Ειδικότερα, ο Panetta, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να περάσουν σε αρνητικό έδαφος το 2022 και οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού, ρισκάρουν να συνθλίψουν την οικονομία.
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται σε ιστορικό-ρεκόρ του 7,5%, η ΕΚΤ δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις για πιο αυστηρή πολιτική, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται στις τιμές ενέργειας, οι οποίες είναι εκτός ελέγχου της EKT.
«Τα ποσοστά ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση θα είναι πολύ χαμηλά φέτος», ανέφερε ο Panetta σε ομιλία του και συμπλήρωσε «οι δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου θα μπορούσαν κάλλιστα να τους φέρουν σε αρνητικό έδαφος και να προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις».
Στα ύψη πετρέλαιο και τρόφιμα
Ο Panetta υποστήριξε ότι οι τιμές πετρελαίου και αερίου θα παραμείνουν υψηλές για περισσότερο χρονικό διάστημα και οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν περισσότερο, επομένως θα ήταν αρκετά δαπανηρό για την ΕΚΤ να μειώσει τον τρέχοντα πληθωρισμό, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν γύρω από τον στόχο της. «Θα έπρεπε αντί αυτού, να συμπιέσουμε μαζικά την εγχώρια ζήτηση για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντιθέτως, τόνισε, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να είναι αυτές που θα πρέπει να βοηθήσουν στον μετριασμό της κρίσης, παρέχοντας επιδοτήσεις ή μειώνοντας τους φόρους, ενώ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει μόνο εάν οι υψηλές τιμές οδηγήσουν σε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών