Υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της Δύσης διέπραξαν «φοβερό λάθος» όταν επέτρεψαν στον Putin «να τη γλιτώσει» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014
Ο Johnson υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών διέπραξαν ένα «φοβερό λάθος» όταν επέτρεψαν στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin «να τη γλιτώσει» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ ταυτόχρονα εξαρτήθηκαν περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
«Όταν τελικά εξαπέλυσε τον ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, ήξερε ότι ο κόσμος θα δυσκολευόταν να τον τιμωρήσει.
Ήξερε ότι είχε δημιουργήσει έναν εθισμό», γράφει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να υποβάλλεται σε αυτόν τον συνεχή εκβιασμό», υπογραμμίζει, ζητώντας «να μπει τώρα τέλος» στην εξάρτηση αυτήν.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται πολύ περισσότερο από αυτά, οργανώνεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα φέτος.
Υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία του Putin «δεν παράγει ουσιαστικά τίποτα άλλο» που «να θέλει ο υπόλοιπος κόσμος να το αγοράσει», ο Johnson εκτιμά ότι «αν ο κόσμος θέλει να βάλει τέλος στην εξάρτησή του από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μπορούμε να του στερήσουμε τα χρήματα, να καταστρέψουμε τη στρατηγική του».
Στο πλαίσιο αυτό ο Boris Johnson μίλησε στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Είναι προφανές, είπε, ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνέβαλε στην έκρηξη της τιμής των υδρογονανθράκων, της τιμής του πετρελαίου».
«Αν θέλουμε να αντισταθούμε στον εκφοβισμό του Putin, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον εκβιασμό, όπως δυστυχώς συνέβη σε τόσες πολλές δυτικές χώρες, πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», επέμεινε.
Για αυτό απαιτείται «να μιλήσουμε με άλλους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο», συνέχισε «και να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο, μεγαλύτερο συνασπισμό».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησής του για την ενεργειακή ασφάλεια, στην οποία περιλαμβάνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εξορύξεις υδρογονανθράκων από τη Βόρεια Θάλασσα, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών