Η Σαγκάη με το απάνθρωπο lockdown, αλλά και τις τρομακτικές εικόνες με τους κλεισμένους στα σπίτια τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, λόγω της μηδενικής ανοχής που επιδεικνύουν οι Αρχές για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος κρουσμάτων, έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη 20/4 τη μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Ωστόσο, ο στόχος της Σαγκάης των 26 εκατομμυρίων πολιτών για «μηδενικά κρούσματα Covid στο επίπεδο της κοινότητας» μέχρι τις 20 Απριλίου, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην ομαλότητα και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του αυστηρού lockdown - στο πλαίσιο τους οποίου το περίφημο «σκυλί – ρομπότ» γυρνά στους δρόμους καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, οι Αρχές επιτίθενται με αγριότητα και συλλαμβάνουν ακόμα και με δαγκάνες τους πολίτες που βγαίνουν στα μπαλκόνια, ενώ απομακρύνουν μικρά παιδιά από τις οικογένειες τους και μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας για τους ασθενείς με covid,– θα επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις.
Την ίδια ώρα, παρά το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο του νέου κύματος Covid-19 στην Κίνα και να καταγράφει υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, έχει καταγράψει περισσότερες από 320.000 μολύνσεις με Covid από τις αρχές Μαρτίου που άρχισε η αναζωπύρωση
Ακόμη 26.155 νέες μολύνσεις στην Κίνα- Τα 24.820 στη Σαγκάη
Κρούσματα καταγράφονται καθημερινά στην Κίνα, με την πλειοψηφία τους να εντοπίζεται στη Σαγκάη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, το Σάββατο 16/4 στην Κίνα καταγράφηκαν 26.155 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία 22.626 αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου.
Σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα, οι αριθμοί είναι αυξημένοι, καθώς είχαν ανακοινωθεί επισήμως 24.791 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 20.895 αφορούσαν ασυμπτωματικούς.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφεται στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης με περίπου 24.820 νέες μολύνσεις.
Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο, 1.600 ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 πήραν εξιτήριο και 30.170 άνθρωποι βγήκαν από την καραντίνα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Σαγκάη: Ο στόχος μέχρι τις 20/4
Ο στόχος που έχει θέσει η Σαγκάη είναι να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη 20/4 τη μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, γεγονός κάτι που θα οδηγήσει στη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown και στην επιστροφή στην ομαλότητα.
Ωστόσο, προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός είναι η επιτάχυνση των διαγνωστικών τεστ και η μεταφορά των κρουσμάτων στα κέντρα καραντίνας από τους αξιωματούχους, σύμφωνα με ομιλία τοπικού αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος στις 16/4 , αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters.
Πάντως, ο στόχος της Σαγκάης για «μηδενικά κρούσματα Covid στο επίπεδο της κοινότητας» μέχρι τις 20 Απριλίου ανακοινώθηκε το τελευταίο διάστημα στα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε οργανισμούς όπως σχολεία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί.
Ο κινεζικός στόχος των μηδενικών κρουσμάτων Covid στο επίπεδο της κοινότητας σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.
Σε ομιλία του στις 16/4 ο γραμματέας του κόμματος στην περιφέρεια Baoshan της Σαγκάης περιέγραψε το νέο στόχο ως διαταγή που ήρθε επειδή η κατάσταση της πόλης έφθασε σε «κρίσιμο σημείο», με την ανησυχία του κόσμου να αυξάνεται και τις πιέσεις στον εφοδιασμό με τρόφιμα.
«Η Ομάδα Εργασίας του Κρατικού Συμβουλίου, η δημοτική επιτροπή του κόμματος και η δημοτική κυβέρνηση ζήτησαν το σημείο καμπής στην επιδημία να υπάρξει την 17η και το επίπεδο των μηδενικών κρουσμάτων Covid να επιτευχθεί την 20η (Απριλίου)», δήλωσε στην ομιλία του ο Chen Jie.
Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια στρατιωτική διαταγή, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, μπορούμε μόνο να σφίξουμε τα δόντια και να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη. Μπορεί επίσης να λεχθεί πως αυτή είναι μια ολική επίθεση, μια ύστατη μάχη για να αναστρέψουμε την τάση της επιδημίας».
Πάντως, η κυβέρνηση της Σαγκάης και το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό
Δραματική η κατάσταση
Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Σαγκάη, με τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, αλλά και να εγείρουν ερωτήματα για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά και να τροφοδοτούν σενάρια για το αν υπάρχει κάποιος άλλος ιός ή κάποια άγνωστη και νέα παραλλαγή.
Κάποιοι μάλιστα υπονοούν μέχρι και ότι η Κίνα με τον τρόπο αυτό κλονίζει την παγκόσμια οικονομία για να βοηθήσει εμμέσως τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Σαγκάης βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και την επιθετικότητα των Αρχών, έχουν χάσει το εισόδημά τους, διαμαρτύρονται για το διαχωρισμό οικογενειών και για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καραντίνας.
Πολιτική μηδενικής covid
Βάσει της πολιτικής μηδενικής έναντι της covid-19 που ακολουθεί η Κίνα, όποιος βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες.
Για τον λόγο αυτό οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν covid-19.
Οι αρχές της πόλης μετατρέπουν σχολεία, νεόκτιστα κτίρια κατοικιών, όπως και εκθεσιακά κέντρα σε κέντρα καραντίνας και έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 160.000 κλίνες σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία εκστρατείας.
Πλήγμα σε οικονομία και εμπόριο
Με 45 πόλεις της Κίνας, που αντιπροσωπεύουν το 26,4% του κινέζικου πληθυσμού και το 40,3% του ΑΕΠ της χώρας να εφαρμόζουν είτε πλήρες είτε μερικό lockdown, η πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον covid της κινέζικης κυβέρνησης έχει μπλοκάρει αυτοκινητόδρομους και λιμάνια, έχει «φυλακίσει» τους εργαζόμενους μέσα στα εργοστάσια και παρ' όλες τις προσπάθειες να μην σταματήσει η παραγωγή ούτε το διακομεταμιστικό εμπόριο προς τη Δύση, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αμέτρητων εργοστασίων και έχει προκαλέσει νέες διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για όλες τις κατηγορίες βιομηχανικών αγαθών, από ηλεκτρικά οχήματα έως iPhone.
Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τα εργοστάσια τους σε λειτουργία κρατώντας τους εργαζομένους απομονωμένους στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, όμως αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς λόγω της μεγάλης έκτασης των περιοριστικών μέτρων, αρχίζουν οι ελλείψεις υλικών και δεν μπορούν να γίνουν αποστολές.
Η παρανοϊκή πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας για την ανάσχεση της πανδημίας και το ολοκληρωτικού χαρακτήρα lockdown αναμένεται πως θα επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στη διεθνή οικονομία, η οποία ήδη υφίσταται τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία – ίσως όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 και δεινότερες.
Καίτοι διεξάγεται ευρεία συζήτηση για το πώς θα διαφοροποιηθεί το σύστημα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, η εξάρτηση του πλανήτη από τα κινεζικά εργοστάσια μόνον αυξάνεται και το lockdown που απαφάσισε η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να εκτοξείσει τον πληθωρισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών