Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (27/3/2022) ο τοπικός ηγέτης Leonid Pasechnik.
«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Pasechnik, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης.
«Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας ειρηνευτικής, όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης εκεί.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, σε μια ειδική επιχείρηση όπως την αποκάλεσε προκειμένου να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές ικανότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει ανθρώπους που χαρακτηρίζει επικίνδυνους εθνικιστές.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Ουκρανία: Στερείται νομικής βάσης και είναι άκυρο
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τη Ρωσία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη δεν θα είχε καμία νομική βάση και θα αντιμετώπιζε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, βαθαίνοντας την παγκόσμια απομόνωσή της, δήλωσε η Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.
«Όλα τα ψεύτικα δημοψηφίσματα στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη είναι άκυρα και δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Oleg Nikolenko.
«Αντίθετα, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, βαθαίνοντας περαιτέρω την παγκόσμια απομόνωσή της».
Στρατηγικά πλήγματα
Με τη συμπλήρωση 32 ημερών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ολοκλήρωση της α' φάσης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως έχει ονομάσει την εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει τα στρατηγικά πλήγματα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της.
Η Ρωσία έπληξε με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπου «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα για να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία και προστέθηκε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone).
Με τις μάχες να μαίνονται σε πολλές πόλεις, ο πρόεδρος Zelensky απαίτησε από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους, σημειώνοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η διάνοιξη δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων την Κυριακή 27/3 προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τα πεδία μαχών, συμπεριλαμβανομένου της Μαριούπολης.
Περνώντας στη β' φάση της η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο ελιγμό: αναδίπλωση των δυνάμεων της και επικέντρωση αυτών στο Donbass, ενώ παράλληλα, η Μόσχα προέβη σε στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες νήσους, ένα σύμπλεγμα νησιών που αμφισβητεί η Ιαπωνία, αλλά και στο Καλίνινγκραντ έναν ρωσικό θύλακα στα σύνορα με την Πολωνία, δύο κινήσεις με μηνύματα προς αποδέκτες τη Δύση και τους συμμάχους της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών