Aναμένει απώλεια της ευημερίας στη Γερμανία ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία o ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Linder σε δηλώσεις του το Σάββατο 3 Απριλίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Έχω σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τιμές αυξάνονται», δηλώνει ο Lindner στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Θα γίνουμε φτωχότεροι»
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας κάνει όλους φτωχότερους, για παράδειγμα επειδή πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα για την εισαγόμενη ενέργεια.
Ακόμη και το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει αυτή την απώλεια ευημερίας».
Αλλά η κυβέρνηση θα αμβλύνει τους μεγαλύτερους κραδασμούς», σημείωσε.
«Ασθμαίνει» η ατμομηχανή
Την ίδια ώρα, η γερμανική εξαγωγική ατμομηχανή κινδυνεύει να σταματήσει, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναστείλουν τις επενδύσεις και οι καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού συνδέσμου των Βιομηχανιών.
Δυσοίωνες οι οικονομικές προοπτικές
«Οι οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία φαίνονται πολύ δυσοίωνες», δήλωσε ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), στην Deutsche Presse-Agentur.
«Η χαλάρωση από τις συνθήκες της πανδημίας δεν δίνει στην οικονομία το προσδοκώμενο μπόνους ανάπτυξης αυτή την άνοιξη», δήλωσε ο Russwurm.
Αλυσίδες εφοδιασμού και ύφεση
Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας και των νέων δυσχερειών στον εφοδιασμό που παρεμποδίζουν την παραγωγή, ο BDI απέφυγε να εκδώσει τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις. ‘
Τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών είχαν πρόσφατα μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις τους.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να απειληθεί με οικονομική ύφεση εάν η σύγκρουση ενταθεί και εάν διακοπούν οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης
Σύμφωνα με τον BDI, είναι προβλέψιμο ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.
Ο γερμανικός εξαγωγικός "κινητήρας" είναι πιθανό να παραπαίει λόγω των απωλειών στην παγκόσμια ανάπτυξη και των κυρώσεων.
Οι επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων σε μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό ενδέχεται να παραμείνουν στάσιμες το 2022.
Αγοραστική δύναμη, πληθωρισμός και καταναλωτικές δαπάνες
«Το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό η αβεβαιότητα θα επηρεάσει και τις αγοραστικές αποφάσεις των ιδιωτικών νοικοκυριών είναι ανοικτό, λόγω της έλλειψης ιστορικής εμπειρίας", αναφέρει η τρέχουσα τριμηνιαία έκθεση του BDI.
Ωστόσο, η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό συνολικά, προκάλεσε σημαντικές απώλειες στην αγοραστική δύναμη.
Σύμφωνα με τον BDI, οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν ελάχιστα φέτος.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επειδή μπορούν τότε να αγοράσουν λιγότερα για ένα ευρώ από ό,τι πριν.
Στήριξη του ενεργειακού κόστους
Ο Russwurm διατύπωσε το αίτημα ο κυβερνητικός συνασπισμός τώρα να διαφυλάξει την οικονομική ισχύ της Γερμανίας και των επιχειρήσεών της και να εργαστεί για την ταχεία λήψη αποτελεσματικών, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων για την άμβλυνση της κρίσης".
Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει προσωρινή στήριξη σε εταιρείες «που έχουν περιέλθει σε οικονομικές δυσκολίες χωρίς δική τους υπαιτιότητα λόγω των τιμών της ενέργειας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται επί του παρόντος με «πλήρη ταχύτητα» για ένα πακέτο βοήθειας προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών