H ανησυχία για τη ζήτηση από την Κίνα, λόγω των lockdown εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων covid-19, επισκιάζει προς το παρόν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο ταμπλό, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 3,97 δολ. ή 4% και έκλεισε στα 94,29 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, το Brent του Ιουνίου υποχώρησε 4,30 δολ. ή 4,2% και στα 98,48 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 16 Μαρτίου.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν σε επίπεδα προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δοκιμάζοντας τα χαμηλά που σημειώθηκαν στα μέσα Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Σαγκάη, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας, η οποία παραμένει σε αυστηρό lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες.
Αν και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα, οι Αρχές του οικονομικού κέντρου της Κίνας με τους περισσότερους από 26 εκατομμύρια πολίτες, σχεδιάζουν να χωρίσουν την πόλη σε τρεις κατηγορίες, με απώτερο στόχο να αρθεί σταδιακά το lockdown και να αρχίσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ολόκληρες περιοχές δυσκολεύονται να βρουν φαγητό και φάρμακα, ενώ οι κάτοικοι αντιδρούν στους περιορισμούς.
Τρομάζουν τους επενδυτές τα lockdown στην Κίνα
«Οι φόβοι αυξάνονται ότι εάν το κύμα Omicron της Κίνας εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις, η πολιτική της για μηδενικό COVID-19 θα οδηγήσει σε μαζικά εκτεταμένα lockdown που επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη βιομηχανική παραγωγή, όσο και την εγχώρια κατανάλωση», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA.
Όπως είναι φυσικό, η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιβραδύνεται ραγδαία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών