Ύφεση 8,5% για τη Ρωσία το 2022, λόγω των δυτικών κυρώσεων , εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 8,5% το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,7%.
Ο λόγος της ύφεσης είναι οι αυστηρές διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας, καθώς και η διακοπή των σχέσεων με δυτικές εταιρείες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
«Η ρωσική οικονομία θα υποστεί σοβαρές συνέπειες από τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων και των αποφάσεων των δυτικών εταιρειών είτε να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είτε να διακόψουν εντελώς τους δεσμούς με τη χώρα», πρόσθεσε η S&P.
Ταυτόχρονα, παρόμοιος συνδυασμός κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν σε μια μεγάλη, παγκοσμίως ολοκληρωμένη οικονομία, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος των κυρώσεων, εκτός από το ότι θα είναι σοβαρός. προστέθηκε.
Το 2023, η S&P προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%, το 2024 - 1%, το 2025 - 1,3%.
Πληθωρισμός 16% το 2022
Ο οργανισμός αναμένει επίσης ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 16% το 2022, κατά 9% το 2023, κατά 5,5% το 2024 και κατά 5% το 2025, με στόχο CBR στο 4%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι 18% μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 10% το 2023 και στο 8% το 2024 και το 2025.
Έλλειψη αγαθών και εκτίναξη τιμών
Η S&P σημείωσε επίσης ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να επιδεινώσει την έλλειψη αγαθών και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές.
«Η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας υδρογονανθράκων, λιπασμάτων και μετάλλων, ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παραγωγοί σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού και καλαμποκιού», εξήγησαν.
"Η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξαγωγή ορισμένων από τα προϊόντα της λόγω κυρώσεων, υλικοτεχνικών προβλημάτων και της απροθυμίας ορισμένων εμπορικών εταίρων να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα, ενώ η Ουκρανία είναι φυσικά αποκομμένη [από τα κανάλια διανομής] από πολλές απόψεις", εξήγησε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η Λευκορωσία (η οποία υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις) είναι σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων, ιδίως ποτάσας, που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο όλων των παγκόσμιων εξαγωγών.
Η σύγκρουση προκάλεσε έτσι μια τεράστια άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων.
Οι τιμές για ορισμένα εμπορεύματα έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέφερε η S&P.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών