Οι προτάσεις της Κομισιόν για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνουν έξι σημεία
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε τις προτάσεις της Επιτροπής, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, απαγόρευση συναλλαγών με τέσσερις ρωσικές τράπεζες και μπλόκο σε οδικές και θαλάσσιες μεταφορές.
Η Γερμανία φέρεται να παρέμεινε αρνητική σε ενδεχόμενο embargo στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το πλήγμα θα ήταν μεγαλύτερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά για τη Ρωσία.
Το νέο πακέτο κυρώσεων
Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος τς Κομισιόν επισημαίνει σε ανάρτηση της στο twitter: «Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό, ανελέητο πόλεμο, επίσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας.
Πρέπει να διατηρήσουμε τη μέγιστη πίεση σε αυτό το κρίσιμο σημείο.
Σήμερα λοιπόν προτείνουμε ένα 5ο πακέτο κυρώσεων
- Απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, μειώνοντας μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.
- Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε 4 βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.
- Απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ ρωσικών πλοίων και απαγόρευση οδικής πρόσβασης σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες μεταφορών.
- Περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε κρίσιμους τομείς: προηγμένοι ημιαγωγοί, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών
- Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.
- Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ και αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής προς τους ρωσικούς δημόσιους φορείς.
Τέλος, προτείνουμε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών.
Εργαζόμαστε επίσης για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες των κρατών μελών, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως έναν λογαριασμό μεσεγγύησης».
Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία
Εισαγόμενο ήταν το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, καθώς η προερχόμενη από τις χώρες-μέλη παραγωγή κάλυψε μόνο το 42% των αναγκών της.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ.
Το 2020, οι εισαγωγές από Ρωσία κάλυψαν συνολικά το 24% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ. Το φυσικό αέριο, καίριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση στην ΕΕ, ήταν το καύσιμο με την υψηλότερη έκθεση στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το 2020, το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούσε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.
Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, ήταν η κατηγορία καυσίμων με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες ικανοποίησαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.
Τέλος, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) είχαν τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% του σκληρού άνθρακα από Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης σκληρού άνθρακα στην ΕΕ.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν στις 6 Απριλίου νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν στις 6 Απριλίου έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Οι κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία, αύξηση των περιορισμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές εταιρείες, ενώ θα βάζουν στο «στόχαστρο» ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών