Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο, σε κλοιό αρκετές ουκρανικές πόλεις - Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο - Στους 35 οι νεκροί και 57 τραυματίες στη στρατιωτική βάση στη δυτική Ουκρανία, στο Γιαβορίβ κοντά στο Λβιβ
(upd9) Συνεχίζεται για 18η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν μεγάλες πόλεις, να περικυκλώνουν το Κίεβο, αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο, V. Zelensky, να τις προειδοποιεί πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου εάν προσπαθήσουν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα.
Νέοι βομβαρδισμοί των ουκρανικών πόλεων από τον ρωσικό στρατό, ενώ έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Σε κλοιό βρίσκονται αρκετές πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο, ενώ πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις, με όσους κατοίκους έχουν μείνει πίσω να δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη τους.
Στη δυτική Ουκρανία, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ, το απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, ενώ σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, όπως ανακοινώθηκε από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ. Τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί και 134 οι τραυματίες.
Στη Μελιτόπολη η Ρωσία διόρισε δήμαρχο τη φιλορώσα βουλευτή Galina Danilchenko.
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγάγει τον δήμαρχο της πόλης Dniprorudne, Yevhen Matveyev.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz ζήτησαν εκ νέου την κατάπαυση του πυρός
Η Μόσχα από την πλευρά της προειδοποιεί το ΝΑΤΟ, πως οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στρατιωτικούς στόχους.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Την ίδια ώρα, έτοιμος για συνομιλίες με τον Vladimir Putin στην Ιερουσαλήμ δηλώνει ο Zelensky, επιβεβαιώνοντας το έντονο παρασκήνιο με την εμπλοκή του Ισραήλ και την προτροπή αποδοχής των ρωσικών όρων, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.
Στο μεταξύ, η ουκρανική πλευρά έχει δηλώσει ότι πάνω από 12.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov,
Zelensky: Μάχη μέχρι θανάτου αν οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο
Αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου θα βρεθούν οι ρωσικές δυνάμεις, εάν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky.
«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ' αυτή τη γη», δήλωσε o Zelensky στις 12/3, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τη δεύτερη της χθεσινής ημέρας, τόνισε πως «εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε», αναφέροντας μάλιστα ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες και καλώντας τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Όπως σημείωσε, μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις και 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, το πρωί της Κυριακής 13/3 ήχησαν στο Κίεβο σειρήνες αεροπορικού συναγερμού , εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, ενώ ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 12/3 η Ουκρανία τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά αμάχους σε επίθεση εναντίον γυναικών και παιδιών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες κοντά στο Κίεβο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στις 12/3, περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας για τον τερματισμό της σύγκρουσης συνεχίζονται, «μια συζήτηση έχει αρχίσει» και «οι διπλωμάτες μας εργάζονται και συζητούν λεπτομέρειες της ατζέντας που θα μπορούσαν να υπάρχουν μεταξύ μας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει μια τακτική των τελεσιγράφων είναι μια «θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής δυτικών ηγετών στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας.
Όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και οι ηγέτες άλλων χωρών θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.
Απειλές Ουκρανού προέδρου
Aπειλές εναντίον ενδεχόμενων συνεργατών και υποστηρικτών της Ρωσίας στην Ουκρανία εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, δηλώνοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι αυτοί που θα δελεασθούν από προσφορές των ρώσων εισβολέων υπογράφουν οι ίδιοι την ετυμηγορία σε βάρος τους.
«Η ετυμηγορία είναι να ακολουθήσουν τους πάνω από 12.000 εισβολείς που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν εγκαίρως γιατί δεν θα έπρεπε να επιτεθούν στην Ουκρανία», τόνισε.
Με τη δήλωσή του αυτή ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόταν σε πρόσφατα γεγονότα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία εκεί προσπαθεί «να επαναλάβει τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδοδημοκρατιών».
«Εκβιάζουν τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση σε βουλευτές, ψάχνουν για να δωροδοκήσουν κάποιον», πρόσθεσε.
Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα - Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου
Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Όπως αναφέρει, το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, σημειώνει πως παρότι ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.
Εκρήξεις στο Λβιβ - Ρωσικό πλήγμα εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης, 35 νεκροί και 134 τραυματίες
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Maksym Kozytskyi.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες από τη ρωσική αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο μια στρατιωτική βάση στη δυτική Ουκρανία, στο Γιαβορίβ κοντά στο Λβιβ, όπως ανακοινώθηκε από τις περιφερειακές στρατιωτικές αρχές και το δήμαρχο του Λβιβ,
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov ,δήλωσε ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές.
«Η Ρωσία επιτέθηκε στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Ξένοι εκπαιδευτές εργάζονται εκεί», ανέφερε ο υπουργός με μήνυμά του στο Twitter.
Στο μεταξύ, 19 ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα,όπως ανέφερε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.
Άλλα 7 ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την εγκατάσταση μετά την επίθεση στο πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.
Νωρίτερα την Κυριακή 13/3 η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ ανακοίνωσε την αεροπορική επιδρομή κατά ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.
«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.
Πάντως, το Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, δεν έκανε γνωστό εάν επλήγη και ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αργότερα.
Ακόμη, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ, το οποίο επλήγη από ρουκέτες, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent.
Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.
Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή
Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής 13/3 στο Κίεβο.
«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Η επιχειρησιακή ηρεμία στη μάχη για το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Νέες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου μια μαζική επίθεση στην περιοχή, τον κύριο στόχο του πολέμου.
Παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση με πολλούς άξονες επίθεσης σε ολόκληρη την Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει περισσότερη στρατιωτική δύναμη δυτικά και ανατολικά του Κιέβου, σε μια προσπάθεια πιθανώς να περικυκλώσει και να διεισδύσει στην πόλη.
Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Maxar αποκαλύπτουν την πολύ πρόσφατη δραστηριότητα της Ρωσίας κοντά στο αεροδρόμιο Hostomel, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων μονάδων και πυροβολικού.
«Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να επαναφέρει και να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για μία νέα επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες», όπως ανέφερε στις 12/3 το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας, του Κιέβου».
Σύμφωνα με αναλυτές, το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια σκληρή άμυνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στόχος των Ρώσων είναι να αναγκάσουν την ουκρανική ηγεσία να δεχθεί μία συμφωνία με τους όρους τους.
Στο μεταξύ, μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter στις 12/3 το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, συμπλήρωσε το υπουργείο.
Περικυκλωμένες παραμένουν οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη, ενώ πλήττονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Επιπλέον, χθες (12/3), η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής σε περιοχή δυτικά του Κιέβου.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα, αναφέρει το Reuters.
«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση.
Νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Mykolayiv κοντά στην Οδησσό
Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Mykolayiv , κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.
«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς...», έγραψε ο Vitaliy Kim, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η πόλη Mykolayiv, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς το τελευταίο διάστημα και μάλιστα, το Σάββατο 12/3 επλήγησαν κατοικημένες περιοχές, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο.
Η πόλη είναι πλέον έρημη και σχεδόν όλα τα καταστήματα κλειστά.
Τη Ρωσία για βομβαρδισμούς και την καταστροφή αντικαρκινικού νοσοκομείου και κτιρίων κατοικιών στην πόλη , κατηγορούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου, Maksim Beznosenko, αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όμως κανείς δεν σκοτώθηκε, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους στο Mykolayiv, 470 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη.
Επίσης, οι βομβαρδισμοί έπληξαν και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, στο οποίο βρίσκονταν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ - Νεκροί σε μοναστήρι
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram.
«Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου 12/3 και «χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια».
Στο σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά , ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των θυμάτων.
Σημειώνεται ότι η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.
Η Ρωσία διόρισε δήμαρχο στη Μελιτόπολη την Galina Danilchenko
Η φιλορώσα βουλευτής Galina Danilchenko διορίστηκε από τη Ρωσία ως η νέα δήμαρχος της Μελιτόπολης, στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου, Ivan Fyodorov, που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα.
Η Galina Danilchenko κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα» και τους ζήτησε να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.
Πρόσθεσε ότι στην πόλη συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίδραση κακής συμπεριφοράς», αλλά και πως πρόκειται να δημιουργήσει μια Λαϊκή Επιτροπή που θα επιλύσει τα ζητήματα της Μελιτόπολης, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, και της ευρύτερης περιφέρειάς της.
Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Απήχθη ο δήμαρχος της νότιας πόλης Dniprorudne από τις ρωσικές δυνάμεις
Για απαγωγή από τις ρωσικές δυνάμεις του δήμαρχου της νότιας πόλης Dniprorudne, Yevhen Matveyev, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, D. Kuleba.
Πρόκειται για τον δεύτερο Ουκρανό δήμαρχο που πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, καθώς προ ημερών (στις 11/3), συνελήφθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ivan Fyodorov, ο οποίος αγνοείται.
Απομακρύνθηκαν 125.000 άνθρωποι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων
Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, V. Zelensky.
«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη» ανέφερε ο Zelensky σε νέο βίντεο, προσθέτοντας ότι ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.
Ουκρανός αξιωματικός του Λουχάνσκ: Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου
Ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά), κατηγόρησε τα ξημερώματα της Κυριακής 13/3 τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.
Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου, σύμφωνα με τον Alexei Bilocicki, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ.
«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές», έγραψε στο Facebook.
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο μεταξύ, στο Donbass, στο Kramatorsk, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Pavlo Kirilenko. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Επίσης, στο Ντονμπάς επλήγησαν δύο ορθόδοξες εκκλησίες και συγκεκριμένα, η εκκλησία του Sviatogyursk και ένας ναός στο Sheverodonetsk, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, αν και οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.
Καταστράφηκαν 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής
Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Στο μεταξύ, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη.
Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο 12/03 πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε σύμφωνα με τον Guardian.
«Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Petro Kotin, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες "είναι μονίμως παρόντες" (στη Ζαπορίζια)", πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
Η ΙΑΕA ανακοίνωσε ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε επίσης ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ στέλνουν οπλισμό στην Ουκρανία
Νέα παρτίδα όπλων αποστέλλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η οποία εγκρίθηκε το Σάββατο (12/3/2022) από τον πρόεδρο Joe Biden, θα παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αντιτεθωρακισμένων, αντιαεροπορικών συστημάτων και φορητών όπλων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβουν απάντηση οι δυτικές αποστολές όπλων προς το Κίεβο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times .
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 ότι «η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα από μια ολόκληρη σειρά χωρών» δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά κάτι που μετατρέπει αυτές τις νηοπομπές σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Putin με Macron και Scholz
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είχαν μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο (12/3/2022) με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επομένη της συνόδου των Βερσαλλιών, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.
Οι τρεις ηγέτες είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Πέμπτη (10/3), κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία μια άμεση κατάπαυση του πυρός».
Μετά τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Macron είχε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της περασμένης Πέμπτης, με τον Putin, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ελιζέ.
Putin κατά Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Putin έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ο Vladimir Putin παρότρυνε τον Macron και τον Scholz να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.
Επιπλέον, ο Putin ενημέρωσε τους Macron και Scholz σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Macron: Ο Putin δεν είναι πρόθυμος για τερματισμό του πολέμου
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας το Σάββατο (12/3/2022) με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz , είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Macron και Scholz επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, οι κατηγορίες του Vladimir Putin σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Macron και Scholz.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.
Kuleba: Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αλλά όχι να παραδοθούμε
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε το Σάββατο (12/3/2022) ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Kuleba. δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.
Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Garry Kasparov.
Kαταστράφηκε η πόλη Βολνοβάχα
Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε το Σάββατο (12/3/2022) ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Pavlo Kyrylenko.
Δραματική η κατάσταση στην Μαριούπολη
Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, πλέον βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι τσακώνονται για τρόφιμα.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο 12/3 ότι βομβαρδίστηκε ένα τζαμί που φιλοξενούσε 80 αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «απελπιστική», όπως προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου (12/3/2022) δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ιδιωτική αμερικανική εταιρία.
Η Maxar Technologies ανακοίνωσε ότι φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και ενός αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή (11/3).
Δεν κατέστη άμεσα δυνατό για το Reuters να επαληθεύσει τον αριθμό των θυμάτων.
Πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία
Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν στις 11/3 στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σ' αυτούς προστίθενται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, F. Grandi.
Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Διάψευση από Λευκορωσία
Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε το Σάββατο (12/3/2022) ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Viktor Gulevich.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Κίεβο επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ΄ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Gulevich.
Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, και ότι είναι «καταστροφική» σε ορισμένες πόλεις, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζει να επιδεινώνεται γρήγορα και, σε ορισμένες πόλεις, έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις», δήλωσε ο στρατηγός Mikhail Mizintsev, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν ψευδοδημοψήφισμα στη Χερσώνα
Οι Ρώσοι θέλουν να σκηνοθετήσουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας στη Χερσώνα, πόλη κοντά στην Κριμαία, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στις 3 Μαρτίου, όπως κατηγόρησαν το Σάββατο 12/03 αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.
"Μετά το σενάριο του 2014, οι Ρώσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανώσουν ένα ψεύτικο 'δημοψήφισμα' για μια ψεύτικη 'λαϊκή δημοκρατία' στη Χερσώνα", έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Kuleba.
Αναφερόταν στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Κριμαία το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θεωρείται παράνομη από το Κίεβο και τους Δυτικούς.
"Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά λαϊκή υποστήριξη, αυτό θα είναι εξ ολοκλήρου σκηνοθετημένο", προέβλεψε, ζητώντας να επιβληθούν "αυστηρές κυρώσεις" κατά της Ρωσίας, εάν αυτό συμβεί.
"Επί του παρόντος, οι εισβολείς καλούν τους βουλευτές του περιφερειακού συμβουλίου για να τους προτείνουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια 'ανεξάρτητη δημοκρατία'", αναφέρει στο Telegram η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικου κοινοβουλίου Λιουντμίλα Ντενισόβα.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
Σχόλια αναγνωστών