(upd) Την απάντηση στις προτάσεις που διατύπωσε η Ουκρανία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη (Τρίτη 29/3) ετοιμάζει η Ρωσία, η οποία διαμηνύει πως παρά τις διαφωνίες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλερών πρέπει να συνεχιστούν.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων μέσω βιντεοδιάσκεψης μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα να εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές, αν κρίνει κανείς από τις έως σήμερα αντιδράσεις των δύο πλευρών.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καταγραφεί καμία ιδιαίτερη πρόοδος στις συνομιλίες, θέση την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Putin, ο οποίος κατά την επικοινωνία που είχε χθες Πέμπτη 31/3 με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
Μάλιστα το σημερινό χτύπημα της Ουκρανίας στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ (σε εγκατάσταση αποθήκες καυσίμων) έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη ρωσική πλευρά, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει πως το πλήγμα αυτό δεν δημιουργεί καλές συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Πάντως, η Ουκρανία μετά τις τελευταίες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, είχε αναφέρει ότι η ρωσική πλευρά για πρώτη φορά άκουσε τις θέσεις της Ουκρανίας και εγκατέλειψε τις «κόκκινες γραμμές» και τα τελεσίγραφα.
Το εδαφικό – δηλαδή τι ακριβώς θα γίνει με την Κριμαία και με τις ανατολικές επαρχίες του Donbass – είναι αυτή τη στιγμή και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς τη στιγμή που ο πρόεδρος Zelensky διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή γης από το ουκρανικό έδαφος, η Μόσχα υποστηρίζει πως το ζήτημα της Κριμαίας δεν είναι καν προς διαπραγμάτευση καθώς είναι ρωσικό έδαφος.
Lavrov: Ετοιμάζουμε την απάντηση στις ουκρανικές προτάσεις
Παρά τα εμπόδια και την έλλειψη προόδου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, αναφέροντας ότι η Μόσχα ετοιμάζει την απάντηση της στις προτάσεις που έχει διατυπώσει ήδη το Κίεβο.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Γνωρίζετε ήδη πως οι διαπραγματευτές μας ανέφεραν πως στην Κωνσταντινούπολη στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, για πρώτη φορά οι Ουκρανοί κατέθεσαν εγγράφως τις προτάσεις τους για το πώς πρέπει να είναι οι συμφωνίες.
Και αυτές οι συμφωνίες, αρχικά πρέπει με κάποιο τρόπο να μορφοποιηθούν.
Ετοιμάζουμε μια απάντηση σε αυτές τις προτάσεις και πρώτα από όλα όσον αφορά το σκέλος ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της» είπε ο Lavrov.
Ναι στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας
Επιπλέον, ο Lavrov υποστήριξε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.
«Είμαστε υπέρ της διασφάλισης να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Ρωσία σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ εδώ και πολλά χρόνια.
Σε αυτά υπάρχει η αρχή ότι καμία χώρα δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλεια των άλλων» υποστήριξε ο Lavrov.
Έχουμε δείξει κατανόηση για Κριμαία, Donbass
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δείξει πολύ περισσότερη κατανόηση στο θέμα της Κριμαίας και του Donbass σε σχέση με την ουκρανική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν.
Αντιπροτάσεις
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 29/3, στις συνομιλίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky υποστήριξε ότι η Ρωσία έλαβε γραπτές προτάσεις από την ουκρανική αντιπροσωπεία για μια πρώτη συμφωνία.
Όπως είχε αναφέρει ο Medinsky, η ρωσική πλευρά θα μελετούσε αυτές τις προτάσεις και θα εμφάνιζε τις δικές της αντιπροτάσεις ενώ είχε αναφέρει πως μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Putin – Zelensky θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από την προβλεπόμενη διαδικασία, εφόσον αυτή συνδυαζόταν με την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη Μόσχα έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι πρώτα θα συνταχθεί ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει αρχικά να εγκρίνουν οι διαπραγματευτές.
Κατόπιν αυτό το κείμενο θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και αυτοί να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν την πιθανότητα συνάντησης των δύο προέδρων.
Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Medinsky υποστήριξε ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο προέδρων με την ταυτόχρονη υπογραφή της συμφωνίας από τους ΥΠΕΞ.
«Επομένως, εάν η συμφωνία συνταχθεί έγκαιρα και επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, η πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα προκύψει πολύ νωρίτερα» τόνισε ο Medinsky.
Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν δεχόμαστε πιέσεις
Τη θέση πως δεν έχει στη διάθεση του όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με το πρωινό πλήγμα σε εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, αναφέροντας πως δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ουκρανίας στο χτύπημα αυτό.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε ανάμειξη σε αυτό, πολύ απλά διότι δεν έχω στη διάθεσή μου όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες» είπε ο Kuleba, επισημαίνοντας πως η Ουκρανία περιμένει την επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις του Κιέβου που παρουσιάστηκαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει το δημοσίευμα των Times περί πιέσεων της Μ. Βρετανίας στο Κίεβο να μην προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τη Ρωσία, ο Kuleba υποστήριξε ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πιέζουν την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις.
Συνάντηση Putin – Zelensky για Κριμαία;
Μια ακόμα παράμετρος που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι δύο πρόεδροι Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky να συναντηθούν προκειμένου εκείνοι να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η «τύχη» της Κριμαίας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν έχει να κάνει καμία διαπραγματεύση για την Κριμαία, δεδομένου ότι είναι ρωσικό έδαφος με τους Ουκρανούς να προτείνουν μια 15ετή διαπραγμάτευση για το καθεστώς της Κριμαίας, το οποίο θα ρυθμιστεί με δημοψήφισμα.
Τι έχει προτείνει η Ουκρανία
Κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία, η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ) ούτε θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της.
Ωστόσο, ζητά να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με εκείνες του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας και ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, προτείνει την διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Ανάμεσα στα κράτη που θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες δυνάμεις, το Κίεβο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε Πολωνία, Ισραήλ, Τουρκία και Καναδά.
Επιπλέον, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός.
Ο ρόλος της Μ. Βρετανίας
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson φέρεται να πιέζει το Κίεβο να μην συνάψει ακόμα συμφωνία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Λονδίνο εμφανίζεται ανήσυχο σχετικά με την προθυμία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση Zelensky προκειμένου να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στον πρόεδρο Putin.
«Οι Βρετανικές Αρχές δεν συμμερίζονται την επιθυμία των συμμάχων τους για μια άμεση υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς πιστεύουν ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να υπογραφεί μόνο όταν η Ουκρανία βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Μάλιστα επισημαίνεται πως η Μ. Βρετανία πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να τάσσεται μονίμως υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων έως ότου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.
Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν...
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εμφανίζονται να μην επιθυμούν ιδιαίτερα τα αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις της Kate Bedingfield, διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, η οποία όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να γίνουν μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις που θέλει η Ουκρανία στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφάλειας της, εκείνη απάντησε πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με την Ουκρανία σχετικά με τους τρόπους «που μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι κυρίαρχοι και ασφαλείς».
«Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Bedingfield.
Σύμφωνα με τους Global Times, η απάντηση αυτή επί της ουσίας σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήγουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Εργαλείο των ΗΠΑ η Ουκρανία… για να ματώσει η Ρωσία
Σε δηλώσεις του ο Li Haidong, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία σαν εργαλείο για να «ματώσει» η Ρωσία, με τις ίδιες να συνεχίζουν την υποστήριξη τους στο Κίεβο.
«Εάν Ρωσία και Κίνα συμφιλιωθούν, τότε οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να κάνουν τη Ρωσία να ματώσει μέχρι και την τελευταία σταγόνα» αναφέρει ο Haidong.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως πέρα από την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για μείωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.
Πιο κοντά
«Η στρατιωτική σύγκρουση δεσμεύει την Ουκρανία να είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ.
Στο μέλλον το Κίεβο θα ενεργεί περισσότερο σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ουάσινγκτον» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο ερμηνεύοντας τη νέα δέσμευση του Biden να παράσχει 500 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αναφέρει πως επί της ουσίας οι ΗΠΑ επισημαίνουν στην Ουκρανία πως πρέπει να συνεχίσουν το αδιέξοδο με τη Ρωσία για να μπορέσουν να τη βοηθήσουν.
Στόχος ο έλεγχος της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον Li Haidong, ένας ακόμα λόγος που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διευθετηθεί άμεσα η κρίση στην Ουκρανία, είναι ότι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για να ελέγξουν περισσότερο την Ευρώπη και να περιθωριοποιήσουν τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται πως η Ευρώπη συμφώνησε να λάβει περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως μειώνεται και η εξάρτηση της από τη Ρωσία.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι θα συνεχίσει να παρέχει περισσότερη πολιτική και όχι μόνο στήριξη στην Ουκρανία, επί της ουσίας σηματοδοτεί ότι η Ευρώπη δένεται ολοένα και πιο σφικτά στο «άρμα» του ΝΑΤΟ και άρα των ΗΠΑ, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες.
«Απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να διατηρεί την Ευρώπη υπό τον έλεγχο τους» αναφέρει ο Li Haidong
Αποδυνάμωση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
«Ενώ προσπαθούν να «παγώσουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υποκινήσουν τις συγκρούσεις.
Πρόκειται για μια στάση που είναι σύμφωνη με τις στρατηγικές ανάγκες των ΗΠΑ.
Εάν το αίτημα της Ουκρανίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας ικανοποιηθεί, τότε θα ανοίξει ένα νέο διεθνές μοντέλο, που θα σημαίνει αποδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Προφανώς και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αυτό το ενδεχόμενο.
Μπορεί να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ είναι οι πιο απρόθυμες να δουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» καταλήγει το δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών