Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Κόκκινη" κάρτα στην Τουρκία από την Ευρώπη - Αιτία η έλλειψη σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ανησυχία της για της έλλειψη προόδου, αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει σε έκθεσή της για την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εγκαλεί την Τουρκία να επαναπροωθήσει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γειτονική χώρα οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα όπως η προστασία των μειονοτήτων, των γυναικών, των παιδιών, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Ευρώπης, η Τουρκία δεν έχει προβεί ακόμη στην πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, η Ευρώπη τονίζει την αναγκαιότητα βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με την κουρδική μειονότητα.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρατηρείται η σταδιακή βελτίωση τους, ενώ παράλληλα διαμηνύεται η αναγκαιότητα μεγαλύτερης επιθυμίας εκ μέρους της Τουρκίας, για την λύση διμερών ζητημάτων. Μάλιστα, η γειτονική χώρα καλείται να συνάψει συμφωνία με τις γειτονικές χώρες για τα όρια των συνόρων και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά χωρικά ύδατα..
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αποφασίστηκε να προγραμματιστεί για τον πρώτο μήνα του νέου έτους η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Απογοητευμένη δηλώνει η Άγκυρα για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία, καθώς με ανακοίνωση του αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα υπουργού, Μπαγίς, επισημαίνεται πως «η έκθεση συνέπεσε με την δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση».
Κατά την διάρκεια συνέντευξής Τύπου, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως «η Άγκυρα θεωρεί τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ ως καθρέφτη για την Τουρκία. Βλέπουμε ότι φέτος ο σπασμένος καθρέφτης της ΕΕ απέχει από το να μας φωτίσει το δρόμο. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά μεμονωμένα περιστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες γενικεύσεις. Οι επιδράσεις της Ελληνοκυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, δυστυχώς είχαν φέτος ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να ρίχνει το φως όχι μπροστά μας, αλλά στα μάτια μας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαγίς διαμήνυσε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι η Έκθεση Προόδου του έτους 2012 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση, να καθυστερήσει με διάφορες προφάσεις την ένταξη της Τουρκίας. Η ΕΕ, με την απαισιόδοξη αυτή προσέγγιση, μπορεί να σκιάσει και τη Θετική Ατζέντα που ξεκίνησε το 2012 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης