναι προκλητικός και η αιτία του δράματος.

4)Στην Ουκρανία η Ρωσία έχει πετύχει 100% τους επιχειρησιακούς στόχους, μετά την Κριμαία, ελέγχει πλήρως την περιοχή Donbass.
Επίσης ελέγχει τον νότιο άξονα που είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Η κατάληψη του Κίεβου είναι μια συμβολική πράξη επειδή είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά δεν έχει στρατηγική σημασία.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποκάλυψε σχέδιο αποτροπής επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Donbass.

5)Η Δύση δεν αντιμετώπισε στρατιωτικά την Ρωσία αλλά μόνο με οικονομικές κυρώσεις που ενώ αρχικά έπληξαν την ρωσική οικονομία, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ κατά της Δύσης.
Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στις ΗΠΑ από την αύξηση του φυσικού αερίου το κόστος θα αυξηθεί κατά 3.000 ευρώ.
Ο ενεργειακός πόλεμος πλήττει καίρια την Ευρώπη.
Ότι θα φθάσει τα 140 ή 150 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μεταφράζεται σε ύφεση για τις οικονομίες της Ευρώπης.

6)Για την Ρωσία είναι αληθές υπάρχει πολύς οικονομικός πόνος, οι πολίτες δέχονται μεγάλες πιέσεις αλλά ανάλογες είναι οι πιέσεις και στην Δύση.
Όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, η Δύση νόμισε ότι θα γονατίσει την Ρωσία αλλά φαίνεται ότι οικονομικά γονατίζουν και η Ρωσία και η Δύση.

7)Ο Biden είναι όχι απλά άχρηστος, αλλά ανίκανος… όταν δηλώνει ότι για την αύξηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden αποδεικνύεται λίγος απέναντι σε αυτές τις μεγάλες εξελίξεις.

8)Η Ρωσία και ο Putin μπορεί να υποχρέωσαν σχεδόν όλον τον πλανήτη να συνταχθεί εναντίων τους αλλά στην πράξη… έχουν κερδίσει τον πόλεμο, απομένουν οι μάχες… ο πόλεμος έχει κριθεί και δεν αναφερόμαστε σε πόλεμο με στρατιωτική ορολογία αλλά στον οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και προσεχώς θα επισκιάσει και τον στρατιωτικό μέτωπο της Ουκρανίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης