Στην αντεπίθεση περνά το διοικητικό συμβούλιο του Twitter μετά την επιθετική πρόταση εξαγοράς από τον μεγιστάνα Elon Musk.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Δ.Σ. του υιοθέτησε ένα μέτρο που θα προστατεύει την εταιρεία από εχθρικές προσφορές εξαγοράς, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, μετά την ανεπιθύμητη πρόταση του Musk.
Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι να υιοθετήσουν ένα poison pill (χάπι - δηλήτήριο), γνωστό ως σχέδιο για τα δικαιώματα των μετόχων.
Ειδικότερα, «Το Σχέδιο Δικαιωμάτων θα μειώσει την πιθανότητα οποιαδήποτε οντότητα, πρόσωπο ή όμιλος να αποκτήσει τον έλεγχο της Twitter μέσω ανοιχτής αγοράς (μετοχών), χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους το κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου ή χωρίς να παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο επαρκή χρόνο για να προχωρήσει σε τεκμηριωμένες κρίσεις και να λάβει τα βέλτιστα μέτρα για τα συμφέροντα των μετόχων», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
Η Twitter τονίζει ότι το Σχέδιο Δικαιωμάτων δεν εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να αποδεχτεί μια πρόταση εξαγοράς, εάν όμως το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της.
Η πρόταση Musk
«Αυτή είναι η καλύτερη και τελευταία μου προσφορά», είπε ο το αφεντικό της Tesla, Elon Musk καταθέτοντας μια προσφορά 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Twitter, με τρόπο που ήθελε να παραπέμψει στο take-it-or-leave-it του Warren Buffett.
Όπως όμως τόνισαν τραπεζικά στελέχη, επενδυτές και αναλυτές, μιλώντας στο Reuters θα χρειάζονταν μια πολύ υψηλότερη προσφορά και πολύ περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πώς θα αντλήσει χρηματοδότηση για να αποδώσει αυτή η στρατηγική.
Συν τοις άλλοις, ο τρόπος με τον οποίο ο Musk ανατρέπει τις θέσεις της αποβαίνει επίσης σε βάρος του.
Ο Buffett είναι γνωστός για τη σύναψη μεγάλων συμφωνιών μέσω του ομίλου του Berkshire Hathaway Inc, όπως η συμφωνία των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της ασφαλιστικής Alleghany Corp και η εξαγορά ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας αεροδιαστημικού εξοπλισμού Precision Castparts Corp. που έγιναν με μία μόνο προσφορά του Buffet, που αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση.
Αυτές οι προσφορές θεωρήθηκαν δίκαιες από τις εταιρείες στόχους εξαγοράς και παράλληλα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδοτική υποστήριξη από την Berkshire Hathaway.
Αντίθετα, η προσφορά του Musk κρίθηκε πολύ χαμηλή από την αγορά και ότι συνοδεύονταν από πολύ ασαφείς όρους χρηματοδότησης.
Αξιόπιστος ο Buffett, αναξιόπιστος ο Musk
Το 2018, ο Musk ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών πολυτελών αυτοκινήτων Tesla Inc είχε γράψει στο Twitter ότι «εξασφάλισε χρηματοδότηση» για μια συμφωνία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε προσφορά.
Έτσι ο ίδιος και η Tesla πλήρωσαν από 20 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας σε αστικά πρόστιμα και ο Musk παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Tesla για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί απάτης σε βάρος των επενδυτών.
«Ο Warren Buffett έχει να επιδείξει πάνω από 40 εξαγορές σε 60 χρόνια ότι όταν λέει κάτι, το κάνει. Ο λόγος του έχει τεράστια αξία. Τον Elon Musk δεν θα τον εμπιστευόμουν, ... δεν έχει καμία αξιοπιστία», δήλωσε ο Lawrence Cunningham, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο George Washington που έχει γράψει εκτενώς για τον Buffett.
Ο Musk και ο Buffett δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Η προσφορά Musk είναι χαμηλή
Η προσφορά του Musk για το Twitter στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή, η οποία αποτιμά την εταιρεία στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύει ένα premium 38% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα συναλλαγών πριν από τη δημοσιοποίηση του μεριδίου του 9,1% στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Αλλά είναι χαμηλότερη από τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονταν οι μετοχές του Twitter τον περασμένο Νοέμβριο.
Και είναι χαμηλότερη από το ύψος στο οποίο διαπραγματεύονταν η μετοχή κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021, σε τιμές άνω των 60 δολαρίων.
Μη εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η πιο κοντινή σύγκριση θα ήταν η προσφορά της PayPal Holdings Inc για την Pinterest Inc (PINS.N), την οποία η εταιρεία πληρωμών απέσυρε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από μια αρνητική απάντηση των επενδυτών στο ενδιαφέρον της.
Η προσφορά εκείνη είχε αποτιμήσει το Pinterest σε 17,4 φορές τις πωλήσεις.
Η προσφορά του Musk αποτιμά το Twitter σε μόλις 8,6 φορές τις πωλήσεις του.
Το ΔΣ του Twitter θα απορρίψει την προσφορά Musk
Η διαπραγμάτευση των μετοχών του Twitter ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 14/4, στα 45,08 δολάρια, με πτώση 1,75% από την ημέρα που ο Musk ανακοίνωσε την προσφορά για 54,20 δολάρια στη μετοχή, αντανακλώντας τον μεγάλο σκεπτικισμό των επενδυτών ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία.
«Δεν νομίζω ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα δυσκολευτεί πολύ να πει όχι σε αυτή τη συμφωνία. Δεν είναι υπερβολικό το premium και η μετοχή δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ψηλά της», δήλωσε ο Chris Pultz, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kellner Capital.
Ένας εκπρόσωπος του Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Ένα δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την απουσία λεπτομερειών σχετικά με το πώς ο Musk θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter.
O Musk δεν εξήγησε πού θα βρει το χρήμα
Ο Musk πούλησε πέρσι μετοχές της Tesla αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το 10% του μεριδίου του στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εν μέρει για να τακτοποιήσει μια φορολογική υποχρέωση.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν τώρα έχει ρευστότητα για να εξαγοράσει το Twitter.
Ενδεχομένως, αν δεν έχει, θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Tesla ή να δανειστεί έναντι αυτών.
Όμως ο ίδιος δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια σχετικά με το πώς θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότησή του στην κατάθεσή του στις εποπτικές αρχές.
Μια εξαγορά με μόχλευση συνήθως χρηματοδοτείται με χρέος από 60% έως 80%, πράγμα που σημαίνει ότι ο Musk θα πρέπει να προσέλθει με ρευστότητα τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Θα μπορούσε βεβαίως να ζητήσει συνεργασία με εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, για να τον βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς του, είναι όμως αμφίβολη η προθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μια εξαγορά του Musk, δεδομένης της αβεβαιότητας που τελικά υπάρχει για το πώς θα λειτουργούσε το Twitter εάν ανήκε στον Musk.
www.bankingnews.gr
Ο Musk προσπαθεί να το «παίξει» Buffett, αλλά δεν θα αποκτήσει έτσι το Twitter - Eνεργοποιείται το poison pill
Ο Warren Buffett έχει να επιδείξει πάνω από 40 εξαγορές σε 60 χρόνια ότι όταν λέει κάτι, το κάνει. Ο Elon Musk όμως είναι αμφίβολης αξιοπιστίας, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη και νομικοί της Wall Street
Σχόλια αναγνωστών