Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Πάντως φαίνεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις - συνεχίζονται και σήμερα 14 Μαρτίου 2022 - που στόχο έχουν να συντονίσουν μια συνάντηση μεταξύ Putin και Zelensky μεταξύ των δύο ηγετών των δύο χωρών.
Τα δεδομένα από τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία αλλά και τις επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές αναζητούν λύση στο Ουκρανικό.
Η Ρωσία ως επιτιθέμενη προσπαθεί να ελέγξει όσο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταλάβει το Κίεβο την πρωτεύουσα.
Επίσης αριθμεί μεγάλο αριθμό απωλειών ειδικά τεθωρακισμένων και άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων που αποτελεί απόδειξη ότι η πιο αδύναμη στρατιωτικά Ουκρανία έχει καταφέρει να αντισταθεί και αυτό δείχνει και το γεγονός ότι παρά την σφοδρότητα των επιθέσεων... το Κίεβο ακόμη αντέχει.
Είναι προφανές ότι Ρωσία και Ουκρανία εργάζονται ώστε να υπάρξει συμφωνία για συνάντηση Putin με Zelensky, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε καταύπαση του πυρός και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Πάντως δεν φαίνεται να απέχουμε πολύ από το να υπάρξει λευκός καπνός...
Οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της Ρωσίας θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να οργανώσουν μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αυτό ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
«Οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών μας επικοινωνούν καθημερινά με τηλεδιασκέψεις.
Η αντιπροσωπεία μας έχει καθήκον - να κάνει τα πάντα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των προέδρων, μια συνάντηση που, είμαι σίγουρος, περιμένει ο κόσμος.
Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ιστορία, ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος δρόμος.
Και στόχος μας είναι ότι σε αυτόν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια αυτής της περίπλοκης διαπραγματευτικής εργασίας, η Ουκρανία θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι απαραίτητο για εμάς, για τον κόσμο, ώστε να έχουμε κανονικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις».
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε στο TASS ότι ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων της Μόσχας και του Κιέβου θα συνεχιστεί στις 14 Μαρτίου.
Το παρασκήνιο των επαφών
Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (13/3/2022) ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Mikhaylo Podolyak.
«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση.
Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Εξάλλου ο Ουκρανός διαπραγματευτής εξέφρασε την ελπίδα, πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στις συζητήσεις με τη Ρωσία τις προσεχείς μέρες.
«Δεν θα παραχωρήσουμε καταρχήν σε καμία θέση.
Η Ρωσία το καταλαβαίνει τώρα..
Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά.
Νομίζω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Επίσης ξεκαθάρισε πως στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τεθούν τελεσίγραφα εκ μέρους της ρωσικής ομοσπονδίας και επανέλαβε το βασικό αίτημα της Ουκρανίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.
Αισιοδοξία και από τη Ρωσία
Την ίδια στιγμή, ο Leonid Slutsky μέλος της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δήλωσε επίσης ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι ελπίζουν σύντομα να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», αναφέρει το Sky News.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι όταν ο Slutsky συνέκρινε την κατάσταση των συνομιλιών τώρα με εκείνες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά, υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος».
«Σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες, αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες σε κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», είπε ο Slutsky.
Δεν ήταν σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος τέτοιων εγγράφων.
Όπως τόνισε ο Slutsky , οι συμφωνίες μεταξύ των μερών θα συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και θα «σώσουν πολλούς ανθρώπους».
Ο διπλωματικός μαραθώνιος και ο ρόλος της Κίνας
Τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, πιο πρόσφατα την περασμένη Δευτέρα (7/3), είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα και οδήγησαν στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων διαδρόμων για τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες.
Αυτό έρχεται μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσαν ότι ο Vladimir Putin δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο (12/3).
Η ειρηνευτική διαδικασία αρχίζει επίσης μια νέα αρχή αφού το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να επηρεάσει το Πεκίνο, ώστε να ασκήσει επιρροή στη Μόσχα για τον τερματισμό της κρίσης.
Κρίσιμη συνάντηση Αμερικανών - Κινέζων στη Ρώμη
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα (14/3) στη Ρώμη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan, αναμένεται να συναντηθεί με τον Yang Jiechi, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», είπε η Emily Horne, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ένα δελτίο τύπου.
«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία», είπε στο CNN ο Jake Sullivan, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».
«Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες έχουν επιβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε.
«Θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες στην περίπτωση σημαντικών ενεργειών που θα έχουν στόχο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε o Jake Sullivan.
Οι συνομιλίες που προβλέπονται «αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η Emily Horne.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών