Mε αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύθηκαν οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποθαρρύνται από τη ομιλία Powell, που «βλέπει» τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ ιδιαίτερα υψηλό.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός», αναφέρει ο Powell στο κείμενο της ομιλίας του.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,58%, στις 34.552 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,04%, στις 4.461 μονάδες, μετά την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από το 2020.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,37%, στις 13.838 μονάδες.
Σε άμεση τιθάσευση του «υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού» στις ΗΠΑ κάλεσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα 21 Μαρτίου σε συνέδριο της National Association of Business Economics, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί.
Ρωσία: Στο ιστορικό υψηλό του 19,7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΟFZ, μετά από ένα μήνα αναστολής
Στη διαπραγμάτευση επέστρεψαν τη Δευτέρα ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, μετά από σχεδόν ένα μήνα αναστολής, με τις προσφορές για κρατικά ομόλογα OFZ να είναι ανοιχτές για περιορισμένες ώρες στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η διαπραγμάτευση θα ξαναρχίσει μεταξύ 10 π.μ. και 11 π.μ. ώρα Μόσχας τη Δευτέρα και στη συνήθη μορφή μεταξύ 13:00. και 5 μ.μ. (10 π.μ. και 2 μ.μ. GMT).
Η διαπραγμάτευση τέτοιων μέσων είχε διακοπεί για τρεις εβδομάδες.
Οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς των 10ετών ομολόγων του ρουβλίου (γνωστά ως OFZ) εκτινάχθηκαν στο 19,7% στις αρχές των συναλλαγών, στο υψηλότερο υψηλό όλων των εποχών, αλλά είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 13% λίγο πριν από την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.
«Για άλλα μέσα, η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας θα πραγματοποιηθεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που καθορίστηκε στις 18 Μαρτίου 2022», πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) διατήρησε το βασικό του επιτόκιο στο 20% την περασμένη εβδομάδα, αφού το υπερδιπλασίασε σε έκτακτη αύξηση επιτοκίων στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το CNBC, η Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα OFZ όταν το Χρηματιστήριο της Μόσχας ξαναρχίσει τη διαπραγμάτευση τους τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την πρόσφατη αστάθεια στις ρωσικές αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Σε ξεχωριστή δήλωση, η CBR πρόσθεσε ότι «οι αγορές θα γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η προσαρμογή των τιμών των χρηματοπιστωτικών μέσων στις νέες συνθήκες».
Το ρωσικό χρηματιστήριο είναι κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν κατακόρυφα υπό το φως της εισβολής και του επακόλουθου μπαράζ των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
Το CBR δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει πότε μπορεί να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση μετοχών, καθώς θα πρέπει να εκκαθαριστεί ένα ανεκτέλεστο σύνολο συναλλαγών.
Ωστόσο, θα επιτραπεί η επανέναρξη ορισμένων πρόσθετων πράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το ρωσικό ρούβλι διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα 105 ανά δολάριο το πρωί της Δευτέρας στην Ευρώπη.
Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειες - κυρίως στην Ευρώπη - μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές της Ευρώπης.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,6% στις 14.326 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 7.442 μονάδες.
Στις 6.582 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με κέρδη 0,3% στις 24.294 μονάδες.
Το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου 2022.
Γερμανία: Άλμα 25,9% στον «εισαγόμενο πληθωρισμό»
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 1,4% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Destatis.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άλμα 25,9%.
Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν 68,0% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021 και κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.
Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ενισχύθηκαν 21,0% σε ετήσια βάση και 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία, αναστολή για την Evergrande
Μεικτά ήταν τα πρόσημα στα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
O Asia Dow υποχωρεί 0,6% στις 3.533 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε πτώση 0,9% στις 21.221 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 26.827 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε οριακές μεταβολές στις 3.253 μονάδες.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ, εν αναμονή ανακοίνωσης που περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες.
Κίνα: Αμετάβλητα επιτόκια - Αναμένεται χαλάρωση το β' τρίμηνο 2022
Αμετάβλητα διατήρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) τα βασικά επιτόκια τον Μάρτιο, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 3,70% και το επιτόκιο πενταετούς δανεισμού στο 4,60%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η PBOC θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής εντός του β' τριμήνου 2022, καθώς αυξάνεται το εξωτερικό ρίσκο σε μία οικονομία που επιβραδύνεται ήδη.
«Η μεγάλη πίεση στην ανάπτυξη από την ύφεση των ακινήτων και τα μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση των εστιών Covid-19 σημαίνει ότι η PBOC χρειάζεται να προσθέσει κίνητρα.
«Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο MLF κατά 10 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο.
Οι κινεζικές τράπεζες πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και θα μειώσουν τις τιμές LPR», σχολιάζει στο Bloomberg o οικονομολόγος David Qu
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών