Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι προβλέπει το προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις.
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές υποτίθεται πως συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απαντά μέσω του Peskov, πως είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν οι πιθανές συμφωνίες Μόσχας, Κιέβου.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Podolyak ανάρτησε ένα νέο tweet προκειμένου να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times.
«Εν ολίγοις, οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τη θέση της ρωσικής πλευράς.
Τίποτα περισσότερο.
Η Ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις.
Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».
Οι δυτικές εγγυήσεις ασφάλειαςBriefly. FT published a draft, which represents the requesting position of the Russian side. Nothing more. The ?? side has its own positions. The only thing we confirm at this stage is a ceasefire, withdrawal of Russian troops and security guarantees from a number of countries
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 16, 2022
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια - και η αποδοχή τους από τη Μόσχα - θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της το 2014.
Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γείτονάς της.
Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Η θέση των Ουκρανών
Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας» που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου — συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν Dmitry Peskov δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.
Ο Sergey Lavrov, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» είναι «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.
Αν και το Σύνταγμα της Ουκρανίας τη δεσμεύει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Zelensky και οι συνεργάτες του υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις πιθανότητες να συμβεί αυτό.
«Δεν υπάρχει τώρα αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Μόλις ξεκίνησε ένας σοβαρός πόλεμος στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ παραμερίστηκε γρήγορα», ανέφερε ο Podolyak.
«Προτείνουμε ένα ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυητριών χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Podolyak, «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό».
Παράλληλα υποβάθμισε τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.
Δύο από τις πηγές ανέφεραν στους Financial Times ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων σε ότι αφορά τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως, αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα.
Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατών στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς. Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί, αλλά είναι πρόθυμη να διαχωρίσει το ζήτημα, τόνισε Podolyak.
«Τα αμφισβητούμενα εδάφη και τα εδάφη που γίνεται η σύγκρουση είναι ξεχωριστή υπόθεση. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για εγγυημένη απόσυρση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου», όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, σημείωσε.
Podolyak: Συγκεκριμένη η θέση μας - Να συναντηθούν Putin - Zelensky
Σε νέα του συνέντευξη, ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky αναφέρει:
Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά συγκεκριμένη - νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Αυτό είναι δυνατό μόνο με άμεσο διάλογο μεταξύ των αρχηγών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδία (Zelensky - Putin).
Lavrov: Ελπίδες για συμβιβασμό, παρά τις δυσκολίεςOur position at the negotiations is quite specific - legally verified security guarantees; ceasefire; withdrawal of Russian troops. This is possible only with a direct dialogue between the heads of Ukraine and the Russian Federation. Details are in an interview with the @NewsHour pic.twitter.com/TlPUl3XfGK
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 16, 2022
Αισιοδοξία προκάλεσαν νωρίτερα οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergey Lavrov, τη στιγμή οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται για 21η ημέρα.
Ειδικότερα, ο Lavrov υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού.
«Καθοδηγούμαι από τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός» είπε χαρακτηριστικά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC.
Οι όροι της Ρωσίας
Αναφερόμενος στους όρους της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν αρκεί η ουδετερότητα της Ουκρανίας. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η Μόσχα απαιτεί ακόμη από την Ουκρανία ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας (υπονοώντας διακρίσεις κατά των Ρωσόφωνων), ελευθερία έκφρασης των πολιτών, η ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία, και βεβαίως η αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών