Τελευταία Νέα
Διεθνή

H χειρότερη εβδομάδα για τη Wall σε διάστημα 4 μηνών με απώλειες άνω του 2%

H χειρότερη εβδομάδα για τη Wall σε διάστημα 4 μηνών με απώλειες άνω του 2%
Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στη Wall Street σήμερα Παρασκευή, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, παρά την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην αμερικανική αγορά, καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο παραμένει άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Τέλος στο αρνητικό σερί έβαλε ο Dow, ο οποίος κατέγραψε άνοδο 0,02% και στις 13.329 μονάδες.
Ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,30% και στις 1.429 μονάδες.
Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,17% στις 3.044 μονάδες.
Άνοδο 1,14 %, στα 2,67 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 2,64 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,73 δολάρια το υψηλό.
Την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων 4 μηνών κατέγραψε η Wall. Ειδικότερα, ο Dow κατέγραψε πτώση -2,1%, ο S&P -2,2% ενώ ο Nasdaq -2,9%
Νωρίτερα, κατά 1,089 τρις δολάρια ανήλθε το έλλειμμα των ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έτος 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 4ο διαδοχικό έτος που το έλλειμμα ξεπερνά το 1 τρις. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 75 δισ. δολ.
Εντωμεταξύ, ο κίνδυνος του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος για την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ο Zhu Min, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Min κάλεσε το Κογκρέσο να αναλάβει δράση ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι εάν το πακέτο των φορολογικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση απορριφθεί τότε σίγουρα αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, με τεράστιες συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Πλέον θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ να προωθήσουν τις κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσει η πορεία προς τον δημοσιονομικό γκρεμό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Min.
Παράλληλα,  "η αμερικανική οικονομία θα ξεκινήσει να σταθεροποιείται από το επόμενο έτος και ύστερα" διέτεινε ο διοικητής της FED Bank στο Richmond, Jeffrey Lacker. Ειδικότερα, ο κ. Lacker επισήμανε πως ο κίνδυνος μετάδοσης της ευρωπαϊκής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία θα εξανεμιστεί το επόμενο έτος, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την δημιουργία ενός νέου φορολογικού καθεστώτος. «Όσο η αμερικανική αγορά θα συνεχίσει να βελτιώνεται, τα νοικοκυριά θα αποκτούν σταδιακή σταθερότητα και η καταναλωτική δύναμή τους θα αυξάνεται» επισήμανε ο κ. Lacker.
Επίσης, σε υψηλό 5ετίας αναρριχήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας της Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.
Ο σχετικός δείκτης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007 στις 83,1 μονάδες από 78,3 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στις 78 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών  ενισχύθηκε στις 88,6 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών στις 79,5 μονάδες. Ο δείκτης για τις πληθωριστικές προσδοκίες υποχώρησε στο 3,31%.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης