Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν μια καταρχήν συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο για τις διασυνοριακές μεταφορές δεδομένων που θα δώσει μια αναγκαία ανακούφιση στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες της Big Tech, όπως η Meta και η Google.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αντικατάσταση του λεγόμενου Privace Shield (Ασπίδα Ιδιωτικότητας), ενός διακανονισμού που επιτρέπει στις εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ.
Το Privacy Shield ακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και η ακύρωσή του αποτέλεσε ένα μείζον πλήγμα για το Facebook και τις άλλες εταιρείες που βασίζονταν στον συγκεκριμένο μηχανισμό για τις ροές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης είχε ταχθεί τότε στο πλευρό του Max Schrems, ενός Αυστριακού ακτιβιστή προστασίας της ιδιωτικότητας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν προστατεύει τους Ευρωπαίους από πιθανούς κινδύνους επιτήρησης των ΗΠΑ.
Η νέα συμφωνία «θα επιτρέψει προβλέψιμες και αξιόπιστες ροές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με προστασία του απορρήτου και των πολιτικών ελευθεριών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με πώς θα λειτουργεί η συμφωνία.
Η είδηση πάντως ότι υπήρξε νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τις διασυνοριακές ροές δεδομένων είναι καλό νέο για τη Meta και άλλες εταιρείες που βρέθηκαν σε νομικό κενό σχετικά με το πώς θα μεταφέρουν δεδομένα στις ΗΠΑ μετά την απόφαση κατάργησης του Privacy Shield.
Kent Walker, GoogleQ Επαινούμε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Η Meta είχε ανακοινώσει ότι ίσως χρειαστεί ακόμη και να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη για το θέμα.
Η Meta δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το νέο σχετικά με τη συμφωνία.
«Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες από οπουδήποτε στον κόσμο και να γνωρίζουν ότι οι πληροφορίες τους είναι ασφαλείς και προστατευμένες όταν επικοινωνούν διασυνοριακά», δήλωσε στο CNBC ο Kent Walker, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google.
«Επαινούμε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης των ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια νέα πλαίσιο για τη διασφάλιση των διατλαντικών διαβιβάσεων δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Guillaume Couneson: Είναι νωρίς για να πούμε αν η νέα συμφωνία θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Ωστόσο, ο Guillaume Couneson, εταίρος προστασίας δεδομένων στη δικηγορική εταιρεία Linklaters, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η νέα συμφωνία θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
Το ίδιο το Privacy Shield ήταν η αντικατάσταση του Safe Harbor, μιας παλαιότερης συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για τη μεταφορά των δεδομένων.
«Αυτή η νέα λύση θα πρέπει να αντέξει τον έλεγχο των εποπτικών αρχών και των ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικότητας που κατέρριψαν τις δύο προηγούμενες συμφωνίες», είπε ο Couneson.
Ο Schrems, ο οποίος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην κατάρριψη τόσο της Privacy Shield όσο και του Safe Harbor, είπε ότι το «τελικό κείμενο» της νέας συμφωνίας θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να το αμφισβητήσει «αν δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ».
«Στο τέλος, το Δικαστήριο [ΕΕ] θα αποφασίσει για τρίτη φορά.
Αναμένουμε ότι και η νέα συμφωνία θα έρθει στο Δικαστήριο εντός μηνών από την τελική απόφαση», δήλωσε ο Schrems.
ΗΠΑ και Ευρώπη ανακοίνωσαν καταρχήν συμφωνία για τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων - Ανακούφιση για τη Big Tech
Καταρχήν συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο για τις διασυνοριακές μεταφορές δεδομένων πέτυχαν ΗΠΑ και ΕΕ
Σχόλια αναγνωστών