Αμφότερα τα σενάρια της κεντρική τράπεζας κάνουν λόγο για επιβράδυνση της οικονομίας σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της χρονιάς και εκτίναξη του πληθωρισμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία
Τουλάχιστον μισή μονάδα, σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο, θα κοστίσει στο γαλλικό ΑΕΠ το 2022 η κρίση στην Ουκρανία, μαζί με την περαιτέρω ένταση των πληθωρθστικών πιέσεων.
Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau, όπως μεταδίδει το Reuters την Κυριακή 13 Μαρτίου.
Τα δύο σενάρια
Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», ο Γάλλος τραπεζίτης αποκάλυψε πως μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Γαλλίας έχει διαμορφώσει δύο οικονομικά σενάρια, το πρώτο με βάση τις συνθήκες που υπήρχαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το δεύτερο με βάση την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών λόγω της σύρραξης.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης
Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για φέτος, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 3,4% σύμφωνα με το πρώτο σενάριο και στο 2,8% σύμφωνα με το δεύτερο, δυσμενέστερο σενάριο.
Αμφότερες οι προβλέψεις είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη, προ του πολέμου, εκτίμηση της τράπεζας για ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας στο 3,9%.
Οι συνέπειες της πανδημίας
Αξίζει δε, να σημειωθεί πως η εν λόγω εκτίμηση του 3,9% ήταν αποτέλεσμα επί τα βελτίω αναθεώρησης των οικονομικών προοπτικών της χώρας από την κεντρική τράπεζα στις αρχές της χρονιάς, σε σχέση με την εκτίμηση του 3,6% που είχε διατυπώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, εν μέσω της επέλασης της παραλλαγής Omicron και της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Συνοπτικά, αναλόγως με το σενάριο, θα χάσουμε από μισή έως μία μονάδα ανάπτυξης μέσα στη χρονιά» τόνισε ο Villeroy de Galhau.
Αγορά εμπορευμάτων και πληθωρισμός
Αναλόγως δυσμενές είναι το τοπίο και για την πορεία του πληθωρισμού δεδομένου του ράλι των τιμών στα commodities (εμπορεύματα). Για τον πληθωρισμό, το πρώτο σενάριο της τράπεζας κάνει λόγο για άνοδο του δείκτη στο 3,7% φέτος, από το 2,5% της εκτίμησης του Δεκεμβρίου, πριν οι τιμές αρχίσουν τελικά να υποχωρούν γύρω στο 1,9% το 2023 και στο 1,7% το 2024.
Όμως, σύμφωνα με το δεύτερο, χειρότερο σενάριο ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί φέτος στο 4,4% και θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2023, πριν τελικά υποχωρήσει πιο χαμηλά στο 1,5% το 2024.
Ενεργειακή κρίση
Πάντως, ο Γάλλος τραπεζίτης σχολίασε πως το ενεργειακό προφίλ της χώρας, που δεν έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, την καθιστούν πολύ λιγότερο ευάλωτη σε μια σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με έτερες χώρες της Ευρωζώνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών