Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Δαπάνες 1 δισ. για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας - «Όχι» σε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής: Δαπάνες 1 δισ. για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας - «Όχι» σε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τον διπλασιασμό των δαπανών για τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία σε 1 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Το εμπάργκο στην ενέργεια της Ρωσίας και η έκδοση ευρωομολόγου, διχάζουν τους ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών στη Γαλλία, η οποία συνεχίζεται σήμερα 11 Μαρτίου 2022, με την ΕΕ να επιχειρεί μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη προς την Ουκρανία και τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσουν στον διπλασιασμό των δαπανών για τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία σε 1 δισ. ευρώ, όπως πρότεινε ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Josep Borell, πρόταση η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή.
Παράλληλα στο κοινό τους ανακοινωθέν σημειώνουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν σήμερα τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, αν και υπάρχει διαφωνία για το αν πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου,
Υπενθυμίζεται πως η ανάγκη απεξάρτησης ώθησε την Κομισιόν την Τρίτη να δημοσιεύσει σχέδια για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και τον πλήρη τερματισμό της εντός δεκαετίας.  
Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών μελών αναμένεται να συμφωνήσουν για τη σταδιακή απαλλαγή από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που είναι «εκ Ρωσίας ορμώμενα», σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της δήλωσης, το οποίο δεν δίνει ημερομηνία λήξης.

Διαφωνίες για το ενεργειακό εμπάργκο

Η Λετονία, η Πολωνία και η Λιθουανία τάχθηκαν χθες Πέμπτη υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, παρά τον κίνδυνο που εγείρει αυτό για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία για να αναγκάσουμε τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσει τον πόλεμο», τόνισε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς.
Η άτυπη σύνοδος των 27 έγινε έπειτα από δύο τεταμένες εβδομάδες προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, υποδοχής σχεδόν 2,2 εκατ. προσφύγων, έγκρισης τριών γύρων κυρώσεων άνευ προηγουμένου στη Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που τάσσονται υπέρ του εμπάργκο λένε ότι θα στερήσει από τη Μόσχα τη βασική πηγή εσόδων της και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.
Κατά εκτιμήσεις του ινστιτούτου μελετών Bruegel των Βρυξελλών, οι χώρες μέλη της ΕΕ καταβάλλουν σήμερα περίπου 420 εκατ. δολάρια την ημέρα για το αέριο και σχεδόν 400 εκατ. δολάρια για το πετρέλαιο που εισάγουν από τη Ρωσία.
summit.JPG

Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία απορρίπτουν το εμπάργκο

Ωστόσο η πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο συναντά σθεναρή αντίσταση από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, που καλύπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τάχθηκε ήδη δημόσια εναντίον της ιδέας τη Δευτέρα.
Παράλληλα, οι ηγέτες συζητούν πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στη συνδιάλεξη που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον γερμανό καγκελάριο Scholz νωρίτερα χθες, ο γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron σημείωσε ότι οι όροι που θέτει το Κρεμλίνο δεν είναι «αποδεκτοί» από την άλλη πλευρά.
«Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, είναι διατεθειμένος ο κ. Putin να το ξανασυζητήσει με τιμιότητα και να προτείνει κάτι;» διερωτήθηκε ο κ. Macron πριν από τη σύνοδο, προσθέτοντας πως επρόκειτο να ξαναμιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο χθες βράδυ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel επανέλαβε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν μέτρα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την κατάπαυση του πυρός.
«Νομίζω πως καταλάβαμε τη Ρωσία εξαπίνης διότι φανήκαμε ακλόνητοι, δυνατοί, ενωμένοι», όμως «αυτό δεν αρκεί (...) πρέπει να ορίσουμε μαζί ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα (...) ώστε να εξασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν».

«Να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων»

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.
Οι «27»επιβεβαιώνουν επίσης την πρόθεσή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας.
Αναλυτικότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καταδικάζουν απερίφραστα την ρωσική εισβολή -σε συνεργασία με τη Λευκορωσία-στην Ουκρανία, στηλιτεύουν τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και χαιρετίζουν την απόφαση του εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου να ξεκινησει έρευνα ως προς τις ευθύνες των προσώπων που ενέχονται σε αυτές. Οι «27» καλούν τη Ρωσία να διακόψει άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χαιρετίζουν επίσης το θάρρος του ουκρανικού λαού που, όπως αναφέρουν, «προστατεύει την χώρα του, αλλά και τις κοινές μας αξίες για ελευθερία και δημοκρατία».
Οι «27» δεσμεύονται επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αναφέρουν ακόμη ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση μίας δημοκρατικής Ουκρανίας, όταν η ρωσική επίθεση σταματήσει. Οι «27» αναφέρουν επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες, καλώντας εκ παραλλήλου τη Ρωσία να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο και να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της στρατιωτικής της επέμβασης.
Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι έλαβε γνώση του αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και ότι ζήτησε από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Οι «27» αναφέρουν ότι εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιτροπής θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ουκρανία.

Όχι σε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ διέγραψαν τις ελπίδες του Κιέβου ότι θα εντασσόταν άμεσα σε αυτή ήδη στην αρχή της άτυπης Συνόδου Κορυφής, με τον γερμανό καγκελάριο Scholz καθώς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, τον Mark Rutte, να απορρίπτουν ξερά το ενδεχόμενο ως μη ρεαλιστικό. «Δεν υπάρχει επισπευσμένη διαδικασία εισδοχής – δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα», είπε ο κ. Rutte.
Ο κ. Scholz παρέπεμψε από την πλευρά του στη συμφωνία σύνδεσης που είχαν υπογράψει η ΕΕ και η Ουκρανία το 2017.
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει στο παρελθόν – αυτή είναι πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», επέμεινε ο γερμανός καγκελάριος.
Ο ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelensky έχει καλέσει επανειλημμένα την ΕΕ να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας του μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου.
Όμως η εισδοχή τείνει να είναι μια μακρά, τεχνική και πολιτικά δύσκολη διαδικασία.
Το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου επίσης βάζει στον πάγο της ελπίδες του Κιέβου για επίσπευση της εισδοχής, αν και διαβεβαιώνει ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Δεν προχωράει το ευρωομόλογο

Η πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου ήταν επικεντρωμένη στην ενίσχυση της οικονομίας των κρατών-μελών της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου και να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια – οι εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τη Μόσχα καλύπτουν πάνω από το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών αθροιστικά.
Τα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές Τρίτη αναφέρονται σε μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο πριν από το 2030, ενώ δεν υπάρχει αναφορά σε ευρωομόλογο, στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
Κράτη μέλη καλούν να προβλεφθούν νέοι κανόνες που θα προβλέπουν υψηλότερο δανεισμό ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια της μετάβασης, αλλά η πρόταση συναντά αντίσταση. Εξάλλου, Ελλάδα και Ισπανία καλούν εξάλλου να αναμορφωθεί η αγορά ενέργειας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi έριξε το βάρος του πίσω από το σχέδιο να εκδοθούν ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε να επιβληθεί οροφή στις τιμές της ενέργειας και να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης