Οι ασθενείς που πάσχουν από Covid και έχουν ήπια συμπτώματα ωφελούνται από την έγκαιρη χορήγηση ασπιρίνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ασπιρίνη την πρώτη μέρα στο νοσοκομείο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να εμφανίσουν πήξη του αίματος, διαπίστωσαν ερευνητές.
Ο Dr. Jonathan Chow με τη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington και άλλους ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 64 συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για τη μελέτη.
Ο ήπιος Covid ορίζεται ως αυτός που δεν χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και οξυγόνο.
Η μελέτη
Από τους 112.269 ασθενείς με ήπιο Covid, περίπου 15.200 έλαβαν ασπιρίνη την πρώτη ημέρα εισαγωγής.
Η διάμεση διάρκεια χορήγησης ασπιρίνης ήταν πέντε ημέρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας στις 28 ημέρες μετά την εισαγωγή ήταν χαμηλότερο στην ομάδα της ασπιρίνης, 10,2% σε σύγκριση με 11,8% σε σύγκριση με εκείνη που δεν έλαβε το σκεύασμα.
Εκτίμησαν ότι η έγκαιρη χορήγηση ασπιρίνης σε 63 ασθενείς θα αποτρέψει έναν ενδονοσοκομειακό θάνατο.
Μειωμένη θνησιμότητα
Διαχωρίζοντας τους ασθενείς ανά ηλικιακές ομάδες και υποκείμενα νοσήματα, η σχέση μεταξύ της πρώιμης ασπιρίνης και της μειωμένης θνησιμότητας ήταν παρούσα μόνο σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 61 και 80 ετών με συννοσηρότητες.
Οι ερευνητές προσδιόρισαν επίσης χαμηλότερο ποσοστό ενδονοσοκομειακής πνευμονικής εμβολής ή πήξης αίματος, στην ομάδα που έλαβε ασπιρίνη την πρώτη ημέρα στο νοσοκομείο.
«Αυτή είναι η τρίτη μας μελέτη και το αποκορύφωμα 15 μηνών εργασίας σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid.
Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα και χαμηλότερα ποσοστά θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Επιπλέον, είναι χαμηλού κόστους και άμεσα διαθέσιμη, κάτι που είναι σημαντικό σε μέρη του κόσμου όπου οι πιο ακριβές θεραπείες μπορεί να μην είναι τόσο προσβάσιμες», δήλωσε ο Chow, όπως γράφει ο ιστότοπος Epoch Times.
Ένα μικρό ποσοστό της ομάδας που δεν έλαβε ασπιρίνη την πρώτη μέρα στο νοσοκομείο έλαβε το φάρμακο αργότερα.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το University George Washington.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους.
Οι προηγούμενες μελέτες με επικεφαλής τον Chow διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη συνδέθηκε με μειωμένη ανάγκη για μηχανική υποστήριξη και εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στο νοσοκομείο.
Τι έδειξαν άλλες μελέτες
«Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει διαφορετικούς ασθενείς με μέτριας βαρύτητας Covid δικαιολογείται για την επαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ασπιρίνης σε ασθενείς με καταστάσεις υψηλού κινδύνου», έγραψαν οι ερευνητές μετά την τελευταία μελέτη.
Άλλες μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη δεν φαίνεται να έχει επίδραση σε ασθενείς με Covid.
Βρετανοί ερευνητές σε μια μελέτη του Νοεμβρίου 2021 διαπίστωσαν πως η ασπιρίνη δεν συσχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή μείωση της ανάγκης για οξυγόνο.
Και μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε πως η ασπιρίνη δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ασθενείς με Covid που νοσηλεύονται σε σε κρίσιμη κατάσταση.
Σχόλια αναγνωστών