Ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν οδηγεί στην από-παγκοσμιοποίηση, αλλά στην αναδιαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης» παρατήρησε ο Adan Tooze, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, κι ένας από τους πιο επιδραστικούς διανοητές της εποχής μας, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως εξήγησε, «δεν θα αρθούν γενικά οι διεθνείς οικονομικές διασυνδέσεις, αλλά θα δημιουργηθούν νέες, ενώ κάποιες από τις υφιστάμενες θα ενισχυθούν και κάποιες θα αποδυναμωθούν. Πλέον η οικονομική, στρατηγική και πολιτική εξουσία δεν διαρθρώνονται με τον ίδιο σειριακό τρόπο, όπως παλαιότερα, αλλά με έναν καινούριο, περίπλοκο και ορισμένες φορές αντιφατικό τρόπο».
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή «Eteron», ο Adam Tooze παρατήρησε ότι η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει ως ευτυχή «παρενέργεια» την ελάφρυνση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Ωστόσο, δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι σε μια δυτικοκεντρική οπτική.
Χώρες του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Αλγερία και η Σρι Λάνκα, κινδυνεύουν από μια νέα κρίση χρέους λόγω της αλματώδους ανόδου των τιμών των καυσίμων».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της φτώχειας υποστήριξε ότι αυτό παίρνει τις διαστάσεις του χάσματος των γενεών. Η φτώχεια απειλεί πρωτίστως τα παιδιά, τη Generation Z και τα νέα ζευγάρια.
www.bankingnews.gr
Adam Tooze (Παν. Columbia) : Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί στην αναδιαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης
H αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει ως ευτυχή «παρενέργεια» την ελάφρυνση του χρέους των χωρών της, σημείωσε ο Adam Tooze
Σχόλια αναγνωστών