Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin μπορεί να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky μόνο όταν θα είναι έτοιμη μία συγκεκριμένη γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Ο Putin δεν απέκλεισε ποτέ μια τέτοια συνάντηση και αυτή η συνάντηση, ναι, υποθετικά είναι δυνατή», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-1 την Κυριακή (3/4/2022).
«Όμως για να γίνει (η συνάντηση), είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο έγγραφο από τις δύο αντιπροσωπείες.
Όχι ένα σύνολο ιδεών αλλά ένα συγκεκριμένο γραπτό έγγραφο.
Τότε θα έρθει η ώρα για μια τέτοια συνάντηση». τόνισε.
Δυσπιστία για Ουκρανία
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία μπορεί να είναι βέβαιη ότι η Ουκρανία θα εφαρμόσει τη νέα διμερή συμφωνία, ο Peskov σημείωσε:
«Έχουμε αυτήν την εμπειρία (της Ουκρανίας να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της), τη θυμόμαστε, θυμόμαστε πολύ καλά και ενεργούμε αναλόγως», διαβεβαίωσε.
Την 1η Απριλίου 2022, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η διεξαγωγή διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης παραμένει προτεραιότητα για την Τουρκία.
Ωστόσο, την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin είπε ότι ήταν δύσκολο να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση, καθώς η κατάσταση αλλάζει συνεχώς.
Αποκαλυπτικός ο Ρώσος διαπραγματευτής
Αποκαλυπτικός ήταν την Κυριακή 3/4 ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών, Vladimir Medinsky, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και πως η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.
«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο Vladimir Medinsky.
«Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη», πρόσθεσε.
Ο ίδιος επαίνεσε την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, κάτι που ζητάει η Μόσχα.
Πάντως, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι Μόσχα και Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε τοι Κρεμλίνο και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Inferfax, η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στην Ουκρανία και ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τι έλεγε η ουκρανική πλευρά
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν στην Τουρκία , δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες David Arakhamia κατά τη διάρκεια τηλεμαραθώνιου στην ουκρανική τηλεόραση το Σάββατο (2/4/2022), όπως μετέδωσε το Interfax – Ukraine.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, «κάλεσε την Παρασκευή (1/4) και εμάς και τον Vladimir Putin και φάνηκε να επιβεβαιώνει πως οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι να έχουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».
«Ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος είναι γνωστοί, αλλά πιστεύουμε ότι το μέρος με υψηλό βαθμό πιθανότητας θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα», είπε ο Arakhamia.
Άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο , ο Ουκρανός διαπραγματευτής είπε επίσης ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.
Ζelensky: Εξετάζονται τα σχέδια εγγυήσεων με άλλες χώρες
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει ανταλλάξει σχέδια εγγράφων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας με ορισμένες χώρες.
«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας από κορυφαία κράτη», επισήμανε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσαν να είναι και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη που δεν είναι μέλη της συμμαχίας.
«Οι χώρες που το θέλουν να ενταχθούν ανοιχτά σε αυτό τον μηχανισμό εγγυήσεων είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τουρκία».
«Κατονόμασα εκείνες τις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να γίνουν εγγυητές ή εκείνες με τις οποίες έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και ανταλλάξαμε κάποια πρώιμα σχέδια εγγράφων για τις εγγυήσεις ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Zelensky, το Ισραήλ και η Ιρλανδία είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν επίσης να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.
«Θα θέλαμε και η Κίνα να ενταχθεί μαζί τους».
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «η Ρωσία πρέπει να βρει μια θέση σε αυτές τις συμφωνίες, γιατί αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Μια πιθανή συνθήκη «θα πρέπει να επιβάλλει υποχρεώσεις στη Ρωσία», αφού «είναι συμβαλλόμενο μέρος» στην ένοπλη σύγκρουση.
Τι υποστηρίζει η Ουκρανία
Μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, δήλωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να καθορίσει το ουδέτερο και μη πυρηνικό της καθεστώς εάν δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοιες με το Άρθρο 5 " της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ή ΝΑΤΟ.
Ο αριθμός των εγγυητών, μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την
Πολωνία και την Τουρκία.
Τι υποστηρίζει η Ρωσία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, S. Lavrov, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, Vladimir Medinsky, ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία για συμφωνία μεταξύ των μερών.
Η Ρωσία, αφού εξετάσει αυτές τις πρωτοβουλίες, θα υποβάλει αντιπροτάσεις.
Η Ρωσία κάνει «δύο βήματα προς» την Ουκρανία και προσφέρεται να πραγματοποιήσει συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Putin και του Ουκρανού Zelensky με στόχο την μονογράφηση μιας ειρηνευτικής συνθήκης σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.
Ήδη ο ρωσικός στρατός μειώνει τις δραστηριότητες του γύρω από το Κίεβο.
Σχόλια αναγνωστών