Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο και θα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς πλήθος ζητημάτων θα ανακύψουν…μέχρι να υπογραφεί η συνθήκη ειρήνης…
Οι Ισραηλινοί πάντως έχουν προβλέψει ότι μια συνθήκη ειρήνης θα μπορούσε να υπογραφεί… τον Μάιο του 2022…
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις
1)Φαίνεται ότι η πρόταση της Ουκρανίας για παροχή εγγυήσεων τύπου ΝΑΤΟ ναρκοθετούνται….
2)Η Ουκρανία αναγνωρίζει ότι η αμυντική της βιομηχανία έχει καταστραφεί…
3)Σε άρθρο τους οι Times αναφέρουν ότι η Βρετανία πιέζει την Ουκρανία να μην συνάψει άμεσα συμφωνία με την Ρωσία…
Εμπλοκή με την πρόταση για εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ
Η πρόσφατη πρόταση της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, όπου οι εγγυήτριες χώρες θα δεσμεύονταν για στρατιωτική επέμβαση εάν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση, δεν φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής.
Η Γερμανία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παράσχει κάποια μορφής εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά δεν δεσμεύτηκε για στρατιωτική επέμβαση, ενώ οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι βρίσκεται σε «συνεχείς συζητήσεις» με την Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι η χώρα παραμένει «κυρίαρχη και ασφαλής», αλλά δεν έχει υποσχέθηκε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.
Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να λειτουργήσει ως εγγυητής της ασφάλειας και άλλες δυτικές χώρες έχουν εκφράσει ευρεία υποστήριξη για κάποιο είδος εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά χωρίς να εμπλέκονται στο σκέλος της στρατιωτικής επέμβασης εάν και εφόσον χρειαστεί.
Να μην επαναληφθεί το λάθος της Βουδαπέστης
Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές υπέβαλαν πρόταση για έναν μηχανισμό παρόμοιο με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που θεωρεί μια επίθεση σε ένα μέλος ως επίθεση σε όλα τα κράτη μέλη.
«Επιμένουμε ότι αυτή πρέπει να είναι μια διεθνής συνθήκη υπογεγραμμένη από όλες τις χώρες – εγγυητές της ασφάλειας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης», δήλωσαν οι Ουκρανοί.
Τι είναι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης;
Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994 που υπέγραψαν μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, αποτελούσε μια δέσμευση που διασφάλιζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με αντάλλαγμα το Κίεβο να συμφωνήσει να εγκαταλείψει το τεράστιο πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Εκείνη την εποχή, η Ουκρανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη κάτοχος πυρηνικών όπλων στον κόσμο.
Όμως, το σύμφωνο της Βουδαπέστης δεν απαίτησε από τους εγγυητές να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Κατά συνέπεια, η εισβολή της Ρωσίας το 2014, κατά την οποία καταλήφθηκε η Κριμαία και τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο Donbass δεν έτυχε διεθνούς στήριξης.
Χωρίς δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία είναι επιφυλακτική απέναντι σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Times: Η Βρετανία κρατάει την πιο σκληρή στάση, ζητάει από την Ουκρανία να μην συμφωνήσει άμεσα με την Ρωσία
Το Ηνωμένο Βασίλειο τηρεί την πιο σκληρή στάση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, συνιστώντας στην Ουκρανία να μην συνάψει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία αναφέρουν οι Times.
H Βρετανία ανησυχεί για την προθυμία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας να πιέσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σημαντικές παραχωρήσεις απέναντι στην Ρωσία.
Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συμμερίζονται την επιθυμία των συμμάχων τους να επιτύχουν μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, καθώς πιστεύουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί μόνο όταν η Ουκρανία «θα βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση».
Σημειώνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της αύξησης των κυρώσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία έως ότου «τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».
Η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας έχει καταστραφεί ολοσχερώς
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, ο Alexey Arestovich.
«Και οι δύο πλευρές έχουν απώλειες.
Αν νομίζετε ότι δεν έχουμε απώλειες, τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Πρακτικά έχουν οι ρώσοι καταστρέψει τη στρατιωτική μας βιομηχανία και με πολλούς τρόπους την τελειώνουν» ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Η Ρωσία κατέρριψε ελικόπτερα της Ουκρανίας
Η λαϊκή πολιτοφυλακή στην Donbass κατέρριψε ένα ουκρανικό ελικόπτερο, που προσπάθησε να εκκενώσει το διοικητικό προσωπικό του συντάγματος Αζόφ από τη Μαριούπολη.
«Το πρωί της 31ης Μαρτίου, το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να εκκενώσει από την πόλη της Μαριούπολης με δύο ελικόπτερα Mi-8 το διοικητικό προσωπικό του συντάγματος Αζόφ των Ουκρανών εθνικιστών.
Ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-8 καταρρίφθηκε και έπεσε κοντά στο χωριό Rybatskoye.
Επίσης δεύτερο ουκρανικό Mi-8 υπέστη ζημιά από χτύπημα πυραύλου, διέφυγε προς τη θάλασσα, αλλά συνετρίβη 20 χιλιόμετρα από την ακτή.
Ποιες οι απώλειες σε Ουκρανία και Ρωσία;
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου 17.500 στρατιώτες από την αρχή του πολέμου, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης θεωρούν υπερβολική την εκτίμηση αυτή και κάνουν λόγο για 8 με 9 χιλιάδες νεκρούς ρώσους στρατιώτες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατέστρεψαν 614 άρματα μάχης, 1745 τεθωρακισμένα οχήματα, 311 συστήματα πυροβολικού, 96 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 54 αντιαεροπορικά συστήματα, 135 πολεμικά αεροσκάφη, 131 ελικόπτερα, 1201 άλλα οχήματα εδάφους, 7 πλοία, 75 δεξαμενόπλοια καυσίμων και 83.
Ωστόσο στην Δύση δεν συμμερίζονται αυτές τις αναφορές τις θεωρούν υπερεκτιμημένες.
Τι αναφέρουν οι ρωσικές δυνάμεις για τις απώλειες των ουκρανών;
Ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ουκρανικές δυνάμεις και έχει καταστρέψει 341 drones, 1.815 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 195 MLTS, 124 πολεμικά αεροσκάφη, 77 ελικόπτερα, 216 αντιαεροπορικά συστήματα, 762 πυροβολικά και 1689 άλλα οχήματα εδάφους από την αρχή του πολέμου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών