Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναυλία στο Βερολίνο για την Ουκρανία, με...απόντα τον Ουκρανό πρεσβευτή

Συναυλία στο Βερολίνο για την Ουκρανία, με...απόντα τον Ουκρανό πρεσβευτή
Η επιφυλακτική γερμανική ρητορική γύρω από τον πόλεμο, έχει απογοητεύσει τους πολιτικούς στην Ουκρανία
Συναυλία αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα του Γερμανού Προέδρου, με έναν …απόντα ωστόσο: τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Guardian εξηγεί το «γιατί».
Ο Frank – Walter Steinmeier, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα με μόλυνση από τον Covid-19, το πρωί της Κυριακής άνοιξε εξ αποστάσεως μια συναυλία κλασικής μουσικής «για την ειρήνη και την ελευθερία», μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Προεδρικό παλάτι Bellevue.
Η συναυλία άνοιξε και έκλεισε με κομμάτια του 84χρονου Ουκρανού συνθέτη Valentin Silvestrov, ο οποίος ζει εξόριστος στο Βερολίνο, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης συνθέσεις των Σοπέν, Σοστακόβιτς και Τσαϊκόφσκι.

Γιατί απουσίαζε ο πρεσβευτής

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, ο Ουκρανός πρεσβευτής Andrij Melnyk είχε αρνηθεί να παραστεί στην εκδήλωση την περασμένη Τρίτη, επικαλούμενος άλλες δεσμεύσεις.
Σε ένα tweet την Κυριακή, ωστόσο, ο Melnyk εξήγησε την απουσία του με πολιτικούς λόγους: «Μόνο Ρώσοι σολίστ, όχι Ουκρανοί», είπε ο διπλωμάτης.
«Μια προσβολή. Συγγνώμη, κρατάω απόσταση».
Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας απάντησε με μια σειρά από tweets: η συναυλία, είπε, προοριζόταν ως «μια κοινή δήλωση ενάντια στον εγκληματικό ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα μαζί».
Αλλά και ο Melnyk απάντησε: «Αγαπητέ μου Θεέ, γιατί ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος δυσκολεύεται τόσο πολύ να συνειδητοποιήσει ότι εμείς οι Ουκρανοί δεν λατρεύουμε τη «μεγάλη ρωσική κουλτούρα» ενώ οι ρωσικές βόμβες πέφτουν στις πόλεις και χιλιάδες πολίτες δολοφονούνται νύχτα και μέρα;»
Η επιφυλακτική γερμανική ρητορική γύρω από τον πόλεμο, που κατά καιρούς ευνοεί τις εκκλήσεις για συμφιλίωση και όχι τις σαφείς δηλώσεις υποστήριξης, έχει απογοητεύσει τους πολιτικούς στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική από την έναρξη της σύγκρουσης.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε δηλώσει εξάλλου ότι η Γερμανία «κάνει λάθος» προσπαθώντας να διατηρήσει τους βαθείς οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης