Πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί ανακωχή και ειρήνη κατέθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αναφέροντας τους όρους με βάση τους οποίους συζητάει για τα βασικά επίμαχα θέματα δηλαδή το καθεστώς της Κριμαίας και του Donbass της περιοχής που εκτείνεται Ανατολικά της Ουκρανίας.
Ο Zelensky έθεσε όρους υπό τους οποίους η Ουκρανία θα συζητήσει το καθεστώς της Κριμαίας και του Donbass με τη Ρωσία
Αυτό θα συμβεί αφού η ουκρανική πλευρά λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, σημείωσε ο Πρόεδρος της χώρας.
«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία για όλους.
Και η Κριμαία και το Donbass είναι για όλους.
Και για να βρεθεί κάποια διέξοδος εκεί, πρέπει να γίνουν βήματα αρκεί να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Zelensky, είναι έτοιμος να συζητήσει αυτά τα θέματα σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
«Στην πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είμαι έτοιμος να θίξω αυτά τα θέματα, είναι σημαντικά για εμάς.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η απόφαση δεν θα ληφθεί σε αυτή τη συνάντηση.
Επειδή , για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, σε θέματα εγγυήσεων ασφάλειας, θα μιλήσουμε για συνταγματικές αλλαγές, αλλαγές στην ουκρανική νομοθεσία.
Και αν μιλήσουμε γι' αυτό, τότε σε κάθε περίπτωση θα το αποφασίσει όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα.
Στις 20 Μαρτίου, σε συνέντευξή του στο CNN, ο Zelensky είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία έπρεπε να βρει ένα μοντέλο με βάση το οποίο δεν θα έχανε την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Η δημοκρατία πρέπει να βρει ένα μοντέλο για να αποτρέψει νέους πολέμους μεταξύ των εδαφών που ελέγχει η Ουκρανία και των «προσωρινά κατεχόμενων εδαφών».
Ταυτόχρονα, σε αποκλειστική συνέντευξη στην τσεχική τηλεόραση στις 21 Μαρτίου 2022, ο Zelensky είπε ότι «ο συμβιβασμός είναι ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να ξέρεις πως θα επιτευχθεί, ποιο θα είναι το τίμημα, εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ούτε μια ίντσα της γης μας. κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε το Donbass και την Κριμαία».
Η Ρωσία συζητάει την εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους
Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία «μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους» στις συνομιλίες.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι μια τέτοια επιλογή για ένα ουδέτερο κράτος στην Ουκρανία συζητείται τώρα, μπορεί να θεωρηθεί ως συμβιβασμός.
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews
Aπό δημοψήφισμα στην Ουκρανία θα πρέπει να περάσουν οι όποιες συμβιβαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Όπως πρόσθεσε, η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή, ανέφερε ο Zelensky σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας, Suspilne.
«Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να απαντήσει.
Και το ποιοι θα είναι (οι συμβιβασμοί) αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», δήλωσε ο Zelensky.
Θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στην Ουκρανία από τρίτες χώρες ως αντιστάθμισμα για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Για το ρωσικό τελεσίγραφο
«Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία.
"Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».
«Η Ρωσία θεωρεί πως είναι απαραίτητο να μας καταστρέψει όλους, τότε θα εκπληρωθεί το τελεσίγραφό της.
Για παράδειγμα, λένε "δώστε μας το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη ή το Κίεβο".
Ούτε το Χάρκοβο ούτε η Μαριούπολη ούτε το Κίεβο ούτε εγώ, ο πρόεδρος, μπορούμε να το αποδεχτούμε.
Ο ίδιος ο λαός προστατεύει το κράτος μας», πρόσθεσε ο Zelensky.
Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν θα φέρουν ακόμα αποτέλεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών